dolar yükseldiği zaman, ithal malların fiyatı yükselir. bu alım gücünü düşürür. çünkü dışarıdan gelen malları dolar ve euro kullanan ülkelerden alıyoruz. tabi ki ekmek, sebze veya meyve fiyatları bi düzeyde tutulabiliyor bu şeyleri ürettiğimiz için.
beyaz eşya,araba,petrol,cep telefonu,bilgisayar,müzik aletleri kısaca ithal malzemelerin büyük çoğunluğu dolar ile alınıyor. ve 2011'de en pahalı cep telefonu 2000₺'den satılırken artık en pahalı cep telefonu 15.000₺'ye satılıyor.
ben 2018'de kd olarak askere giderken aldım bir gitarı ki doların yükseleceğini söylediler.yoksa gelince kredi çekmek zorunda kalırım bunu almak için ama o zamanda bunu almam diye düşünüp aldım.doların 3.5 iken aldığım ikinci elde 3300₺, sıfırı 4000₺ olan gitar şu an 10.000₺'nin üstüne çıktı. bu markanın aynı zamanda eskiden 18'bin lira olan gitarları şu an 35.000,45.000₺ oldu araba parası yani. evleneceklerin önceden aldığı çeyizin tek faydası bu konuda olur. zamanında aldığınız ucuzluk olur. ama çeyizi kurduktan sonra aradan 5 sene geçerse hem garantileri bitmiş olur hemde eski teknoloji olarak kaldığı için bu çeyizi elden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz eğer gözünüzü diğer yeni teknolojiye dikerseniz. bu da ayrı konu. veya aynı 2018'de dolar 3.5 iken nişanlanıp da 3 ay içinde dolar 7.00₺ olunca "acaba nişanı atsam mı " diye düşünürsünüz. çünkü 3 ay önce 2000₺olan şey 4000₺ olmuştur ve daha nice şey. kiralayacağınız evlerin fiyatı uçmuştur. kredi çekip borçla faiziyle almayı düşündüğünüz araba faizini de aşarak 2 katına çıkmıştır. elinizdeki para ile anca artık o arabanın 2 yıl önceki 2.eli alınabiliyordur.
Dolar yükselince geçiş garantili köprülerin müteahhitleri gerdan kırıp ohh ohh suyundanda diyerek dansediyor, hasta garantili şehir hastanelerini işletenler keyiften dört köşe oluyor ve sen onlara para yetiştirmek için daha çok çalışıp daha az kazanacaksın zamları kanıksamaya devam edeceksin, daha fazla vergi ödeyip daha az hizmet alacaksın.
basit bir örnek vereyim,
sene 2010, sattığım ürün 1.000 usd değerinde bir diz üstü bilgisayar, TL değeri 1.680tl (kur 1.68)
sene 2020, sattığım ürün 1.000 usd değerinde bir diz üstü bilgisayar, TL değeri 6.980tl (kur 6.98)
üründeki teknolojik gelişmeye rağmen nominal değeri aynı kalmıştır buna karşılık yerel para birimi karşısında değeri 4,15 kat yükselmiştir.
Diğer bir deyişle, yerel para birimi döviz karşısında 4,15 kat değer kaybetmiştir....
Soruyu öyle değil de, dolara ne oluyor? diye sormak lazım. Bir levanın 4.18 tl olmasının ne mantıklı, ne ahlaki bir karşılığı olamaz. Bu iş balon olmaya başlamış yakında patlar gibi geliyor bana.
iğneden ipliğe hatta ekmeğe kadar bunun ucu zam olarak dokunuyor. sonuç olarak muazzam bir enflasyonumuz oluyor. benim gibi dolarla maaş alan bir insan iseniz enflasyon oranında zam almış gibi paranızın değeri korunmuş oluyor. yani zenginleşme gibi bir şey söz konusu değil. ama herkes fakirleştiği için siz düşen ortalama sebebi ile biraz yukarıda kalmaya başlıyorsunuz.