mali disiplin kurallarının belirlenmesi, uygulanması ve taviz verilmemesi ile. kuvvetler ayrılığının belirginleşmesi ile. ihracat odaklı girişimlere gerçek anlamda teşvikler ile. vizyonsuz, hiç bir halt üretmeyen kobilere/müteahhitlere akıtılan onlarca milyarlık teşviklerin, kredilerin, finansal kaynakların stratejik sektörlerdeki girişimlere ya da kobilere aktarılması ile(proje bazlı teşvikler olacak ama yazılım işi yapan adama da cnc tezgah üreteceğim diyen adama da 200 bin tl verirsen o iş olmaz). kamu kurum kuruluşlarından başlayarak tüm ülkeye yayılacak olan bir liyakat esaslı yönetim zihniyetinin oturtulması ile. israf ekonomisinden vazgeçerek, x partisi il teşkilatı hademe bölüm müdürünün altına bile araç tahsis etmeyerek. üniversite araştırma bütçelerini artırarak, mezunların ünviersitelerine bağış yapmasının önü açılarak da bütçe artırımı yapılabilir(vergi muafiyetleri vs ile) ve artırılan bu bütçelerin kullanımlarının sıkı denetlenmesi ile. eğitim seferberliği ile(çok iyi bir temel bilimler eğitimi ve dünyayı tanımak olayları anlamak için yabancı dil eğitimi önemli)
ne zaman içimizdeki fabrikaları, dışarıya satmaktan vazgeçersek.
ne zaman bizim büyük oyun şirketlerimizi dışarıya satmaktan vazgeçersek.
ne zaman toplumsal algı oluşursa ve gerçekler görünebilirse.
ne zaman süper güçler ( abd vb. ) sana ''yaptırım uygularız'2 derse sende yapmaktan vazgeçersen.
bunlar olduğu zaman işte dolar, euro ... düşer.
aslında dolar düşmüş olmaz, tl değer kazanmış olur...
sıçar gibi tl basıp, enflasyon oranının çok altında faiz verip, sonrasında cümle alemin keriz, enayi, embesil, dangalak olması için dua edersen ve bir gün duaların kabul olursa, o zaman belki düşer.
ya sorun doların yükselmesi değil. Türk lirasının değerinin düşmesi de değil. Kurların oynaklığı. Ki üretmezsen, elinde yurtdışına ihraç ettiğin değerli mallar olmazsa; (kayda değer bir şey üretmezsen) Eline döviz (dolar) geçmez. Dövizin fiyatını "durağan" tutabilecek kadar elinde döviZ olmaZ.
Dolar aslında bu kadar tavan yapmazdı ama bizim hiç bir zaman ekonomi olarak bir B planımız olmadıgı için daha hızlı bir yükselişe geçti normalde Turizm bu sene saglıklı bir şekilde olsaydı böyle olmazdı ama korona yüzünden turist gelmedi dolar hızlıca yükseldi işte bu tip durumlar için bir b planımız olsa böyle olmaz ama malasef yok.
katma değeri yüksek ürün üretmek. insanların ihtiyaç duyduğu ve satın aldığı şeyleri, ithal edilen malın kalitesiyle yarışır ve rekabet edebilir fiyata sunmak. ithalat kalemlerini, sadece en gerekli ve üretmeyip satın almanın mantıklı olduğu ürünlerden seçmek ve kısıtlamak. bu sistem oturunca, ortaya bir marka çıkartmak ve iyi bir pazarlama stratejisiyle ihracat yapmak ve ülkeye dolar girdisi sağlamak. burada özel sektöre çok iş düşüyor. büyük ekonomileri ayakta tutan şey, serbest piyasanın gücü ve özel sektördür.
hiç durmadan istikrarlı bir çalışma ile her şey yolunda giderse 10-15 yıl içerisinde; bırak düşmesini, dolarla dalga geçmeye başlarsın. gerçek anlamda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye oynarsın. çünkü; ülkemiz 60 yıldır gelişmekte olan ülke ve o potansiyeli var.
diğer türlü; devlet para ve maliye politikaları ile dolara müdahale eder. birkaç ay ortalık yatıştı zannedersin. sonra kendi para birimin olmadığı için ve baskılama gücün zayıfladığı için, daha büyük dalgalanmalar meydana gelir. bu böyle devam eder ve yukarıda belirtilen önlemler hayata geçirilemezse; ülke ekonomisiyle alakalı her şey, siyasilerin ve finans kuruluşlarını yönlendirenlerin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bağlı olur. günü kurtarmak ve ağza bir parmak bal çalmakla, bir adım ileri, üç adım geri gidilir.