2013 de dolar/tl paritesi. 2013 de en düşük dolar kuru 1.74 tl. en yüksek dolar kuru 2.16 tl.
2013 yılı dolar kuru ortalaması yuvarlak hesap 1.90 tl.
2013-2023 yılları arasında dolar kuru 1.74 liradan en son merkez bankası verilerine göre 23.62 liraya geldi.
tüm dünyada dolar artmıyor.
dünya'da ekonomik bir kriz yok.
sadece amerika ve avrupa corona salgını başta olmak üzere savaşlar krizler yüzünden piyasaya sürdüğü trilyonlarca doları enflasyon riskini yok etmek ve yeni bir mali krize yol açmamak için geri çekiyor.
örn: 2013-2023 yılları arasında euro/dolar paritesine baktığımızda 2013 de 1 euro 1.31 dolar, 2023 de şimdi 1.09 dolar.
son 10 yılda euro/dolar paritesi açısından %16'lık bir eksi değer söz konusu.
eğer bizim sorunumuz ekonomik bir sorun olsaydı, türkiye'nin ekonomik gücü üretim istihdam kredi finansman maliyetleri vb gibi faktörler de göz önüne alınırsa ekonomik bir krizde dolar şimdi 9-11 lira bandında olmalıydı.
şu an 23-06-2023 saat 04:34 itibarıyla devletin ziraat bankasından dolar almaya kalkın 1 dolar için ödeyeceğiniz türk lirası 26.38 lira vermeniz gerek.
1 euro için 28.90 lira vermeniz gerek.
1 gram altın için 1684.34 lira vermeniz gerek.
Bilale anlatır gibi anlatayım:
Bu faiz merkez bankasının bankalara verdiği faiz!
Bankalar da sana bana şirketlere kredi kartlarına eşyanın tabiatı gereği belli bir % ekleyip verecek parayı.
Yeni haliyle kredi kartı faizi bileşik hala %34 buçuk!
Yani karttan karttan komple para çekip yatırsan bile neredeyse kardasın hala.
Enflasyon minimum %60 iken, yıllık %35 den fazla kazandıracak her bok için tl borçlanmaktan korkmam ki seçim öncesi son kuruşuma kadar çektim ben.
Neredeyse maasım kadar olan kredi borcum üç beş ay sonra maaşımın yarısına düşecek! Yani eriyecek aq enflasyondan! Yani 120 çektiysem seneye 60 gibi olacak zaten ki diğer taraftan o tl ile aldığım artıyor.
Derenin taşı ile derenin kuşunu vurmaktır bu!
1 yıldan sonra maaşımın 4de 1 ine düşecek ödeme oranım.
Bu ülkede marjinal fayda en yüksek faiz %25tir mb nin! Ekonomi "stall" girer onda bile yani batmazlar ama kar da edemez kimse! Faraza 40a çektiğinde kimse kredi çekemeyince firmalar batmaya başlar bu hep böyle!
Demin para çektim 200lükler katlamaya kıyamayacak kadar sifırdı! Para basmaya devam yani! Yani enflasyona! Kredi kartımı minimum ödemeye devam, zamanla eriyecek zaten aq diye. Aradakine bir şey alıp koysam kar hep.
sene sonunda 50'yi bile görebiliriz. nereye kadar gideceğini kimse kestiremiyor. doların burada duracağını ya da yarın 100 tl olmayacağını kim garanti edebilir?
ben vatandaş olarak üzerime düşeni yapıp oyumu kullandım. bundan sonra düzeltmesi gereken kitle akapeye oy verenlerdir. artık zerre yerimden kalkmam. umurumda bile değil. biz söyledik! inadına reis dediler. beni hiç ilgilendirmez bundan sonra.
birileri faiz artırma sonrası dolarda ki düşüş diye sayıklıyor.
bunu demek için herhalde maliye bakanı veya merkez bankası bankanı olmak lazım.
türkiye'de ekonomik kriz yoktur.
yaşadığımız enflasyon pahalılık ekonomik kriz yüzünden değildir.
doların yükselmesi, 2 sene evvel 8-9 bin liraya alınan notebook şimdi 17-18 bin lira olması ve iki sene önce piyasaya çıkan 8-9 bin liralık notebook'un ikinci eli 13-14 bin liraya satılmasının nedeni dolarda ki fahiş artış değildir.
dolar artmıyor, türk lirası astronomik değer kaybediyor ki şu an en çok değer kaybeden para. türk lirasının kaybı yalnız dolara karşı değil.
Türkiye'nin yaşadığı sorunun kaynağı asla ekonomi değildir.
yapılan faiz artırımı sadece doların artma/tl'nin değer kaybetme hızını belki düşürür.
vatandaş dolar alıyor diye de dolar piyasada artmıyor. vatandaşın dolar artmasında 1 sent/kuruş katkısı yoktur.
örn: sen havaalanına gittiğinde, metroya bindiğinde, köprüden geçtiğinde, otobanları kullandığında, şehir hastanelerine gittiğinde, tüp geçitten geçtiğinde (veya bunları kullanmasan bile) devlet senden türk lirası alıyor bunu dolara çevirip bu projeleri yapanların işletenlerin cebine dolar olarak kuyuyor.
özelleştirme kapsamında satılan devlet iştirakleri yatırımlarının yanı sıra satılan yabancılara geçen özel şirketlerin üretimi ağırlık olarak ithalata kaydı, şu kadar dışarıya mal sattık diye övündüğünüz ihracatınızda 100 dolarlık dışarıya mal satmak için 110 dolarlık mal almanız lazım. ne kadar ihracat ile övünürseniz dış borcunuz o kadar artıyor dış ticaret açığı veriyorsunuz.
yaş çayın kilosunu üreticisinden13 liraya alan devlet piyasaya kilosu 147 liraya satıyor. böyle bir alım/satım kar marjı dünyada yok. yüksek teknoloji ar-ge vs gerektirmeyen böyle bir işletme mal hizmet üretiminde çaykurun zarar etmesinin nedeni ekonomi işletme değildir.
Bir tık düşer, alım fırsatı verir sanırım. Bir sonraki 5 puanlık faiz arttırımına kadar elde tutulur. *
Ekonominin içine nasıl sıçılır, işte böyle.
Neyse ki pazartesi günü faiz dönüşüm, orda da 40+ tan bağlarım. Geçen ay 35'ten bağlamışlardı. Reel faiz zaten bambaşka noktalarda.
iyi ki, asgari ücret %34 arttı.
Ne demiş bir devlet büyüğümüz: oooohhhh.
elinizde avucunuzda varsa satın. birkaç gün sonra tekrar alırsınız. merkez bankasının faiz kararı sonrası sert bir düşüş beklenmekte. yine de yatırım tavsiyesi değildir.
Bir kaç yıl önce oğluma aldığımız treasure x serisi 4000 TL olmuş. Çocuk "hadi yurtdışına gidip alalım" demeye başladı. iyi ki zamanında iki adet almışız. Gerçekten anne babaların işi çok zor.
66 dolara bileklik almayı planlıyorum. 1300 tl filan yapıyor sanırım. parayı kenara koyup dolara çevirmem lazım. tl olarak tutmak çok sıkıntı çünkü bir artarsa bu kur olur 66 dolar 2500 tl filan. sonra vay efendim neden almadın da zamlanınca aldın.