dolar bozdurarak ülke ekonomisini kurtarmak

entry3 galeri0
    1.
  1. Yüksek dolar bozdurmanın psikolojik etkisi vardır, evet, düşebilir. Lakin kalıcı değildir. Gayri safı milli hasıla Karşılaştırması borç ekseninde hesaplamalarla eğer ki yatırım yapılabilecek seviyedeysen Sıcak para gelir. Bu da bir çözüm değil. Çünkü bu paralar kalıcı değildir.

    Şirketler karlılıklarını Arttırdığı için devlet ve özel şirketler yabancı bankalardan kredi kullanırlar. Örneğin 1 milyar dolar kredi çektiğini düşünelim bir özel şirketin. Bu para ülkeye girdiği an ihracat olarak kayıtlara geçer. Aslında bu geri ödenecek borçtur. Fakat az önce söylediğim gibi ihracat olarak kayıtlara geçer. Turizmde de aynı şekilde. Şimdi borçlanmak kötü bir şey değil, ancak bu aldığın borca katma değer katıp üretim yaparsan getirisi yüksek olduğu gibi ekonomiye katkısı muazzam olur.

    Fakat özel şirketler ve kamular dışardan aldığı borcu, betona gömerse geri dönüşüm sağlamazsa ekonomi çıkmaza girer.

    Borsa ve dolar arasında kolerasyon yoktur. Pratikte vardır gibi gözükse de teoride yoktur. ikisinin işleyişi ve dinamikleri çok farklıdır.

    Sıcak para dediğin dünyaca ünlü spekülatörler gelir ülkende yatırım yapar, parasını alır, parayı gerektiğinde geri çeker. Sıcak paradan daha çok şirketlere yatırım ortakları şart gibi gözüküyor. Örnek olarak Tofaş ve ford vb. yabancı sermayelerin bulunduğu şirketler gibi ortaklıklar.

    insanlar şunu anlamıyor, Türkiye deki özel şirketler Euro-dolar olarak sermaye birikimi yaparlar, çünkü borçları döviz üzerinedir. Türkiye de bankaların yaptığı şu an yurtdışından %2 faiz ile para alıyorlar, burada %20 den satıyorlar şu anda. Bu da enflasyon yaratıyor. Yani aslında şu an piyasada oluşan maliyet enflasyonudur. En tehlikelisidir, çünkü stagflasyon yani hem işsizlik hem de enflasyona yol açacaktır. Bu da dolardan kaynaklıdır.
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Acun'un fenerbahçe için yardım toplama kampanyasından bile hallice olamayan davranış.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük