ab ortak birimine geçtikten, euro karşısında hızlı bir düşüşe geçerek euro/dolar paritesinde 1.33 lerde tutunmaya çalışan para birimi. paritenin uzun vadeli bir düzeltme yapması mümkündür.
şu aralar zengin fakir bütün düğünlerde bol bol yerlere saçılan paradır. önce vay be adam dolarları saçtı mübarek densede sonradan fark edilmiştir ki; 1 dolar=1,35 ytl olduğundan (şu sıralar) yurdum insanı yine yaratıcı yanını göstermiş kağıt 1lr bulmanın zorluğunu dolar atarak aşmıştır.
aslında başlık açacaktım "1.30'dan ülkeye giren doların tamamının 1.15'ten çıkacağını sanan mal" diye. sonra düşündüm, mallıkla bir alakası yok, "ağzı olan konuşuyor" sadece. sonra aslında istesem de başlığın 50 karakteri geçtiğini anladım. en son dedim ki "olm siktir et, zaten sol frame çöplüğe dönmüş, bir de sen kirletme. takıl dolar başlığında efendi efendi". dinledim, geldim.
şimdi efendim, ülkemizdeki dolar değil 1.28'den, 1.90'dan bile girmiş olsa öyle kolay kolay çıkamaz. arz-talep denilen bir şey var. arz demek piyasaya mal sunmak. talep demek de piyasadan mal istemek.
ülkeden 4-5 milyar dolar birden çıktığında dolar arzı, yani piyasada hali hazırda bulunan dolar miktarı azalacağından doların değeri yükselir. doğal olarak ytl'ye geçmiş olan sıcak para da zarar etmemek için ytl'de bekler. kendi içerisinde dengeler.
ne simcity'dir türkiye, ne fm ne aoe.
hatta ömrü bilgisayar başında geçmiş [internet demiyorum] ve muhtemelen de age of empires oynamış yazarlarımız için örnekle destekleyelim. age of empires'da odun satıp altın alırken, odun miktarı düşüp altın miktarı arttığından bir süre sonra bir birim oduna aldığınız altın miktarı düşer. yani arz azalır, talep artar. odunun/altın parametresi büyür.
yaa bu yüzdendi odun/altın trade'i yaparkenki değişim.
herkes ekonomist a.ına koyim. biri de kalkmış kriz olcak diye başlık açmış. gel de anlat şimdi buna o zaman serbest kur vardı, şimdi dalgalı kur vs.
yen karşısında değer kaybettiği şu dönemde yatırımcının yönelmeye başladığı para birimi.
yatırımcının yönelmesi ile bazı para birimleri karşısında değer kazanmaya başlayan bu para birimi en çok hindistan, güney afrika, izlanda ve tabiki türkiyemizin para birimi karşısında değer kazandı.
işte tayyip efendi'nin ekonomi konusunda bahsettiği muhasır medeniyetler seviyesi.
dolar düşüyor dışarıya üretim yapan örneğin tekstil fabrikaları kapanıyor. yükseliyor bu sefer dışarıdan mal alan örneğin teknoloji ürünleri fırlıyor onlar satış yapamamaktan şikayet ediyor.
sabitlesen 2 yılda bir devaluasyon insanlar intihar ediyo.
nerden baksan zararlı para birimi.