koca eve seyahatten erken döner
-selam karıcıı niye çıplaksın sen?
-yok bişi kocacım hastaydım ben
-bırak lan madem hastasın dolabın kapağına niye koşuyosun
-eee hastayımya havale geçiriyorum şu an aklım başımda diil
-çekil kahpe * tieeeyyyyttt bu kim lan
-beygir
-ne beygiri layynnn
-dolap beygiri
-hö?
açıklama yapalım şimdi adam devamlı iş seyehatine çıkmış karısını yalnız bırakıyor.kadın napıyo kendisine damızlık beygir buluyor.fakat tam o sırada koca geliyor.beygir dolaba saklanıyor ve nev'i değişiyor.dolap beygiri oluyor.
bundan daha iyi açıklaması olan bir adım öne çıksın.bak bişi yapmicam...
senaryosu suphi tekiner ve zatıf yılmaz tarafından yazılmış 1982 yapımı, yönetimi yine atıf yılmaz'a ait olan anlatımı itibariyle, o günün ve şimdi de süregelen sorunları inceden inceden iğneleyerek anlatan süper film. ilyas salman, şener şen, ayşen gruda, yaprak özdemiroğlu filmin başrollerini paylaşır.
özellikle ilyas salman, saf anadolu çocuğu, rüşvet nedir bilmez, kötülük görmemiş, temiz, iyi kalpli, idealist memur vatandaşı çok iyi oynamıştır. ''ama yine de bu filmde kim kötü oynamış ki?'' sorusu da cevap bulamaz. çünkü özellikle de, şener şen'de, kendisini aşmış, hacı görüntüsünün altında sağlam birdolandırıcı yatan kişi kisvesine mükemmel bürünmüştür. ayrıca filmin en ön planda tutulması gereken performanslarından birisi de, şevket altuğ'a aittir. filmde, ilyas salman'ın, memur olduğu dairede, altan erkekli'nin gür saçlı genç hali de görülebilir. filmin belki de en iyi anlatılacak şeyi de, türk insanının ya da iyi kalpli bir insanın ne kadar(afedersiniz) zikilirse zikilsin, sonunda iyilik için kapılarının açık olacağıdır. filmin sonunda, kendisini evire çevire dolandırmış olan, eniştesi için elinden geleni yapar, ilyas salman...
1982 yılında atıf yılmaz tarafından çekilen bu mükemmel film 1980 yılında ertem eğilmez tarafından çekilen banker bilo ile benzerlikler gösterir. oyuncu kadrosunda şener şen, ilyas salman, ayşen gruda, şevket altuğ gibi isimler vardır. filmde kuzucuğu ali'nin kitaplarını görür ve ne çok kitabın var hepsini okudunmu diye sorduğunda saydım toplam 13 adet kitap görebildim. ali bulduğu paraları teslim ettiğinde eniştesi almaya gider...
- ha ben ha sen kayinço
- bırak o parayı aşşalık herif
- bir daha yalvarsanda karışmam, sonra kötü kişi hep ben oluyorum canım...
herkese renkli günler
yakup şerefsizinin "sizin gibi beygirler olmasa bizim halimiz nice olur." repliğiyle biten efsane türk filmlerinden.
gerçek olamayacak kadar temizdir ali ve ayşe, saftır, beklentisizdir. ayşe karakteri hayran olunasıdır. sahnenin birinde, hamileyken ali ile odada oturmuş, yokluktan, fakirlikten, çaresizlikten kafayı yemek üzereyken ayşe bir anda ali'yi taklit etmeye başlar. ali "oyunun sırası mı şimdi?" der. bizimki de "tam sırası" der ve radyoyu açar. sonra bunlar karşılıklı oynamaya, göbek atmaya başlar.
bir de yine ayşe'den gelsin: "benimle evlenir misin ali? çaresizlikten değil, gerçekten evlenir misin benimle? hı?"
senaryo olarak banker bilo'nun muadili olan oyuncu grubu olarak şekerpare kadrosunun olduğu film. şener şen'in oscarlık oyunculuğuna diyecek yok zaten. ayrıca filmi her izlediğimde yaprak özdemiroğluna da aşık oluyorum.