Çin Halk Cumhuriyeti nde Sincan Uygur Özerk Bölgesi nde yaşayan bir halktır.
Kendilerine Dolan olarak tanımlayan bu insanlar Yarkent Nehri ve Tarım Nehri vadisinde ve Lop Nur bölgesinde yaşarlar. Çağdaş Dolan halkı şimdi anadil diyalekti ( genellikle Uygurca) konuşsa bile, bu bölgede daha erken bir kültür ve uygarlıktan bahsederler. Bazı bilgin ve gezginler, Dolanların Qing Hanedanlığı zamanında Kırgız ve Kazak oymaklarından oluştuğuna inanırlar.
Başka kaynaklarda Dolo ya da Dolonfit diye adlandırılan bu kabile, bugünkü Yeken nehri boyunca güneyden kuzeye doğru Mekit ve Maralbeşi ilçesi, sonra Tarım Nehri boyunca batıdan doğuya doğru Aksuya bağlı Avat, Karatal, Şayar, hatta Kuçarın güney bölgelerinde yaşamışlardır. Bunlar Çin tarih kaynaklarında eski Uygur kabilelerinden biri olarak gösterilmektedir."Dolan" etnonomi milattan sonra 480li yıllarda tahta oturan Cücen hanı Dolonun isminden gelmektedir.
Dolona tabi olan kabileler dağılınca yüksek arabalılar, yani Kanglıların Börkli kabilesi de ayrılmış, bunlar daha sonra Dolonlular (Dolanlıklar) diye adlandırılmıştır. Dolon sözcüğü sesçil değişme uğrayarak Dolan biçiminde telaffuz edilmeye başlamıştır.