Hic dikkatinizi cektimi bilmem ama türk lirasi bol sifirlari üzerinden attigindan beridir, fiyatlarda bolca dokuz sayisina raslamak mümkün oldu. Sifirlar türk lirasina agir geldi de dokuzlar hafif mi geldi acaba?
Bir cok yerde su sekilde fiyatlara raslanabiliniyor.
Mesela;
bir ciklet (fantazi fiyatlar) 0,99 TL, bir kilo domates 2,49 TL vs. vs.
Bir sözlük yazari olarak tüketiciyi bilgilendirmenin de boynumuzun borcu oldugunu kabullenip, bunu aciklama gereksinimi duydum. Arastirmalarim sonucu ve bir cok isvicreli bilim adamlarindan aldigim bilgiler dogrultusunda, bu fiyatlarin sadece tüketici psikolojisini etkilemek icin bu sekilde oldugu kanisina vardim.
Neden 0,99 TL de 1,00 TL degil?
Cok basit efenim. Üretici firma ürettigi mali saticiya kendi kar fiyatini ekleyerek, toptan satar. Bu fiyatin üzerine satici firma da kar payini ekler ve tüketiciye satar. Hersey cok dogal. Sonucta tüketicinin ihtiyaci vardir ve alir. Fakat tüketicimiz emek harcayarak kazandigi parayi cebinden zoraki cikarir ve verir. Bunu bilen satici firmalar cözümü su sekilde bulmuslardir.
1 TL mi büyük 0,99 TL mi?
Matematigi saglam bütün yazar ve okuyuculardan "tabi ki 1 TL" dediklerini duyar gibi oldum. Tebrikler, dogru cevap!
Satici firma kar payindan 1 kurus düserek, tüketicinin cebinden 0,99 TL´yi cikarmasini saglar. Belki de 1 TL olsaydi tüketici cebindeki parayi cikarmakta tereddüt edecekti, degil mi?
Ayrica; bu psikolojik ticaret politikasini yasaklamis olan bir cok ülke de mevcuttur.
Hatta; bu taktik kampanyalarda da kullanilmaktadir. "Televizyonumuz 500,00 TL´den 499,00 TL´ye indirlmistir. Bu firsati kacirmayin!" gibi.