1- MiLLiYETÇiLiK
Her şey Türk milleti için,Türk milleti ile beraber ve Türk milletine göre sözleriyle özetlenebilecek, Türk milletine bağlılık, sevgi ve Türkiye devletine sadakat ve hizmettir.
2- ÜLKÜCÜLÜK
Türk milletini en ileri, en medeni, en kuvvetli bir varlık haline getirme ülküsüdür.
3- AHLAKÇILIK
Türk milletinin ruhuna, örf ve adetlerine uygun yüksek varlığını korumayı ve geliştirmeyi ön gören esaslara dayanır.
4- iLiMCiLiK
Olayları ve varlığı ön yargılardan ve art düşüncelerden sıyırarak ilim mentalitesi ile incelemek ve girişilecek her çesit faaliyette ilmi önder yapmak prensibidir.
5- TOPLUMCULUK
Her çeşit faaliyetin toplumun yararına olacak şekilde yürütülmesi görüşüdür. içtimai ve iktisadi olmak üzere iki ayrı bölüme kapsamaktadır. iktisadi görüş olarak mülkiyeti esas kabul eder fakat mülkiyetin millet zararına kötüye kullanılmasına karşı olan bir görüşü belirtir. Karma ekonomiyi ve ana stratejik iktisadi faaliyetlerin devlet kontrolunda bulunmasını öngörür. Sosyal görüş olarak sosyal adalet düzeni , fırsat eşitliği, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlaşma teskilatı kurulmasını kabul eder.
6- KÖYCÜLÜK
Köyleri tarım kentleri haline birlestirerek kalkındırmayı öngörür. Köylünün tefecilerin elinden kurtarılması ve ihtiyacı olan kredi ve diğer yardımların sağlanması için kooperatifleşmeyi hedef alır. Bilhassa orman bölgesinde yaşayan köylüleri öncelikle ve hızla refaha kavuşturmak amacını güder.
7- HÜRRiYETÇiLiK VE ŞAHSiYETÇiLiK
Birleşmiş Milletler Anayasasında yazılı bütün hürriyetlerin sağlanmasını gaye edinmiştir. insanların şahsiyet olarak gelistirilmesini toplumun kalkınması için yararlı bir yol olarak kabul eder.
8-GELiŞMECiLiK VE HALKÇILIK
insanlar ve medeniyetler daima daha iyi, daha güzeli, daha mükemmeli istemek ve aramakla gelişir. Elde edinenle yetinmemek ve daima daha ilerisini istemek ve bunu elde etmek için gayret göstermek şuurudur. Ancak bu gayret ve çabalarda Türk milletinin tarihinden, milli benliğinden ve kökünden kopmadan yükselmek ve ilerlemek gayedir. Yapılacak her işte halka doğru, halkla beraber olmayı ilerlemenin, yükselmenin vazgeçilmez bir prensibi olarak kabul ederiz.
9- ENDÜSTRiCiLiK VE TEKNiKÇiLiK
Türk milletinin kalkınması için acele sanayileşmesi lazımdır.
okunduğunda bak ne güzel demişsiniz dedirtse de malesef ülkücülerin uygulamadığı kurallar. ilimcilik diye birşey var ki çok önemli. atatürk'ün de dediği gibi hayatta en hakika mürşit ilimdir, fendir. bunu destekler nitelikte güzel bir ilke. buraya alkış. belki uygulaması nerede? sadece allah yaratır diyerek kimya laboratuarlarını yağmalayan bu grubun mensupları değil miydi?
okuduktan sonra çıkardığım sonuç, aslında her görüş ve ideoloji, devleti ve halkı kalkındırmak ve ileri taşımak maksadı ile var oluyor. ancak daha sonra farklı insanlar tarafından farklı noktalara çekilerek harap ediliyor.
şu mantıklı yazılara bakın, ülkü ocaklarının yaptıklarına bakın..
hadi tek taraflı olmasın; bir sosyalizmin mantığına bakın, bir stalin'in yaptığına bakın..
edit: ne kadar tarafsız bakmaya çalışsanız da, birileri hep kusursuz olduklarını duymak istiyorlarmış bunu da anladım. tamam abicim mükemmelsiniz, sizin üzerinize yok..süpersiniz.
sentezciliğin doktrinidir. alpaslan türkeş eserinin sonuna *
'bizleri milliyetçi türkiyeye götürecek ana ilkeler, temel hedefler 9 ışık doktrininde gösterilmiştir. ideolojimiz, çağın en dinamik ideolojisi, türk milliyetçiliğidir. 9 ışık doktirini ve türk milliyetçiliği ideolojisini sizlere teslim ve emanet ediyorum. bunları sonuna kadar savunacak, türkiyenin en ücra köşesine kadar yayacaksınız.'
şeklinde bir not düşmüş.
eser hakkında hiçbir şey söylemiyorum. sadece ülkücüyüm diyenlerin kaç tanesi merak edip de şu kitabı eline alıp 3-5 satır okudu onu merak ediyorum. çünkü ne kadar ülkücü tanıdıysam, kendilerine sorduğum 9 ışıkı okudun mu ? sorusuna 9 ışık mı ? o ne la şeklinde tepki verdi bugune kadar. 9 ışıkı okumayan ülkücüyüm demesin. das kapital'i okumayıp komunistim diyenler gibi gülünç duruma düşmesin.
Dokuz Işık, nasıl kapitalizmi, marksist sosyalizmi reddediyorsa, nasyonal-sosyalizmi ve faşizmi de reddeder.Nasyonal-sosyalizim ve faşizim, kapitalizmin dejenere bir sapması olup,insan hak ve hürriyetlerine inanmayan gerici diktatörlüklerdir. Dokuz Işık ise, insan sevgi ve saygısına dayanır,ferdi ve iktisadi hürriyetleri bir bütün olarak gerçekleştirmek isteyen demokratik bir görüştür.ilahlaştırılmış faşist devletçiliğe, putlastırılmış nazist ırkçılığa inanmıyoruz.Fosilleşmiş şöhretlerin yaptığı gibi siyasi kariyerinin belirli bir dönemde fasişt, belirli bir döneminde kapitalist, diğer bir döneminde sosyalist olmak, bizim politika ahlakımızda yoktur. Biz, Türk´e aşık, Türk vatanına aşık Dokuz Işıkçılar'ız. Amacımız bu kutsal vatan üzerinde Büyük Türk milletinin ebediyyen bağımsız yaşamasını sağlayacak milli görüşü çizmek, bunu savunmaktır.
bir galat-ı meşhur olarak hep alparslan türkeş'in yazdığı söylenen kitap. oysa kitabın yazarları taha akyol ve mümtaz turhan'dır. aman diyeyim mhp'li, ülkücü, ırkçı, faşist falan değilim; sadece yazarların kim olduğunu biliyorum.