doktor olmak için zekanın gerektiği ama dokturluk mesleğini icra ederken zekanın gerekmediği türkiyede ortaya çıkmış bir sorunsaldır.
şöyle ki türkiyede tıp fakültelerine girmek için çok yüksek puanlar gerekiyor. yüksek puan ile asosyallik arasında bir doğru orantı var, bu ayrı bir konu, benim değinmek istediğim ise mezun olanlar.
mezun kişiler rahat atanıyor, kolay iş buluyor diye belli puanı alanlar direk tıp yazdılar. dolayısıyla belirli bir süre sonra toplumda doktorluk için yüksek zeka gerektiği algısı oluştu. halbuki zeka doktor olmak için gerekli, doktorluk yapmak için değil. bu da tamamen türkiye şartlarından kaynaklı.
yalnız yanlış anlaşılmasın, her insan doktorluk yapabilir demiyorum. sadece normal bir meslekten daha fazla zeka seviyesi gerektirmiyor.
bence o kadar zekaya sahip insanları mühendis yapmalıydık.
ülkenin zeki mühendislere de ihtiyacı var, yalnızca zeki doktorlara değil.
edit: başlık sivaslı gibi olmuş. biri taşınması için gammazlarsa sevineceğim.
doktorluk büyük zeka gerektirir elbette.
ayrıca, doktorluk sağlam el becerisi gerektirir. şahsen ben balık kılçığı ayıklayamam, adamlar milimetrik damar dikiyor.
sonra, sağlam mide ister. mesela ben kan görünce veya acı çeken insan görünce bir kötü olurum. bu adamlar oyuncak niyetine kalp, mide, bağırsakla uğraşıyorlar.
tabi ki de. hastayı afedersiniz elin gerizekalısına mı bırakacaklar? zeka gerekir soğuk kanlı olmak gerekir.olaylar karşısında hızlı ve mantıklı şekilde davranmak gerekir.
El becerisini nerede gerektiriyor? it gibi çalış yeterli puanı al bi tıp fakültesine yerleş mezun olmayı da başar. Sadece ilaç da yazsan doktorsun. El becerisi bunun neresinde? Muhim olan Ortalama zeka ve düzenli çalışma. Başka da bir oyunu yok. insan sevgisiyle tabi tutuldugunuz bir sınav sistemi yok ortada. Bi kendinize gelin lan.
evet yine doktorlar zeki mi tartışması. vsvsvssv. Zeki olmayan insan problem çözemez tanı koymak problem çözmektir vsvsvsvs. Ne desen yine herkes inanmak istediğine inandığı için konuşmaya gerek yok bu tarz konuları.
tıp fakültesini okumak değil de bitirdikten sonrası önemli asıl. ortalam zekaya sahip biraz da kendini sıkan adam bitirir fakülteyi. ama bomboş biçimde bitirir. stajlarda ofisboy olarak çalışacaksınız, eliniz hasta eline değmeyecek ne de olsa. neden bitmesin. bunun tus denen bir süreci var ki ne babayiğitler harcanıp gitti bu uğurda. sonra asistanlığı var.
zeka gerektirir mi bilmiyorum ama sabır gerektiriyor.
tanıdığım doktor adayları zehir gibi insanlar, ama evet sınav başarısıyla bölümlerine yerleşmişler hatta arkadaşımla gittiğimiz müzik kursunda verilen tüm görevleri mükemmel yerine getirirdi, solfeji, enstrümanı hepimizden iyiydi, el becerisine gelince o cerrahlara lazım oluyor, mesela psikiyatristte pek opsiyonu yok.
Doktor olacak adamın çok hızlı teşhis koyabilme ve hızlıca doğru karar alabilme yetenekleri olması gerekir. Bu da haliyle analitik bir zeka gerektiriyor, klavye başında oturmakla olacak iş değil.
Zeka geriliği olmadığı sürece her insanda zeka mevcuttur kullanıp kullanmaması kendi bileceği iştir. iki doktor arkadaşımdan örnek vermem gerekirse; biri zehir gibi zekaya sahip ve doktor, diğeri eşşek gibi çalışıyor ve doktor.
Zeka gerektirmez: iyi ezber ve beceri gerektirir(6 yıl fakültede öğrenciler bilim adamlarının bulduğu hastalıklar, çözümleri ve kanıları hakkında bilgi edinirler, bunları ne kadar iyi ezberlerse muayene sırasında bulduğu kanıları hastalıkla daha kolay ve hızlı bağdaştıracak ve ilaç yazabilecektir) diş doktorluğu gibi bölümler de ise aynı yemek yapmak gibi tarifi öğrenip, zamanla el becerisi kazanıp yapıyı ortaya çıkartmak gerekir.
Ancak beyin cerrahisi gibi bölümler zeka gerektirir ve ezberle üstesinden gelinebilecek, beceriyle altından kalkılabilecek kadar kolay olmayabilir.
günlük hayatta birbirinize bakarsanız belki fazla zeka farkı görmezsiniz. çünkü mal olup zeki olanı da var zekası düşük olup akıllı olanı da var. zeka dediğimiz kavram daha çok iş üstünde meseleyi kavramada filan belli olur kanımca. tabi bazıları da var hem akıl hem zeka almış başını yürümüş gitmiş. onlar zaten belli eder kendilerini.