6 yıl okudum tribinin kaybettirdiği zaman ve kişilerin şişirmesiyle oluşan kompleks, göt kalkıklığıdır. kişi iyi bir araştırmacı ise gayet kendi teşhisini koyuyor. karşı çıkmak için ilgilenmeden yanlış tanı koyan doktorları da biliyorum. alt tarafı doktorsunuz ak. işiniz hizmet bu neyin kibiri.
Bakteriyel, viral, fungal, genetik, çevresel falan feşmekân tonla hastalık var. Bunların pek çoğu motamot aynı semptomları gösteriyor. Sıradan bir beslenme yetersizliği de olabilir, lösemi de. Sıradan bir grip de olabilir, HIV de.
Sen bunlara bakıp bir şeyler bulduğunu sanıyorsun ama onlar tahlil ve görüntülemelerle doğrusunu buluyorlar. Sen internetten kendine hastalık beğenince doktora direnmeye başlıyorsun.
Üstnot:çok değerli doktorlarımız var. Zeki oldukları kadar iyi karaktere sahipler ve yaptıkları işe güzel kalplerini de katıyorlar. Bu ise onları normal bir insandan da daha değerli yapıyor. Onları tenzih ediyor ve konunun dışında bırakıyorum.
Bir doktor kendisine gelen hastanın, yaşamış olduğu sağlık probleminden ötürü duyarlı olduğunu anlayamayacak kadar empati duygusundan yoksunsa doktor olmasın zaten. Adam oraya bir korkuyla sıkıntıyla gelmiş yani can derdinde ama doktor ruhsuz bir şekilde kendi ucuz içsel mücadelesi içinde.
En üste koyulacak not: adam oraya aşırı bir korkuyla gelmesinin sebebi zaten standart olan bir rahatsızlığı dahi internetten araştırıp kendi kendine habis bir hastalık teşhisi koyması.
Hastayla gayet empati kuruyorum bu açıdan, ben de olsam orda kanser yazısını görünce korkuya kapılırım. Doktor bundan dolayı rahatsız oluyordur belki de. Hasta aşırı evham yapmasın diye.
Böyle bir hastayla hekimin çok güzel bir empati kurup hızlı bir şekilde hastaya bilgi verip korkusunu azaltması, ama şüphe varsa da üst merkeze yönlendirmesi en sağlıklı hasta hekim ilişkisidir. Daha da bişey söylememeliyim..
usta çırak ilişkisiyle geçen ön yargılı bir alerji. bu konuda kendilerine kızgınım * ama genelde haklılar. durumla ilgili çarşaf çarşaf makale okuyan, düzenli olarak yeni makaleleri taramak zorunda olan doktora gelen hastanın internetten araştırdığı kaynak milliyet.com olunca insan biraz bozuluyor tabi. ancak bu durumda "ben boşuna mı okudum amk" demek yerine olayı daha anlaşılır bir dille anlatmak lazım.
şunu da eklemek isterim ki: tıbbi bir ifadeyi halk diline çevirirken kullanılan sözcükler çok genel kalıyor, ayrıca bunu yapan insanlar genellikle tıpla ilgisi olmayan insanlar oluyor. o yazıyı gazetecinin birinin kulaktan dolma bilgilerle yazıyor olma ihtimali yüksek.
örneğin ortalıkta bir gergedan virüsüdür gidiyor. tıpta gergedan virüsü diye bir şey yokmuş, o şeyin adı gergedan virüsü değilmiş. bizim basın uydurmuş ya da çeviri hatası yapmış.
Dikkat çekilmek istenen benim sigortamla maaş alması değil.
Hizmet alan ben bu hizmet için para ödüyorum, hizmet veren kişi de babasının hayrına orada oturmuyor maaş alıyor. Yani çok rahatsızsa gitsin karpuzculuk yapsın.
Dipnot:işbu entry doktorla hiçbir zaman bu tip bir polemiğe girmemiş fakat olaya bakış açısını anlatmak isteyen biri tarafından girilmiştir.