doksanlı yıllar

entry106 galeri2 video1
    1.
  1. ikinci milenyumun son on yıllık dönemine denk gelen zaman dilimi.
    1 ...
  2. 2.
  3. gazetelerde çarşaf çarşaf gazino ilanlarinin olduğu, spor sayfalarinda ridvan, tanju birazcikta feyyaz haberlerinin olduğu, tekaüt yeşilçamcilarin fotoromanlarda boy gösterdiği (işte mesela basrol ahu tuğbanin karsinda bir kalas herif gerisi ihsan yüce, turgut özatay gibi oyuncularin oynadiği çapacul, maksat ekmek parası) ne kuş ne balık ne de deve olan soluk bir gece mavisi tadinda olan yıllardi. özel televizyon daha yeni yayina başlamis çanak antenden seyretmeye çalisilirdi. 80'lerin anlı sanlı videoculari topu atti atacaklardir. çankaya turgut özal ondan sonra ise sülü gececektir. anap iktidari yildirim akbulut ve mesut yılmaz basbakanlıgı görmüş, sonrada dyp shp koalisyonu vucut bulmustur. ulke koalisyondan koalisyona koşar durur. garip yillardir 1990'lar. paranin hala bir kıymeti vardir. daha deprem patlak vermediğinden yazlik beldeleri (işte silivri olsun, cinarcik olsun efendim kumburgaz falan) altin ağini yasamaktadir. e-6 yolu kumburgaza kadardir. ondan sonrasi taa edirne'ye kadar e-5'le devam etmek zorundasin ahbab. fatih sultan mehmet köprüsü daha yeni acilmis, akmerkez manyaklıgı tam gaz gitmektedir. gazinolardan su an ki barlara geçiş dönemidir. yani alaturkaliktan alafrangaligin bir arada yaşandiği son dönemdir 90'lar. ama ne olursa olsun 90'lar güzel bir dönemdi. şimdiki kasvetli degildi. belki hala bir şeylerin iyiye gideçeği umudu var di kim bilir? şimdiki gibi post modern bohem dönem değildi. şimdiki yillar mi? yuzde %95'i bohem (ister alaturka ister alafranga) yüzde %3 işinde güçünde %2 si hala çözümsüz kasaba siyasetinde olan bir topluma sebeb olmustur milenyum.
    2 ...
  4. 3.
  5. içerisinde bol bol ''atari kültürü''nü de barındıran yıllar..
    2 ...
  6. 4.
  7. deli dolu eglencenin oldugu teknolojinin basini alip yürümediği emekleme devrinde oldugu, biraz berdus ama gecmisin tinisini tasiyan, deli dolu gecen yillardir doksanlar. ekonomik krizlerin insanlarin uzerinden silindir gibi gecmediği, radyolarda ve tvlerde matrak numunelerinin oldugu neseli vakitlerdi.

    doksanlarda dogallik önemli idi, entellektuel olarak kitap okumayana davar yahut o zamanin deyimi ile amele damgasi vururlurdu.

    simdinin starbucks ve gloriajeans gibi statu olan yerlerin yerine friday's e takilmak, dünya genclik merkezinden alisveris yapmak hatta akmerkez cepte bes kurus olmadan bile cay icebilmek yahutta avere avere dolasabilmek revacta idi.

    hatta o akmerkez bile acilis saatinde kapisinda bekleyen cok ortaokul ve lise gruhunu görmüstür o zamanlarda.

    gerci o zamanlar cicek pasaji simdiki kol gibi kazik bir pasaj değil, ögrenci bütcesi bile alem yapilacak bir yerdi.

    beyoglu simdiki lüx yer değil gayet hesapli bir yerdi.

    discolarda falan millet macerana ile cosardi.

    bir hüznü vardi o yıllarin.

    gerçi sanina layik olarak 1999 31 ocağinda cenazesi kalkti ama hala agitlar yakiliyor.

    şimdiki gibi surati bes kariş insanlarin oldugu bir devir değildi.

    sokaklar osun caddeler olsun herşeye rağmen cıvıl cıvıl.

    galiba biz büyüdük kirlendi dünya....
    5 ...
  8. 5.
  9. will smith gayet hoş müzik yaptiği, tv'yi actiğinizda bunalimli arabesk rockt yahut ruhsuz teknodansa krem şokolo gibi soundlari duydugunuz vakitlerdi doksanlar.

    eski dolmuslarin cenazesinin kalktiği, huzur ve güven ortaminda koalisyondan koalisyona kosuldugu ama halkin pek tınmadiği, ahalinin barlarda simdiki gibi egleniyormus gibi yapmadigi gercek anlamda eglendiği vakitlerdi.

    sokaklar cıvıl cıvıldı. simdiki gibi site icersinde dogu alman yapilari içinde ahali hayatini yaşamiyordu. gercek anlamda yasiyordu. gerçi zırt pırt yeni bankonotlar piyasaya cıkıyordu ama ne gam...

    gamsızlıgın keyfe keder yasamanın son devresi idi doksanlar, eglence tam gaz gitmekte hemen herkesin idolu jordan'in parladiği bir dönemdi.

    otomobiller şimdiki gibi oğlan arabasi değil otomobil gibiydi.

    eğlenmek ve zevk almak esasti simdiki gibi korkmak ve altina sicmak değil.

    o yillari yasamayanlarin o yıllarin mahsulu olan kişileri anliyamamasi gayet normaldir çünkü o yıllari yasayamayanlar ne zaman gün gördüler ki?

    şimdiler de susuzluk var diye kuraklık var diye felaket tellalliği yapanlar daha 1990'da ve 1994'teki kurakliğin yaninda bu kurakliğin osuruk oldugunu bilmezler.

    apartman yönetim toplantilarinda iki konu vardi. canak anten yaptirmak ve su deposu. memurlar ve emekliler bu ikisine karsi cikarlar diger tarafta kalanlar ise bunlarla cenk ederlerdi.

    gercek anlamda gazilerin dünya gözü ile son kez görüldüğü tarihlerdi o vakitler.

    televizyon kanallari pitirak gibi cogalmamiş ekranlarda bol bol adam akıllı sözde korumacilik olan dangalalikla sivanmamişti.

    gazeteler gazete gibiydi. haber zirank diye verilirdi. (isteyen gitsin arsivleri bir tarasin ve karsilastirsin ve bugunku gazatelerin cin ali kitaplari gibi oldugunu görsün)

    velhasil kelam anlatilmaz yasanilir yillardi 90'lar.

    milenyum mu? hadi canım doksanlari gördükten sonra kim adam yerine koyar milenyumu?
    4 ...
  10. 6.
  11. --spoiler--
    erkek kadina söyle bir yirtici kaplanmiş gibi bakti. kadin dudaklarini yalayarak 'cok vahsi bir şeye benziyorsun sen' dedi. adam hiptonizma olmus kadinin bacaklarina bakiyordu. adam kadina hamle etti.

    dütdütrüdütdürüdütdütdüt (show tv reklam efekti)

    mulayim bey finans paraniza para katan banka

    filmin devami.

    adamla kadin sigara içmektedirler.
    --spoiler--
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. sürekli içine dönmek istedigim bir zaman dilimidir.

    "ah nerde 90'lar?" olarak iç geçirebilecegimiz zaman aralıgına da tekabül etmektedir.

    (bkz: ahhh ahh!)
    2 ...
  15. 9.
  16. serçe parmak tırnağı uzatmak, yırtık kotlar bu yıllarda türemiştir. kotlar yüksek beldir. en iğrenç moda bu yıllardadır kanımca.
    0 ...
  17. 10.
  18. futbolcu kartları ve kepmek,kökmek tabirlerinin revaçta olduğu yıllar.*
    1 ...
  19. 11.
  20. dönmek için herşeyimi feda etmekten hiç çekinmeyeceğim, hatta ve hatta helal edeceğim yıllar *.
    0 ...
  21. 12.
  22. Kalbimizin atmak istediği ama atamadığı, insanların teknoloji ve gerçek hayatı aynı anda yönetebildiği yegane çağdır.Günümüzdeki gençlerin bazıları bu dönemde yaşamak istemektedirler.Bu çağ, müzik, dans ve giyim tarzıyla diğer dönemlere benzemez.
    0 ...
  23. 13.
  24. Özel tv kanallarının yayına girmesiyle hayatımızın televizyona endekslenmeye başladığı yıllardır.
    0 ...
  25. 14.
  26. ace of base, eiffel 65, savage garden gibi grupların popüler olduğu yıllardır.
    1 ...
  27. 15.
  28. keşke çocukluğum değilde gençliğim o dönemde geçseydi dedirten yıllar.
    0 ...
  29. 16.
  30. futbolda şampiyonlar ligi gruplarından sadece ilk takım çıkardı o zamanlar , ki bu uygulama 1999'a kadar devam etti.bir keresinde galatasaray'ımız çeyrek finale çok yaklaşmıştı lakin son maçı atletic bilbao'ya kaybedince yarı yoldan dönmüştük.*
    0 ...
  31. 17.
  32. paradan çok gazete kuponlarının geçtiği yıllardır..
    1 ...
  33. 18.
  34. öys çılgınlığını doya doya yaşadığımız yıllardır. *
    2 ...
  35. 19.
  36. bu gece disko kralı nda bir kez daha yad ettiğimiz muhtemeşem yıllar.izeller çelikler ercanlar kıl oldumlar süper babalar ricy martinler metallicalar vs vs anıyoruz işte.
    1 ...
  37. 20.
  38. dünya tarihinin en güzel yılları. sinema ve müzik sadece o zamanlarda tavan yapmıştı. sinema ve müzik sadece o zaman gerçekten sinema ve müzikti. unutamayacağımız filmlerin ve şarkıların çoğu o zamanlarda yapıldı. hem çocukluk güzeldi, hem de gençlik. o zamanlar sanki daha değerliydi. hala unutamadığımız ve unutmak istediğimiz şeyler hep orada...
    1 ...
  39. 21.
  40. 22.
  41. 3d teknolojisini avatardan evvel emmanuelle ve dinazor dergileriyle öğrenen çocukların olduğu yıllardır.
    0 ...
  42. 23.
  43. 24.
  44. atarinin ısınan adaptörünü buzdolabına koymaktır ya da bozulan atari kasedinin arasını üflemektir. işe yarıyodu olm. valla.
    0 ...
  45. 25.
© 2025 uludağ sözlük