bir doğu karadeniz'li olarak;
-kimse yatırım yapmamaktadır .
-şehirlerin de gelişecek coğrafyası yokturi yani trabzon ve rize'nin yarısı doldurma.
-ulaşım zor, ama yeni sahil yolu bir şeyler yaratabilir.
-doğru düzgün sanayi yoktur, ve bugün kimse tarımla kalkınamaz.
doğu karadenizi kalkınamamış bir bölge olarak gösterilmekse amaç , yok böyle bir sebepler paketi diyebilirim.
toprakların tarıma elverişli olması ve sanayii olarak batı anadoludan kıyaslanamaz şekilde geri düşmesine rağmen, ülkemizin pek çok bölgesinden, eğitim, kültür, sosyo-ekonomik yönlerden daha gelişmiştir. trabzon merkez alırsak özellikle orta-doğu karadeniz oldukça gelişmiş modern bir bölgedir.
bölgede tarım ilerlemiş ve bölge ekonomisini ayakta tutan bir kriş görevi görmektedir. fındık, tütün, çay başta olmak üzere, yetiştirilen ürünlerin gerek bölge gerekse de ülke ekonomisine yaptığı katkı hiç te küçümsenecek boyutta değildir.
belki sakarya- istanbuıl hatı kadar sanayii gelişmemiştir ama bu asla bölge için kalkınamamış denebilir manasına gelmez. insanları çalışkandır, üretkendir. böyle olunca da bölge ve gelişmeye mahkumdur.
Ya kardeşim memleket dağ ülen dağ nüfusu biraz artırmaya kalksan apartmanları gökdelene çevirmen lazım. Fabrika kurayım desen o apayrı bir dert hammadde meselesi var, pazar meselesi var, yol meselesi var, hinterland meselesi var. Ama kalkınıyor ağır aksak geliyor Doğu Karadeniz fırtına misali merak etmeyin
biraz daha nüfusu azalırsa kalkınır. avrupada eşşek kadar araziye minnacık nüfusa sahip nice ülke var ki ülke diyorum bölge değil hemde buralar dağlık mağlık böyle koyunlar inekler filan alpella miss neyse buralar dünya ülkelerinin alayına gider çekiyorlar neden? ekonomileri sağlam hemde bayağı sağlam. sağlam ulan!
öncelikle doğu karadeniz kalkınamayan bir bölge mi ? insanlar i$sizlikten, açlıktan $ikayetçi mi ?
bu biraz kötüleme amaçlı ba$lık gibi duruyor. nitekim bölgede yeti$en tarım ürünlerinin tamamı gene bölge içerisindeki sanayi tesislerinde ülke ekonomisine kazandırılıyor. istihdam keza aynı $ekilde.
en büyük sıkıntı a$ırı dağlık olmasından kaynaklı yerle$im sorunu. doğu karadeniz bölgesinde düzlük arazi bulmak gerçekten ciddi sorundur. (sahil kesimleri hariç) hal böyleyken büyük çaplı bir fabrika yerine küçük çaplı fabrikacıklar kurulu bölgede.
tarımsal sorun ise, ürünün değerinin dü$ük olarak fiyatlandırılıp insanları daha rahat geçim sağlayacak hale getirmemesi.
bir rizeli olarak biliyorum ki, kendi köyümüzde yer alan çay fabrikalarında personel yetersizliğinden dolayı doğu anadolu ve güney doğu anadolu bölgesinden mevsimlik çalı$an insanlar geliyor. kalkıp kimsede bizim $uyumuz eksik, buyumuz eksik diye ortalıkta feveran etmiyor. ha ortada eğer eksik bi$ey varsa ula$ım kıtlığı çektiğidir bölgenin. kı$ın kar, dört mevsim yağan yağmur bölgeye ciddi sıkıntı ya$atır ula$ımda. bölge insanı zekası ve çalı$kanlığı ile ona da kendi çapında çözümler üretir. devletin yardımı için kasılmaz. önce kendisi i$ görecek kadar yapar, bir süre sonra nasılsa devlet gelir yapar ama i$lerini görmekten geri durmazlar.
zaten inşaat işlerinden epey kalkınırlar. büyük illerdeki küçük ve orta ölçekli bütün inşaat işlerini yaparlar.bölge kalkınamaz çünkü yaşayan nufusun çoğu dışarıya göç vermiştir. maalesef en hazin göç de rte nin göç etmesidir.