bir tutkudur,cesaret ister koordine ister seri olmak gerekir, nabzı ölçmek gerekir,eglenenlerden birinin abi bide şunu çal dediği zaman kendi çizgisini bozmayandır.
bu mesleği icra eden bayanlar türkiyeye geldiklerinde genelde herkes çaldığı şarkılardan perofrmanslarından çok bir yerlerini açacak mı diye bakarlar. sasha grey de görüldüğü gibi.
günümüzde hem radyo yayıncıları, hem de mekan djleri ya da müzik prodüktörleri için kullanılıp, anlam karmaşasına yol açan kelimedir. bir de kardeşi vj vardır ki, daha ikisi arasındaki farkı ayırt edemeyenlere, bir önceki cümledeki farkı anlatmak ne kadar gerekli ya da mümkündür, şüphe ve korku sebebidir.
itina ile icra ettiğim meslektir. her ne kadar dışarıdan bakınca kolay bir iş gibi gözükse de aslında zordur icra etmesi. parça seçimi, sıralaması ,ölçüde geçmek(baslı başına bir iş) , ritm oturtmak(sürekli ritm saymak gerekir), ton ayarı. zor iştir, öğrenmek için bir çok meslekte olduğu gibi çıraklık yapmak gerekir uzun zaman. kolay öğrenilmez, tadı başkadır tabi sahnenin ama sahnenin öğrenilmesi bile başlı başına bir külfettir. hareketlerine özellikle çok dikkat etmek gerekir fazla alkol alıp g. tü başı dağıtmamak. birazda delikanlı olacaksın bu isi yapıyorsan; kavgası eksik olmaz, malum kendini bilmez çok gece hayatında; yok benim istediğim şarkıyı çalmadın(sanki 1 tl ile çalışan müzik kutusuymuşum gibi), yok benim kıza yazdın(senin kıza yazacak vaktim yok kardeş sonraki parçayı ayarlıyorum), mutlaka oyun havası isteyen çıkar, gayrimeşrusu vb. prodüksiyon çok farklı bir kulvardır, eğer iyi bir dj olmak istiyorsanız iyi bir prodüktör olmanız gerekir. bunu da öğrenmek çok zaman alır. 2-3 dk de dinlediğiniz şarkıyı yapmak için belkide bir hafta uğraşır dj ama onu çalmamın ve dinleyenlerin bağıra bağıra dans ettiğini izlemenin verdiği haz değişilmez. her zaman çıkar virtual dj den, pc den çalan kendini bilmezler ,bir potu açıp diğerini kapayıp dj im diye geçinenler, parçanın altına loop oturtmayı öğrenip prodüktör olanlar. halbuki biz yıllarımızı veririz ünvan'a layık olabilmek için. çekemeyen çoktur bizi, yediremezler, yaptığımız işi, küçümserler körü körüne, onların gözünde müzik kutusundan farkımız yoktur. nasıl olsun ki piyasada mesleği yerin dibine sokan bu kadar insan varken, birine dj'im dediğinde bile 'aaaaa, benim kuzenimde deeejeyyyy' tarzı cevap alırken nasıl anlasın, nasıl görsünler insanlar bu işin arkasındaki emeği. anlatması zordur anlamazlar. vakit ayırıp okuyanlara ve anlayanlara saygılar.
hiç bir şarkıyı bir daha normal bir şekilde dinleyememek veya bir mekana gittiğin zaman müşteri olarak eğlenememek, hele dj kötü çalıyorsa kafayı yemek gibi yan etkileri de vardır.
Günümüzde prodüktör dj'liği yapılan profesyonel bir meslek. sanıldığı gibi şarkıların içine etmek değil yeni dinletilerle şarkıları yorumlamak, farklı şekilde sunmak... Türkiye'de şuan en iyi yapanın Burak Yeter olduğu hakketmek için çok çaba sarfedilen meslek.
bilip bilmeden herkesin konuştuğu meslek ya da uğraş diyeyim. çok yakın bir arkadaşım var bu uğraşı veren ve zor bir zanaat. zanaat diyorum, çünkü yaptıkları iş kolay değil. en azından itina ve özenle yapanları kastediyorum. ama günümüzde her şey gibi iki master kapatıp açan, bir echo yapana dj deniliyor.
bir dj her şeyden önce ortamı iyi tartmalı. gerisi yalan. neyi nerede çalacağını bilmeyen adamdan dj falan olmaz. geçiş yapmak işin cilvesi zaten.