dişlerde kist tedavisi

entry3 galeri0
    1.
  1. zor olandır. ilk öncelikle yazarlardan öneri beklenmektedir.

    dişlerim ağrıyordu, ağız diş polikinliğine gittim, doktor röntgen çekti. yalnız devlet hastanesinde şöyle ilginç bir durum var;

    ''bir hastaya 30 saniye ayırıyorlar''

    evet, bildiğiniz diş hastanesi, ama gripmiş gibi 30 saniye ve röntgenle tanıyı koydular. doktor dişlerin çekilecek dedi, derui bir boşluğa düştüm. ama jeton çalıştı, 30 saniye ayırdıkları bir hastaya nasıl bu tanıya varmışlardı. dişin alınmasından sonra manevi boşluğa düşecektim, aldırmak istemedim. acıdan korktuğumuz yok bu acıya zaten katlanılmaz ama dedim ya, manevi boşluk.

    sonra internetten araştırdım, ameliyatlık iş varmış. pazartesi günü ege üniversitesi diş fakültesine gideceğim. bir kaç hoca ile konuştu, iyi ki de aldırmamışsın dedi.

    her ne kadar konuştuğum hocalar korkulacak bir şeyin olmadığını söyleseler de, tedavi sürecini merak ediyorum.

    şimdi daha önce dişlerden kist tedavisi olan yazar kardeşlerim varsa şu yolu bir anlatsınlar, tedavi nasıl olur ne kadar sürer, bayıltırlar mı?
    1 ...
  2. 2.
  3. ön dişlerime uygulanan tedavidir.ön diş olduğu iÇin Çekilemedi tabii, iğneyle uyuşturup ameliyat yaptılar.o dişinden gelen gırÇ gırÇ sesleri vs duyuyorsun ama ağrılı sızılı bir ameliyat olduğu söylenemez. yüzünde şişme olabiliyor, doktor buz uygulamanı söyler zaten.1 saat süren bir operasyondu hatırladığım kadarıyla. korkulacak bir ameliyat değildir. (bkz: geÇmiş olsun)
    1 ...
  4. 3.
  5. ileri derecede çürümüş dişler için vücut bir koruma sistemi geliştirir.
    Diş köküne kadar ilerlemiş bakteriler, müdahale edilmediği sürece üremeye devam ederler, çoğalırlar. Bu durumda diş kök ucunda bir kist oluşturur, çoğalmaya devam eden bakteriler bu kist içinde hapsolur. Ancak hala müdahale edilmiyorsa çoğalan bakteriler kistin büyümesine yol açar.
    Korkulacak bir durum değil ancak mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
    Bazı diş doktorları dişi kurtarmak adına cerrahi yöntemle kistleri almayı doğru bulur, bazıları ise tedavi sürecinizi meşakkatli hale getirerek sizi sömürmeye çalışırlar.
    Şahsi kanaatimce hakiki dişin yerini hiçbirşey tutmaz ancak bu durumda yapılacak en doğru şey onu çektirmek olur.
    Zaten kistli dişiniz sizi çokta uzun süre idare etmeyecektir cerrahi müdahale olsa da...
    Ben dört adet kist oluşmuş diş çektirdim. Üstelik doktoru şaşırtacak kadar büyüklerdi. Normal çekimden bir farkı yok, lokal anestezi uygulanır ve diş çekilir, çekilen dişinizin kökündeki kistleri görürsünüz.
    Kistlerin durumuna göre ağrı hissedersiniz, acı eşiğinizin de önemi var.
    Her iki tedavi yönteminde de özel muayenehanelerde genel anestezi uygulanmaz. Sadece büyük diş hastanelerinde dişçi fobisi yüzünden tedavi olamayan hastalar için anestezistler bulunur.
    Ekstra bir ücret karşılığında ''sedasyon'' denilen yöntem ile damardan bir sıvı zerk edilir, kısa sürede etki eder. Sedasyon halindeyken olanları görür, duyar, söylenenleri yaparsınız, dişinizin olduğu bölgeye yine lokal anestezik madde zerk edilir, acı çekmezsiniz. Tedaviniz biter, bir odada uyanırsınız, hiçbirşey hatırlamazsınız. Olay bitmiştir.
    Yalnız not düşmek isterim ki kist ile apseyi birbirine karıştırmayın zira apseli dişi çektirmeden önce antibiyotik tedavisi uygulamak, çekim sırasında apsenin vücuda yayılmasını önlemek gerekir.
    Eğer ciddi anlamda dişçi korkunuz varsa sedasyonu tercih edersiniz. Fakat lokal anestezi ile dişinizi çektirseniz de duyacağınız acı pek önemsenecek boyutta olmayacak ve sadece diş çene kemiğinizden ayrılana kadar sürecektir.
    Herkese geçmişler olsundur.

    Kemper'in deneyimlerinden alıntılanarak aktarılmıştır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük