Gerçekte kadın ve erkek beyni arasındaki farklar zannedildiğinden çoktur. bu farklar yalnızca bilişsel ve hatta düşünsel açılardan değil, cinsel tercih açısından da geçerlidir.
Dişi ve erkek arasındaki bazı beceri ve yeteneklerdeki farkları belirtmeden önce, bu farkların zekanın toplam düzeyiyle ilgili olmadığını söyleyelim. iki insanın zeka düzeyi aynı olsa da değişik konulardaki yetenekleri farklı olabilir. örneğin; bir insan güzel konuşur, sözcükleri incelik ve ustalıkla kullanır; bir diğeri de alet kullanmakta , el becerilerinde çok daha iyidir. dişi ve erkek arasındaki farklar da böyledir. uygulanan testlerin sonuçlarına göre erkeklerin, kadınlara oranla geometrik ilişkileri bulmakta daha becerikli oldukları saptanmıştır. erkekler , üç boyutlu bir cisim döndürüldüğünde hangi görünümde olacağını önceden daha iyi anlarlar. yine geometrik ilişkileri , yönleri iyi değerlendirdiklerinden olacak, bir kentte gidecekleri yeri daha iyi bulabilir, rotalarını daha doğru saptayabilirler.
matematiksel düşünce biçimleri de daha iyidir. ok, taş ve benzerlerini atıp vurma gibi hedefe yönelik motor becerilerde de daha başarılı olmaktadırlar.
bunlara karşın kadınlarda algılama hızı daha fazladır. örneğin; cisimle arasındaki fark ve benzerlikleri çabucak bulurlar. sözcükleri daha etkin ve akıcı olarak kullanırlar. belirli bir harfle başlayan sözcükleri ve sözcük içindeki sessiz harfleri bulma gibi yetenekleri daha gelişmiştir. erkekler matematiksel yol ve yöntemler bakımından başarılı olurken kadınlar da matematiksel işlevleri yapma bakımından daha güvenilirlerdir.
erkekler, yukarıda da belirtiğimiz gibi bir iki deneme ve bir iki yanılmadan sonra gidecekleri yolları kolaylıkla bulurlar. buna karşın yol bulduktan sonra kadınlar bu yolları daha iyi anımsarlar. tekrar yol bulmakta, belki de yolla ilgili işaretleri akıllarında daha iyi tuttuklarından daha yeteneklidirler. benzer şekilde, kadınların bir eşyanın yerini anımsamaları daha iyidir.
farklar bu kadarla da kalmaz, günlük yaşamdan da gözleyebileceğimiz gibi erkekler, dişilerden daha saldırgan, daha baskın kişiliktedir; iş yapma konusunda kedilerine daha çok güvenirler. dişiler ise daha çabuk olgunlaşırlar; okul başarıları daha iyidir ve kendilerini karşısındaki kişi yerine koyup o kişi gibi hissetme ( eş duyumlu olma ) ye daha yakındırlar.
prof. dr. korkut yaltkaya
'beynin ve yaşamın gizemleri'
görünüş olarak benzer, fakat ağırlık olarak farklı olan beyinlerdir. kadınların ve erkeklerin düşünsel anlamda ve beyinlerinin daha çok çalışan lobları ya da bölümleri genel olarak farklılık arz ettiği söylense de, istisnalar da olabilecektir. örneğin kadınlar için çok söylenen, fazla konuşma gibi özelliğin bazı erkeklerlerde görülmesi ya da daha çok sol lobun işlerliği olan matematikle ilgili konularda başarılı olan ve sol lobları daha çok çalışan kadınlar da vardır. yani, yaratılış özelliklerinin yanında kalıtsal özellikler, ilgiler ve zaman içinde daha çok çalıştıkları alanlarda beyinleri daha çok işlerlik kazanacaktır.