insanlar, konuştuğunuzda gözlerinize değil dişlerinize bakar.
ilk dönemlerde kendinizi kötü hissedersiniz, çünkü çarpık dişte duran tel kadar iğrenç bir görüntü yoktur.
Dişler yerlerine oturup düzeldikten sonra pek sorun etmezsiniz çünkü bu sefer de sempatik durur. Kendinize güveniniz artar, fotoğraflarda ağzınızı aça aça gülerek poz verirsiniz.
Güzeldir efendim, ayrı bir hava katar insana.
çıkarıldıktan (en azından bende) en az 6-7 ay sonra etkisini tam olarak gösterebilen(hekim de bahsetmişti) , kullandığınızı süre içerisindeki tüm ağrı ve sızılara değen (zaten onlar da teller 1-3 aylık sürelerde değiştirildiğinde baş gösteren ağrılardır) , lastikleri disiplinle kullanmanız halinde normal sürenin aşılmasına katlanmak zorunda olmadığınız ömür törpüsü . asitli içecekler de herkes'de aynı sorunları yaratmıyor örnek olarak; günde en az 3-4 bardak kola içen arkadaşım 1 briket bile düşürmediği halde ben ara sıra içtiğim (içtiğim günse en fazla bir tane içerdim) halde 2-3 briket kaybetmişimdir(tabi onlar başka bir sebeple de düşmüş olabilirler )
Bazılari için kolay bazıları için zorlu geçen diş tedavisinde kullanılan aparat. Bu sene bende taktıracağım korkuyorum sözlük ekimde muayeneye gideceğim. ilk takıldığı an çok korkutuyor beni bu sene sınavada hazırlanacağım kontroller cok oyalar mı taktıran yazar arkadaşlarimdan durumu ögrenmek isterim.
Diğer insanlarda olan acı ve zorluğu nedense ben hiç yaşamadım. Suan bile takılı. Ne acı var ne yemek yiyememe. Cips bile yerim. Yalnizca tek acı tellerin değişimi sırasında oluyor, yalnizca 1 saat sürüyor acisi. Hatta o acidan zevk aliyorum. Ne nazli insanlar var. Eli caydanliga degip yansa acile koşacaklar.
zor iştir. onunla yemek yemesi veya yiyememesi..
sakızla çekirdeği unutun.
hatta tavuk döner falan da yemeyin. zaten yiyemezsiniz. dişleriniz yerinden kopacak gibi olur.
neyseki kurtuldum. seneler gecti.
bir yıl kullanmıştım. çok zevkli bir yıldı benim için .çünkü her ay sonunda arkadaşlarım merak ederdi hangi renk lastikleri taktırdığımı tellerime .başlarda ergence renkler seçerken son aylara doğru şeffaf lastikleri tercih ettiğim doğrudur.
3 sene kullandığım. çıktıktan sonra o güzelliğe cidden değiyor. ama tekrar bozulmaması için iç tel ve plak kullanılmalı. çıkarıp bir daha takmayı kim ister ki?
Tam "ohhh bee çıkıyor sonunda" diye sevindiren ardından önden çıkartılıp dişlerin arkasına takılandır, üstelik ne zaman tamamen kurtulacağın meçhuldür.
artık bunu takan hala kaldı mı ya dediğim zımbırtı.kardeşim bu işlerin yaşı var sen kalkar kemikler oturduktan sonra 20 lerin ortasında dişlerim dişlerim beyaz inci dişlerim olsun dersen o iş olmaz.yazıktır paraya yazıktır zamana yazıktır çektiğin çekeceğin acılara.
mümkünse ergenlik çağına gireyazdığınız veya girdiğiniz zamanlarda takılması gereken şey. geç kalmış bir tedavide süre çok daha uzayabiliyor. henüz 13 yaşındayken takmıştım ve dişlerim çok hızlı bir sürede (1 yıl 3 ay) düzeldi. 18 19 yaşınızda bu tedaviye başlarsınız çok daha fazla süre bu meretle birlikte yaşamak zorunda kalırsınız. ondan erken tedavi şart.
diş bozukluklarını gidermek için takılan aparat. tellerin takılma sırasında herhangi bir ağrı çekmiyorsunuz. iğnesiz bir süreç. teller takıldıktan sonra bir hafta ağrı yapar, yemeği bile zor yiyebilirsiniz. daha sonraları randevularda diş telleri sıkıldığı için birkaç gün yine ağrı yapar. tedavi sürecinde size düşen görev diş bakımına çok fazla önem vermenizdir. asitli içeceklerden, kabuklu yemişlerden, sakızdan tedavi süresince uzak durmanız gerekiyor. elma, armut gibi meyveleri de küçük parçalarla bölüp ancak yiyebiliyorsunuz. ayrıca yemekten sonra tellerin arasında çok fazla artık kaldığı için diş ipi veya arayüz fırçası kullanmanızda yarar var. ağız yapınıza bağlı olarak ağız içinde sabit ya da hareketli apareyler takılabiliyor. evet, ağrılı ve çok dikkat etmeniz gereken bir süreç oluyor ama tedavi bitimin de aynanın karşısına geçip inci gibi dişlerinizle gülümsediğinizde tüm bunlara değdiğini görebileceksiniz.