oha adam resmen diş teli yerine kaplama yapın daha iyi demiş lan. sadece oha deyip geçiyorum.
neyse 8 günlük kullanıcısı olarak ağrı yapmadığı zamanlarda, iyi geçindiğim diş düzeltme aracıdır.
insanoğlu acayip bir yaratık arkadaş. tellere direkt alışıyorsun, sanki uzuun süredir takıyormuşsun gibi oluyor.
şimdilik tedavim 1,5 yıl olarak belirlendi. lakin tedavi diş yapısına göre şekillendiğinden süreyi benimsememek en iyisi.
vee şimdi tel tedavisine başlamak isteyen arkadaşım.
-eminim çevrende ne gerek var diyen kişiler olacak, benim de oldu. sen sadece kendini dinle.
-ağrılı bir işlem bu süreç. ilk takıldığında gece 4te ağrıdan uyandığımı bilirim.
-belirsiz ve uzun bir süreci var. yani sen telleri takıyorsun ama kesin şu tarihte çıkar diye bir şey yok. dolayısıyla isteyerek takmak önemli.
-belki görsel olarak kaygıların vardır. onun için de porselen diş teli takabilirsin.
ama bence diş teli takanlar olarak çok tatlıyız.
bir halta yaramayan zımbırtılardır. bunlarla dişlerim düzeldi diyenin ağzı tava ile düzleştirilmiş gibi bir görünüm alıyor. vakit kaybı mis gibi porselen kaplamalar tercih edilir. siz dişe uymayın diş size uysun.
üç gün önce taktırdığım ortodontik materyal.ilk etapta düzelecek dişlere yer açmak için yirmi gün önce iki tane sağlam dişimi çekip damaklık taktılar.sonra ise şeffaf braketlerim üç gün önce takıldı.
öncelikle;
-katlanılmayacak bir ağrısı yok,benim ilk günüm sadece ön dişlerde biraz sızı vardı yemek yerken o da doğal tedavi başlangıcı sonuçta.
-şeffaf tel 500 ila 1000 tl arası daha pahalı diğer döküm braketlere göre.çok sorun olmayacaksa şeffaf tercih edin,belli bile olmuyor.
-gittiğiniz ortodonti uzmanının ve aletlerin temizliğine çok dikkat edin.bu fiyattan daha önemli,hayatınız kaymasın.
tabi ben daha bu tedavide yeniyim.gün geçtikçe size gözlemlerimi ve yaşadığım değişimi bu entryi editleyerek anlatırım.ama eğer aklınızda varsa ve bu yazıyı buraya kadar da okuduysanız demek ki gerçekten ihtiyacınız var,sakın geç kalmayın ve ertelemeyin.
diş teli takanlara, takacaklara tavsiyem, pastane de falan un kurabiyesi v.s yemeyin. tellerin arası kalıp bağlar, sevgiliniz veya arkadaşınız sizi o halde kim gördüyse direk arkasına bakmadan kaçar benden söylemesi.*
kahve falı bakan adam sanırım sen de demir eksikliği var hehehe şakası yapar. güler geçersiniz.
ve bir gün çıkar. ama ne çıkar. sağa sola ota boka ağzınızı aça aça gülersiniz. bir özgüven gelir dudak tembelliğiniz gider . ve sonra iyi ki dersiniz iyi ki kullanmışım.
not: bu arada arkadaşlarımı iyi seçmediğimi anladım. piçler.
2 sene 1 hafta kullanmış biri olarak söylüyorum ki, korkulacak bir şey yok. gerçekten yok. evet, yaşınız 17-18den fazlaysa canınız yanabilir. ilk başlarda bir kaç gün ağrı yapıyor ama sonradan geçiyor o ağrılar ve bir kaç ay sonra bir bakmışsınız ki çok rahatsınız. telleri kalınlaştırsa bile artık hissetmiyorsunuz. telleriniz çıkınca ise ağzınızı çıplak, kendinizi mutsuz hissediyorsunuz. *
yanakta yaralar oluşuyor, teller dili kesiyor. ama geçiyor.. teller yanaklarda yaralar oluşturup o yaralara batabiliyor hatta sanki tel içine giriyor o yaranın, bir kanca gibi. fakat! hekiminiz size mum veriyor. o mumları telin üzerine yapıştırdığınızda hiçbir şey hissetmiyorsunuz. yara olan kısma mum değiyor. tükürüklü olduğu için hiçbir şey hissetmiyorsunuz..
diş hekiminizi araştırıp öyle seçin.. söylemesi ayıp benimki 3500 tlye mal oldu. diş çekimlerini katmıyorum. *
ilk gittiğim yeri arkadaşlarım önermişti. onlar da oraya gidiyorlardı. hekim senet yapmak istedi. 750şer lira taksit olacaktı. oha dedik, oha. kısa boylu, sevimli, bıyıklı bir doktordu. melül melül bakıyordu ama çok zorlardı bizi. biz de çıktık oradan. çok üzülmüştüm ama aylar sonra başka bir doktora gittik. o da bu doktorum işte. 32 yaşında, tenis oynuyor, yakışıklı, sesi güzel, zeki falan böyle hoş.. hoş vakit geçirilen bir doktor. hahaha. ** taksitleri daha uygun yaptı. ve ege üniversitesinden mezun. çok bilgilendirdi bizi. ne yapması gerektiğini anlattı. her kontrolde ne yaptığımızı ve öteki ay ne yapacağımızı söylüyordu. gerçekten çok ilgili bir doktor.
ilk gittiğim doktora giden arkadaşlarımın dişleri olmadı, memnun kalmadılar doktordan. adam tedaviyi bırakmış mı, kontrol etmiyormuş mu ne. yine başka bir arkadaşla da doktoru ilgilenmiyormuş. soru sordurmuyormuş. kız telli telli geziyordu, kontrole falan gitmeden. tedavim bitti diyor teli duruyor.. bu yüzden doktor çok önemli.
benim tedavim bugün bitti.. korkulacak bir şey yok. herkesin diş yapısı farklı. burada milleti korkutmaya gerek yok. ben başlamadan önce arkadaşım ağrılarının 1 hafta sürdüğünü söylemişti. kusanından tut, bayılanına kadar. o kişinin ağrılara dayanıklılığıyla alakalı bu. kendinizi kimseyle bir tutmayın, ben de korkmuştum ama benim 3.gün bitiyordu ağrısı..
fotoğrafları normalde kimseyle paylaşmıyordum ama sizin görmenizi istiyorum. * http://u1310.hizliresim.com/1g/r/tug5w.jpg - bu dişlerimin 2009 yılındaki hali. eylül. o zaman tel kullanmıyordum.
Kullandığım telle tedavim 6 ayda bitecekti fakat yasaklara uymayıp her ay teli koparttığım için yaklaşık üç sene çektim. ilk takıldığında bir hafta ızdırap çektiren sonra da alışılan tedavi biçimidir. Kola içmenin çekirdekleri şeyler yemenin çiğdem çerez yemenin elma armut gibii meyvelerin soyulmadan yenmesinin yasak olduğu tedavidir.
bir yıl üç aydir kullandigim, baslarda cok canimi yakan, doktorumun bir suru yasak koydugu ama alistiktan sonra elmayi bile isirarak yedigim tedavi sekli. ben iyi bi hasta degilim ama su gunlerde alt dis tellerime yeni alismaya basliyorum, ne guzel mutluyduk biz ust dis tellerimle. alti ayimiz var ama bitecek bu cirkinlik. yasim nerdeyse otuz oldu. universite son siniftayim guzellik icin cektigim ic yanak yaralarina bak, agrilara sizilara bak. neyse isyan yok bunu ben istedim.
edit: tellerimi cikardim tam 2 yil kaldi. sonuc mu? kokune kadar sukrettim mukemel oldu tabiki. dislerinin goruntusunden rahatsiz olanlar kesinlikle kullanmali o kadar aciya deyiyor :)
ihtiyacım olan ama hala bir türlü taktıramadığım ortodontik materyal.
bundan 3-4 hafta önce marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesi'ne gittim. alt çene geriliğim için ameliyat, dişlerim için de tel takılması gerektiği söylendi. ama tel için 5 sene sonraya randevu verdiler. sırada 25.000 hasta varmış ve 18 yaş üstü sgk karşılamadığı için, yine de ödeme yapacakmışım. özele git daha iyi dediler.
insanın dişleri görüntüden ziyade konuşmasını ve beslenmesini etkiler. sgk bunu nasıl lüks sayabiliyor ki? şimdi hem ameliyatı olabileceğim, hem tellerimi taktırabileceğim ve hem de taksit ile ödeme yapabileceğim iyi bir yer arıyorum.
dişleriniz çekildiyse o boşlukları kapatmak için sevgili dr.unuz dişlerinze lastikleri geçirir ve ilk 2 gün ağrı kesicilerle durursunuz tellere alışılması ise bir kaç aynızı alır.
ilk 1-2 hafta zordur. Diş telleri ilk takıldığında tel yanakları yara yapar. Dislerin ağrısından 1 hafta boyunca yemek yiyemez e haliyle de zayıflarsınız. Yasaklı şeyler vardır. Asitli şeyler içmek, çay kahve, elmayı eriği kesmeden ısırarak yemek, dürüm hamburger yemek, sakız çiğnemek, çekirdek çitlemek yasaktır. Zamanla bu yasakları takmamaya baslarsınız.
ilk aydan itibaren itibaren değişimi fark eder ve içten içe sevinirsiniz. Zamanla ağrı çekmemeye başlarsınız. Telleriniz sizin bir parçanız olur. Telleri çıkardığınızda dişleriniz inci gibidir. Hep gülümsersiniz.
Teli ne kadar süre takacağınız dişlerinizin çarpıklığına bağlıdır. ilk hafta çekilen ağrı dayanılmaz değildir. Gecer. Telin takılması ve çıkarılması ağrılı değildir. Çirkin görüneceğini düşünenler (ben de taktım) metal yerine porselen(estetik,şeffaf) braket kullanabilirler.
Dişleri bozuk olanlar çok geç olmadan diş teli kullanmaya başlamalıdır. Dediğim gibi çok zor ağrılı ve korkunç bir süreç değildir. Telleri çıkardıktan sonra her aynaya baktığınızda gülümsemeden duramayacaksınız.
Dişlerin düzenli bir hale gelmesi dolayısıyla "lüks değil zorunlu bir şeydir. Düzgün ağızlı olmanın nesi lüks olabilir ki zaten?
Şimdi ortodonti tedavisi gören biri olarak diyeceklerim var:
1) Korkacağınız en son tedavi bu olsun: çünkü ilk birkaç gün -eğer diş düzeniniz berbatsa- nizama zorladığından diş etiniz tepki olarak acı verir ama öyle abartılacak bir şey yok. Özellikle teli taktırdığınız günün gecesi uyutmayacak derecede rahatsız duyabilirsiniz. Ama bunlar zikzaklı diş yapısına yahut çok çarpık ağızlılarda görülür; dişinizin çarpıklığı ne kadar azsa o kadar az acı verir.
2) Isırmamak koşuluyla istediğinizi yiyebilirsiniz: ısırmadan küçük parça lokmalarla yiyin bir şey olmaz. Malum sözlüklerdeki abartılı entrylere aldırış etmeyin, ilk hafta buhranlı geçebilir sonra alışırsınız, hayvanlar gibi yersiniz tel de olsa.
3) Diş fırçalamayı ihmal etmeyin: tel dişin tabakalaşmasına daha vesile olur bu da çürümeye neden olur.
4) Doktorunuz ne diyorsa yerine getirin. Çabanızla braketlerin çıkarılmasındaki gün sayısı ters orantılıdır.
5) Sabırlı olun zaman çabuk geçiyor; tedavi bitince bu kadar rahatsızlığa değdiğini göreceksiniz.