diş neden çürür

entry18 galeri0
    1.
  1. diş çürümesinin en büyük nedeni, mide asitidir.. miden sağlıklı ise, dişlerin de sağlıklı kalır.. şimdi git ve o kek ve pastaları rahatça ye.
    5 ...
  2. 2.
  3. Ağızın temiz tutulmamasından dolayıdır. Düzensiz fırçalanan dişler ağızı lağım gibi yapacaktır ve dişlerde çürüme başlayacaktır.
    3 ...
  4. 3.
  5. Bebeklik döneminde yeterli anne sütü alamamaktan.
    2 ...
  6. 4.
  7. cevabı; uyumadan önce dişleri fırçalamamaktan olan soru.

    (bkz: dişlerini fırçalamadan uyuyan insan)
    2 ...
  8. 5.
  9. diş canavarlarının ipneliğidir. izlediğim bir filmde diş canavarları ellerinde asfalt delme makinalarılan dişlerimizi deliyorlardı. diş macunu gelince saklanıp sonra tekrar deliyorlardı. oruspu çocukları.
    6 ...
  10. 6.
  11. Dişler genetik yatkınlık, ağiz ve diş sağlığı bakımı eksikliğinin sonucu ağza yerleşen mikroorganizmalar, yanlış diet sonucu mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırma (diet beslenme şeklinizdirm rejim demek değildir) ve bazı sistemik hastalıklar sonucu çürür.

    %90-95 en önemli faktör genetiktir.
    Eğer genleriniz diş çürüklerine yatkın değilse ve birazda ağız ve diş bakımınıza dikkat ediyorsanız dişleriniz kolay kolay çürümez.
    Ancak klinik tecrübeler bizlere genetiği sağlam olan bazı kişilerin ağız ve diş bakımına hiç önem vermemelerine rağmen çürüğe sahip olmadıklarını göstermiştir.
    Ve yine bunun aksine ağiz ve diş sağlığı için elinden geleni yapmasına rağmen birçok dişi çürüyen vakalarımızda vardır.
    Yani genetik birincil etkendir.

    Ağız ve diş bakımınıza dikkat ederseniz, patojen mikroorganizmaların ağzınızdaki floarasını azaltabilir hatta kaldırabilirsiniz.
    Bu yüzden özellikle geceleri yatmadan önce ağız ve diş bakımınızı eksiksiz yerine getirmelisiniz.
    Çünkü geceleri tükürük salgısı azalır, ağız sıcaklağı bakterilerin üremesi için ideal değere ve neme ulaşır. Ağız ve Diş bakımınızı yaparsanız bu bakterilerin diş yüzeylerinize tutunmasını büyük ölçüde önlersiniz.

    Yanlış diet özellikle küçük karbonhidratlar yani basit şekerlerin tüketilmesidir.
    Patojen mikroorganizmalar basit şekerleri çok severler.
    Kısaca basit şekerler, çikolata, çay şekeri, aromalı şekerler, hazır meyve suları, kola vb bu tarz aklınıza gelecek türde besinlerdir.
    Basit şekerler tüketildikten hemen sonra yada maksimum ilk yarım saat içinde dişlerinizi fırçalamanız veya en azından ağzını suyla iyice çalkalamanız gerekmektedir.
    Aksi halde ağzınız asit ortamı yani ph dediğimiz değer 5.5'un altına inecektir. Bu da dişlerinizin mine tabakası yani gördüğünüz en dış ve en sert tabakasından mineral kaybına yol açacak ve böylece mineniz zayıflayacaktır. Zayıflayan mine yüzeyinde bakteriler üremeye devam edecektir. Bu da çürüğün basitçe başlangıcıdır. Ancak bu tek seferde olan bir olay değildir, zamanla oluşur.

    Sistemik hastalıklarda diş çürüklerinde büyük paya sahiptir.
    Hepsini anlatsam burada okumaktan yorulursunuz.
    Yukarıda bir cahil mide asiti çürüğün asıl etkenidir demiş. O yüzden sadece buna değinmek istiyorum.
    Mide asitinin yemek borusundan yukarı doğru çıkması hepinizin bildiği gibi anormal bir durumdur. Çok sıkıntılıdır. Mide asiti çok kuvvetli olduğundan boğazınızı tahriş eder.
    Aynı zamanda asit olduğundan ki ph düzeyi 1,5-2'dir. Yukarıda ph'ın 5,5 ve altı olmasının mineyi zayıflattığını anlatmıştım. Bu durumda mide asiti diş yüzeylerinden mineral çözecek ve dişi zayıflayacaktır. Ancak reflü dediğimiz bu Gastrointestinal sistem hastalığı dişlerin genel olarak arka yüzlerinde mineyi zayıflatır ve çürüğün orada başlamasına sebep olur.
    Herkes reflü olmadığı için yukarıdaki cahilin söylemini çürütmüş bulunuyoruz.

    Kıssadan hisse çürük oluşabilmesi için
    -Diş
    -mikroorganizma
    -besin
    -zaman gerekir.
    7 ...
  12. 7.
  13. sen anasını sikersen çürür neden çürüyecek.
    9 ...
  14. 8.
  15. Diş çürümez bakteriler çürütür.
    5 ...
  16. 9.
  17. 9.
  18. tamamen genetiktir. kanımca diş fırçalamayla çok alakası yoktur.
    1 ...
  19. 10.
  20. genç yaşta çürüme varsa, genetiktir. yaş 28 ama üstler komple porselen.

    7 yaşından beri günde 3 kez fırçaladım, listerine gargara filan ama genede çürüdü.
    4 ...
  21. 11.
  22. Dişin üzerindeki bakterikerin artıklarıdır. Bakteri orada nasıl barınır sorusunada besin var su var sıcaklık var. Dişler sararır ve ilerliyen zamanda çürür.
    0 ...
  23. 12.
  24. 1 bucuk senedir bakım gormediğinden şeklinde cevap verilesi soru cümlesi. artık kanala tedavisini geç direk çeksin şerefsiz hekim... hekime vereceğim parayı yedim yedim bitti gitti... sonuc kökten ceksin orospu çocuğu...*
    1 ...
  25. 13.
  26. bakimsizliktan.

    her gun fircalayin. sigara, kahve/cay ve alkolden uzak durun.
    6 ayda bir disciye kontrol icin gidin.
    3 ...
  27. 14.
  28. Neden kedi kopegin disi curumez de insanin curur hic dusundunuz mu? Bu hayvanlar seker yemiyor da ondan. Seker tukurukteki mikrop temizleyici enzimleri durdurur. Geri kalan bakteriler de rahat rahat curutur disinizi. O yuzden sekeri cikolatayi kesin mumkunse.
    0 ...
  29. 15.
  30. bazen dişlerini düzenli olarak fırçalıyor dahi olsan çürür böyle sikik bir olaydır işte diş çürümesi eğer çürüyeceği varsa önüne geçemezsin.
    0 ...
  31. 16.
  32. 17.
  33. sen yosun tutmasına izin veriyorsun sonra neden çürüdü bu. acaba?
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük