bu konuda hakkaten git geller yaşıyor insan.
çevremde dişlerini sürekli fırcalayan insanlar var.
bi diş ağrısı yüzünden dişciye gittiler. peşpeşe.
dişçi onlarca dolgu yaptı. haftalarca sürdü tedavileri.
sormuşlar neden böyle, biz sürekli diş fırçalıyoruz diye.
demiş ki diş ipi kullanıp araları da temzlemeniz lazım.
hatta şunu da eklemiş. bazı insanların tükürüğü de cürütebiliyor dişleri.
ee napalım, tükürük üretmeyelim mi?
dedim ya git geller yaşıyor insan. e öyle ağızda yemek artıklarıyla da yaşanmaz tabi. fırçalamak lazım ama çözüm değil gibi de geliyor.
saçma olmaz ama benim için zahmetlidir yemekten yarım saat sonra fırçalayacanda yarım saat birşey içmeyencende diğer öğüne kadar bişey yemeyecende ooo.
Başlığı açan yazarin tıpkı benim gibi dişlerini fırçaladıgi halde yine de dişleri çürüyenlerden olduğunu düşünüyorum.
itiraf edeyim Ben de zaman zaman ayni serzenişlerde bulunmusumdur.
Böyle hassas ve sağlıksız dişler icin diş ipi kullanmak elzemdir. Dış ipi kullandığımdan beri dişlerimde çürüme olmadı. Kırılan dişim ve dolgusu sebebiyle oldu. O da benim hatam. Zamanında dış hekimine gitseydim çürümeden halledilecekti.
Tavsiyem; sabah uyanınca ve gece yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Gün içinde, dışarıda fırçalama imkanınız yoksa cebinize, çantanıza koyacağınız dis ipiyle temizleyin.
Bu arada 100 yıl önce dis temizliği tabiki vardı. Dis temizliği sunnettir zaten. Önemlidir.
Bundan seneler, yüzyıllar, bin yıllar önce diş fırçası yerine misvak kullanıldığı ve ağızdaki bakterileri dezenfekte etmek adına sarımsak kullanıldığı rivayet edilir. Beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ile birlikte dişlerimizi fırçalamak evet gerekli olmuştur, çünkü atalarımız bizim gibi dişlere fazlasıyla zararlı olan yapay tatlandırıcılar ile beslenmiyorlardı.