zira son 6 senedir günde 4 kez dişlerimi fırçalamama rağmen, 45 yıldır dişlerini asla benim kadar düzenli olarak fırçalamamış olan annemin dişleri benimkilerden kat be kat daha beyazdır. benim yaşım 20.
edit: sigara kullanmıyorum. dişlerimi sarartıyor diye 2 senedir çay bile içmiyorum.
kemik rengi sarı ise başlık doğrudur, fakat diş taşı ve sararması yaşayanlar gün içinde sabırla sık sık fırçalarsa, diş taşlarının düşmeye başladığını ve dişlerdeki ağarmayı fark edebilirler, ama dediğim gibi sabırla.
genel olarak oranla doğru bir tespittir. aslında herzaman bir beyazlık söz konusu olur. fakat fırçaladıkça daha çabuk sararma oluşur. çünkü diş macunu içerisindeki aşındırıcı madde dişi temizlerken diş minesini çizer ve her seferinde daha da çabuk sararma oluşur. genelin haricinde bazı özel macunlar ki bunlar aşındırıcı olmayan veya içerisinde köpürmesini sağlayan kimyasal (sodyum lauryl sulhate) bulunmayanlar diş temizliğine ve beyazlığa daha çok yardımcı olurlar.
diş fırçalamak temizlemek içindir. beyazlatmak için değil.
dişin rengi kemik rengiyle alakalıdır ve tabii ki ten rengiyle de.
zencilerin dişleri arka fonun daha koyu renk olmasından kaynaklıdır daha çok.
Dis macunuyla dis fircalanmasi disi asindirir, dolayisiyla zarari da vardir.
En guzeli misvak kullanmaktir. 1500 senedir misvak kullaniliyor, daha bir zarari ortaya cikmadi. Buna karsin dis fircasi macunla beraber 100 seneyi gecmez.
Ben kimyasala karsi dogaldan yanayim. Taze, iyi temizlenmis, kaliteli misvak en guzeli.
Bir de bunu sokak ortasinda kullanan kil abilerimiz uyuz edenlerdir. Zira sokak ortasinda nasil dis fircalanmiyosa misvak da kullanilmaz, bunun da bir adabi vardir.
10 seneyi geçkin sigara kullanan biriyim. zamanında süt dişlerim döküldükten sonra bile diş rengim değişmedi. 3 sene önce bir süre yanında çalıştığım çene-yüz protez uzmanı bir dişçinin tavsiyesi üzerine bir dünya para bayılıp alıp kullandığım home bleaching denen olayın, uyguladıktan sonra renk skalasında 1 ton bile açmadığını gördüm. demek ki olay kemik renginde bitiyor ağa. macunlar hakkında yukarıda yazılanlar da %99 doğrudur. diş macunlarının da en babasını kullandım, kullanıyorum. diş macunu bir yere kadar temizler ama kesinlikle renk açmaz.
edit: diş rengi yaşam kalitesini belirler klişesi ise konuşabilen bir varlığın hezeyanıdır.
kullanılan macunla alakalıdır zira çok fazla ihmal edip, macun ne halt yesin hesabı yıllar sonra bakıma alınan dişin önce dişçide temizletilmesi gerekir.
beyazlatma değil ama dişlere kendi rengini kazandırma konusunda karbonatın üzerine yoktur. evet! şu bildiğiniz, annelerin poğaça hamuruna kattığı karbonat.
toz karbonatı, işaret parmağınızı kullanarak dişlerinizin arasını dolduracak şekilde sıvayın. yaklaşık 10 dakika bekleyin. sonra, ağziniza su almadan sadece fırçayı ıslatarak 3-4 dakika kadar ve fırçayı yukarı aşağı hareket ettirerek fırçalayın ve farkı görün.
unutmayın! diş hekimlerinin, diş temizliğinde kullandıkları o beyaz tozun ana maddesi de karbonattan başka bir şey değildir.
ancak, limon suyu ile kullanılması doğru değildir zira, limon daha etkili bir temizlik sağlasa da sonuçta, limon asiti diş-dişeti birleşiminde tahrişlere, uzun kullanımlarda ise dişeti çekilmeleri ile diş köklerinde çürümeye neden olabilir.
firmaların ürettiği formüllerle düzenli fırçalamada diş optik olarak beyaz gibi gözükebilir. yoksa zaten kendi rengi neyse odur. tetrasiklin antibiyotik kullanımına bağlı renklenmede ya da demir renklenmesi gibi durumlarda fırçalamak işe yaramaz. ayrıca günde 10 bardak kahve 1 paket sigara içen insan için beyazlama olmaz tabi.
sert fırçalamak da dişte aşınma yapar ve bu sefer de hassasiyetle uğraşırsınız.