gingiva hiperplazisi denen bu durumun bir çok nedeni olabilir. fenitoin, siklosporin, nifedipin denen ilaçların kullanımı.
rejyonel enterit, diyabet, lökosit hastalıkları, skorbüt, gebelik vb.
mikroplanmadan ötürü diş etlerinde meydana gelen şişmedir. şişiğin boyutuna göre ağrı bütün ağızda hatta dişlerde hissedilir. dişim ağrıyor diye dişçiye gitmekten ziyade, vakit kaybetmeden antibiyotik kullanılmalıdır.
diş taşı (yalnızca dişeti üstündeki gözle görülen taşlar değil, aynı zamanda dişeti altındaki taşlar);
yumuşak artıklar (besinlerden kalır, fırçalamayla yokedilmediklerinde, mikropların beslenmesine ve diş plakları ile diş taşlarının oluşmasına yardımcı olurlar);
üstüne enfeksiyonun yerleşeceği yerel bir tahrişe yolaçan bazı kötü alışkanlıklar (tütün çiğneme, dişler arasında tutulan araçlarla oluşan yaralanmalar, v.b.).
diş ağrısı yoksa apse olmayabilir, en basitiyle diş etiniz şiş ve dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz de kanıyorsa dişlerinizi iyi temizlemediğiniz anlamına gelebilir. Buyüzden aman diş etim şiş aman diş etlerim kanıyor diye düşünüp diş temizliğinizi yüzeysel yapmayın, dişlerinizi nekadar iyi fırçalarsanız kanama ve şişlik okadar çabuk geçecektir. Ayrıca diş eti şişmesi diş eti hastalıklarınında habercisi olabilir, bunun için mutlaka bir doktora görünmelisiniz yoksa diş eti hastalığı sonucu diş eti çekilmesiyle karşılaşabilir iğrenç bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz. Diş eti kızarıklığı ve şişmesi için özel diş macunu kullanmalısınız ayrıca buzlu suyla veya tuzlu suyla sabah akşam ağzınızı çalkalamakta diş etlerinize iyi gelecektir.
Not:diş hekimi değilim
en az 5 dk. Sert bir biçimde diş ve diş etlerinizi fırçalamanızı gerektiren durum. Muhtemelen kanayacaktır, aldırmayın. Günler sonra kanama yavaş yavaş duracaktır. Kendimden biliyorum.
ihmal etmeyip doktora gitmelidir. kolayca tedavi ediyorlar.
ayrıca tekrarlayabiliyor da, iyi baksanız da genetik yatkınlıkla da ilgili olabiliyormuş, baktıracaksın, para harcayacaksın. yoksa yemek yeme zevkini engelliyor.
bunun doktorunu bulmak ölüm ''amına koyayım''. ağız diş sağlık merkezine giderim, üniversiteye yönlendirir. üniversiteye giderim eylül ayına sıra verir. düşman başına vermesin özetle. bunun hastası olmayın derim.
20lik dis cikarken de olusabilen hadise. benim diyen agri kesici kesemez, agzini kapatmaniz anca yanaklarinizi balon gibi sisirmenizden sonra olabilir ya da hic olmaz.
dis doktoru bisturiyle keser bicer, o eti alir. sonra biraz kanar ama gecer. ya da onceden anestezi ignesi yapar, orasi hissizlesir, yine kesip bicer ve ardindan kanamamasi icin orayi bir alet vasitasiyla yakar. siz ikisinde de pek bir sey hissetmezsiniz. ama sorun yapan 20 yas disinin gitmesi gerektigi ortaya cikar.
bir cok sebebi vardir. kafaya gore antibiyotik kullanmamak gerekir. hemen bir hekime gidilmesi gerekir. bu durumla karsilasmamak icin yapilmasi gereken tek sey gunde iki kere dis fircalamaktir.
Bende de vardi 20'lik dişten dolayı oluşmuştu. Şişme geçti koku başladı oradaki diş eti leş gibi kokuyor ve ağız kokusu yapıyor sırf bu yüzden kendimden tiksindim yakin zamanda doktora gideceğim 20'lik e ameliyat diyecek büyük ihtimal.
Ağzımın alt kısmında, azı dişine yakın tarafında can yakan hede. Ağzımı açsam açamıyorum, kapatsam balon gibi şişiyor, tuhaf bir görüntü ve hissiyata neden oluyor. Dahası zıvanadan çıkarırcasına bir ağrı var.
Son bir buçuk saatte ikişer kez fırçalama ve tuzlu suyla gargara operasyonu yaptım, inşallah geçici de olsa çare olur. Bu durumda ne yapmalıyız, bilen beri gelsin, mesaj kutuma çaresini yazsın, hayrına el atın sözlük*
diş etinin mikrop kaptigina, diş fircalarken tahriş olduğuna dalalet eder. tirnak yiyorsaniz ve ya diş teli kullaniyorsaniz fazlasıyla yaşanabilir. en uber halide yeni diş ciktigi durumda yasanir.
bazı kişilerde * sert ekmek kabuğu falan yerken, mekanik sebeplerden de olabiliyor. biraz dikkat edince daha az meydana geliyor.
tabi en iyisi tohtura gözükmek.