insanı içten içe inleten, geceleri yatağı zehir eden, alınan haplarla bünyeyi sarsan, ağzınıza çeşitli materyaller sokup kurcalamanıza sebep veren, internetten napsamda geçer diye fellik fellik küçük kocakarı yöntemleri aratan yöntemler bütünün bir parçası, karanlık gecelerin anlamı olan diş ağrısı için yapılabilecekler.
-bir kaç duble rakı gargarası
-tuzlu su gargarası
-sıcak su gargarası
-zeytin çğnemek
diş doktorunun dişi çekmeden önce diş etine vurduğu iğneyi çok daha önceden edinip evde bulundurmak ve gece vakti ağrıdığında hemen onu diş etine enjekte etmek...
rakıyı hayvan gibi bastırmak, sonra o rakı kokusunun etkisiyle kafayı bulup sızmak ve uyurken di$ ağrısını unutmak. ya da elektrikli testere olabilir... ne biliyim.
tıp dilinde alternatif çözüm değil de ampirik tedavi olarak adlandırılan çözümlerdir. bu çözümler kişiden kişiye değişir çünkü herkesin ağrı eşiği farklı olduğu gibi her dişin çürük derinliği ya da çürük dişteki sinirlerin ağrı yapma oranı farklıdır. öncelikle şunu belirtmekte fayda var dişin soğukta ya da sıcakta ağrı yapması ve tam tersi buz uygulandığında ya da sıcak kompreste ağrının azalması durumu tamamen dişin canlı kısmı olan pulpanın enflamasyonuyla alakalıdır ve herkeste aynı sonucu vermez hatta aynı ağızdaki dişlerde bile farklı etkilere neden olur, ayrıca rakı, kolonya, aspirin falan gibi alkol bazlı uygulamalar ağrıyı daha da artırır üstüne bir de diş etlerinizi tahriş ederek daha da rahatsız eder, yapmayın. illa bir ampirik tedavi uygulayacağım derseniz size bir tavsiye karanfil yağı. aktarlarda, tuhafiyelerde hatta eczanelerde de bulabilirsiniz o anda hekime gitme imkanınız yoksa pamuğa karanfil yağı sürüp dişin oyuk kısmına uygulayın rahatlatacaktır.
1.adım: bölgeye buz- soğuk şok uygulaması yapılır. özellikle apseli ağrılar için geçici olsada iyi bir çözümdür. halk arasında ki sıcak kompres apsenin olduğu bölgeyi vertikal geliştirir.
2.adım: midede bir rahatsızlık yoksa apranax f. 500 yada 1000 mg. mide de rahatsızlık varsa majezik bir tablet alınır.
3.adım: her iki ilacında vücutta kana karışma süresi 15 dakika civarında olup, makximize olması yani en etkili biçimde ağrınıza etki etmesi 50 dakikayı bulur, bu süre içinde ağrı hafiflemey başlar. hasta kişisi bu süre içinde ağrıyan dişe bir tüp anestol isimli pomadı tatbik ederek belki biraz daha rahatlar. anestol mukoz yapıyı uyuşturur ama özelliklede ağrıyan dişinizin olduğu bölgeye tatbik ederseniz bundan kurtulmanız mümkündür.
buz asla uzun süreli bir çözüm değildir bu konuda. etkisi buz yanağınızdan aldığı sıcaklıkla eridiğinde kaybolur. sürekli buz tutmak da olanaksız, bir süre sonra ayrıetten bir de soğuk acısı çekersiniz. bu konuda her ne kadar basit bir yol gibi gözükse de bol tuzlu su ile gargara yapmak işe yarayabilir. fakat sakın ağzınızı işlemden sonra su ile çalkalamayın, etkisi gidiveriyor.
zamanında cok cekmiş biri olarak
a)gündüz saati agrı baslamışsa doğruca diş hekimine gidin,dişlerimiz etlerimiz gibi değillerdir ve agrımaya basladıklarında onu durdurmak mumkun degildir.ancak ertelersiniz ve bu problemi dahada zorlastırır.
b)gece saati agrı girmişse (reklam olarak algılamayın) apranax fort 55o mg. 1 adet alın 5-10 dk içinde etkisini gösterecektir.asla hiçbir antibiyotikle alkol almayın,sonsuza dek hiçbir ağrı-acı ve bilimum duygu hissetmeme oranınız yükselebilir.ö-le-bi-lir-si-niz.alkol almayın ve ertesi sabah her neişiniz varsa erteleyin diş hekiminin yolunu tutun