insan vücudunun en önemli organlarındandır. yiyeceklerin sindirim işlemini başlattığı gibi, aynı zamanda konuşurken seslerin düzgün olarak çıkarılmasını sağlar. dişleri olmayan insan yemeği kolayca yiyemez ve düzgün konuşamaz.
Diş, Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağızda bulunan, ana işlevi besinlerin mekanik sindirimini sağlamak olan organlardır. Mekanik sindirimin yanısıra fonasyon ve estetik işlevleri mevcuttur. Hayvanlarda bu görevlerine ek olarak, saldırı, bir nesneyi taşıma ve savunmaya yardımcı olma gibi çok hayati görevleri daha vardır.
Kuş cinslerinin pek çoğunda bu organ bulunmaz. Kuşlarda diş yerine, amacı mekanik sindirim olan taşlık mevcuttur.
20 birincil diş(sütdişi veya dentes deciduii) genellikle bebek altı aylıkken çıkmaya başlar.Çocuk yaklaşık altı yaşına geldiğinde bunlar yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. ilk çıkan daimi diş (dens permenante), altı yaş dişi olarak tabir edilen birinci molar dişlerdir. Daimi birinci azı dişlerinin üzerinde süt dişi olmadığı için, bu diş çıktığında 20 süt dişi de yerindedir. Bu diş ağızda çiğneme fonksiyonunun anatomik olarak merkezidir ancak çoğu zaman süt dişi sanıldığı için kolayca çektirilir. Yedi yaş civarında daimi kesici dişler süt dişlerinin altından sürerler. Daimi dişlenme genellikle en son kanin (dens caninus/köpek dişi) çıkmasıyla 13 yaş civarında sona erer. (16-20 yaş civarında çıkan 20 yaş dişleri yeni nesilde tam bir devamlılık arzetmediğinden onlardan ayrıca söz edilecektir.) Diş sürme zamanları her ne kadar matematiksel bir cetvel gibi verilse de kişinin kemik yaşıyla ilgili genetik bir olaydır ve zamanlama kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. En isabetli tahmini yapıp gelişim bozuklarını tespit etmek için bir dişhekimi veya ortodontist tarafından kemik yaşı tesbiti yapılmalıdır. 20 yaşına gelmiş yetişkinlerin çoğunun 32 dişi vardır.Bazı kişilerde 20 yaş dişleri hiç çıkmayabilir veya oluşmayabilir.Dişler düzgün konuşmaya ve yüzü şekillendirmeye yarasalar bile asıl görevleri besinleri çiğnemektir.Kesiciler ve köpek dişleri lokmayı kesip parçalara ayırır,küçük ve büyük azı dişleri ise ezip öğütür.
Diş minesi vücütdaki en sert madde olsa da besinlerin artıklarının ağızda uzun süre kalması sonucu, ağızda mevcut olan bakterilerin besin artığının içideki şekerleri fermente etmesiyle oluşan asit yüzünden aşınıp çürüyebilir.
gıdaların mekanik öğütülmesi ( fonksiyon ), konuşmaya yardımcı olmak ( fonasyon ), ve güzel görünümde görevi olmak ( estetik ) gibi görevleri olan ağız boşluğu içerisindeki sert oluşumlardır. dişler morfolojik olarak iki kısımdan oluşurlar:
1. dişin cene kemiği içerisinde kalan kök kısmı.
2. dişin ağız içerisinde görülen kuron kısmı.
dişin ağızda görülen kısmına kuron ( crown ) denir. kuron'un en dış kısmı olan mine tabakası ( enamel ) canlı oragnizmalarda görülen en sert ve dayanıklı yapıdır. içeriğinde uranyum bulundurmaktadır. aynı şekilde m1-a2 abrams tanklarının dış zırhlarının bileşiminde de uranyum bulunmaktadır.
bir dişin yerini hiçbir diş restorasyonu tutamaz. hatta son teknolojiyle geliştirilmiş olan diş restorasyon materyalleri, gerçek diş dokusunun dayanıklılığının dörtte birine ancak ulaşabilmektedir.
ayakkabıcıydı.ayakkabının derisini kalıbına çakarken ağzına bir dolu çivi alırdı adam.çivinin asidi zaman içinde eritmişti dişlerini.bir türlüde gidememişti ki dokrora; çalşıyordu vakti yoktu,hem sigorta hastanelerinde ne kadar uğraştıtcaklardı onu biliyordu. iyisi mi emeklilğini beklemek bu iş içinde.şurda iki yılı kalmıştı bunca yıl gibi o da geçerdi elbet.o akşam damağın arka tarafında kalan tek dişide eliyle çıkarmıştı işte. günlerdir hem ağrıyor hem sallanıyordu iş görüyordu aslında evvelden ama artık o da gitmişti elden.zaten soğuklar başladı başlayalı öyle sızlıyordu ki şu dişleri; ah hepsini söküp atmak istiyordu aslında. en çok da üzüntüden döküldü bu dişler diyordu..hayattan geriye topu topu 6 tane diş kalmıştı ağzında yaşı 43 tü halbuki kim bilir başına neler gelmişti..
normalde 32 tane bulunan fakat türk erkeklerinde 30 u geçmeyen bununla birlikte birkaç kavga sonunda 20 nin de altına düşebilen ön sindirim organıdır. **
hele ki 5 zayıflı bir karneyle peder beyin karşısına geçerseniz takma diş kullanacak statüye bile ulaşırsınız. bu şekildeki arkadaşları kutluyoruz. kendilerinin gelecekte başarılı olmalarını umuyoruz.
insan vücundaki en önemli organ.
Öyle birşey ki kök hücre tedavisinde 20lik dişler kaynak gösterilmektedir.
Bu demek oluyor ki kanser,şeker hastalığı,felç hastalıkları için umut ışığı.
18.09.2010 zülfü livaneli nin köşesinden.
--spoiler--
Bir bakanla yemek yiyen milletvekilinin, yakasındaki TBMM rozetini çıkardığını ve iğnesiyle dişlerini karıştırdığını gördüm.
Kalkıp gittim; uygarlık ve diş ilişkisi konusunda düşünmeye koyuldum.
--spoiler-- http://haber.gazetevatan.com/Haber/329599/1/Gundem
an itibariyle beni inim inim inleten vıdı vıdıdırlar. tüm etleri şişti, sıcak yesem yanıyorlar, soğuk yesem donuyorlar, iltihap mı değil mi anlayamadım ki!!! offfffff.