dizilerin şiddeti normal hale getiriyor olması

entry1 galeri0
    2.
  1. Cinayet, şiddet ve aldatma gibi menfi konuları sıkça işleyen dizilerin toplumu duyarsızlaştırıp, bunu toplumun algısında normal hale getiriyor olmasıdır.

    içerik olarak, cinayet şiddet ve aldatma konularının sık sık arz-ı endam eden diziler toplumu duyarsızlaştırıyorlar. insanlar adeta bunu kanıksıyor. sürekli olarak bilinçaltına verilen bu mesaj kişide kabullenme ve normal görme sürecini başlatıyor. belki kişi" bunlar hayatın içinden konular. hepmizin başından geçenler" diyebilir. bu konuların hayatın içinden konular olması başkadır, sürekli bunun işleniyor olması başkadır.

    bir kişi mesaja ne kadar fazla maruz kalırsa o mesajın tesiri de o denli artacaktır. hele de bizim gibi dünya da televizyonu abd'den sonra en fazla izleyen bir toplum da bu etki yadsınamaz düzeylere çıkacaktır.

    dizilerin başrol oyuncularının internette ki sahnelerinin tık rekoru kırması, bunun çok da masum olmadığını ve bıraktığı tesiratı gösteriyor.

    nasıl ki bir zamanlar aynı dejenerasyon, isimler ve hoca kisvesi altında bazı sakallı kişiler üzerinden yapılmışsa, aynısının bir benzeri olarak şimdi ailevi hayata ve toplumsal düzene doğru yapılmaktadır.

    alemin kralında ki ne amaçla yazıldığı belli olmayan karısı döven tip sadece birisidir. kadın şiddetini bu kadar meşru ve sevimli hale getirme çabasından başka bir şey değildir bu. karısını döverek bize hangi mesajı veriyor? buradan hangi sonucu çıkaracaz?

    o roldeki kişinin gerçek hayatta da karısını döverek bunu gerçekleştirdiğini mi? yoksa erkek karısını dövebilir, bu mizah vesaire bunu mu çıkaracaz?

    veya bir evli bir gemi kaptanının yabancı bir kadınla ilişkisi sonrasında karısını dövmesi veya ona tecavüz etmesini hangi kalıba sığdıracaz?

    kız kardeşinin sevgilisiyle yatıp onunla evlenen, amcasının karısıyla beraber olan, evli insanlarla birlikte olmanın çok normal karşılandığı dizileri ise hiç saymıyorum.
    bunlar sadece birkaç tanesi. örnekleri buraya yazmakla bitmez.

    bunlar mıdır toplumda olan biten şeyler. o diziler bu gibi konular olmazsa izlenmeyecek midir ? ben hiç bizimkiler deki şükrü'nün nazanı dövdüğünü görmedim! ve yıllarca pazar günlerini adeta esir almıştı bu dizi. veya süper baba'da ki fiko'nun herhangi gayri mugayir bir şeyine de rastlamadım. ya da bir 7 numara daki üniversite öğrencilerinin karı kızdan fuhuştan kendilerini alamadığına da hiç şahit olmadım. birçoğumuzun başından geçen öğrencilik hayatındaki geçim derdi ve üniversite hayatını izlemekten ne ben ne de ailem hiç bir zaman çekinmemiştir.


    bir kaç uzman ve görüşleri.

    izmir Ekonomi Üniversitesi iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alanku;

    sorumluluk duymalıyız
    "Gündelik hayatta karşılaştığımız şiddeti yeniden üretmek anlamında medyanın kabahati var. Bunu yaparken sorumlu davranmıyor. Ancak sokaktaki insanlar da sorumluluğu üzerinden atmamalı. Toplumca bir şiddet çemberi içinden geçiyoruz"

    Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli

    TEPKi GÖSTERMiYORUZ
    "Bu tip sahneler duyarsızlaşmaya yol açıyor. Gün geçtikçe şiddete tepki göstermiyoruz. Seyirci konumuna düşüyoruz. Diziler bilinç altını çok etkiler. Bu nedenle dizilerde insan hakları, demokrasi, bilimin üstünlüğü, çocuk eğitimi, ruh sağlığı ve ahlak değerleri gibi konular daha sık verilmeli"

    Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı

    ÖFKE POMPALANIYOR
    "Türkiye gibi çok TV izlenen bir ülkede daha az şiddet içerikli sahnelerin olması gerekir. Çok sayıda genç saatler boyunca ekran karşısında. Şiddeti daha da artırırsanız topluma şiddet pompalamaktan başka bir şey yapmazsınız. Toplum şiddeti normalmış gibi algılar yani şiddeti benimser"

    Nörolog Doç. Dr. Sultan Tarlacı

    "Cinayet, aldatma, şiddet diziler hep bu konular üzerinde dönüyor. Uzun süre aynı şeyi izlediğimiz zaman bir süre sonra beyin onu normalleştirmeye başlıyor. Sürekli ölümler görmek doğalmış gibi geliyor. Etrafımızda yaşananlara tepki bile vermemeye başlıyoruz. Ahlaki ve sosyal değerlerimiz de bir süre sonra zedelenmeye başlıyor."

    bu yüzden ben bunu bilinçli bir tahribattan başka birşey olarak görmüyorum. bilinçli ve planlı bir programın sağlam atılmış ayakları ve ona göre yazılmış senaryolarıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük