bir sezonun 13 bölümden oluşmasından kaynaklanan şeydir.
1 senede 52 hafta vardır. bu haftalar 13'er 13'er gruplanarak 4 sezon çıkar. yani 1 sene içinde 4 sezon oluşur. genelde mevsimlere göre gruplar oluşturulur ve hedef kitle buna göre belirlenir. tabi bazı durumlarda 13 bölümden az veya çok bölümlü diziler çıkabilir, günümüzde çokça örnekleri mevcuttur.
bir dizide senelerce ayni olaylarin isitilip isitilip önümüze konmasini, aha bu da sana dizide aksiyon, yeni heyecan diye yutturulmaya calisilmasini engelleyen cok güzel bir durum.
özellikle türk dizilerinde daha cok görmek istiyoruz. bir türk dizisi 4 sene oynadiginda filmde olacak vakalar:
-dizideki kadinlarin yarisindan fazlasi evlilik disi hamile kalir. bunlarin da cogu kurtaj yaptirir. birisiyle kavga ederken merdivenler düserek bebegini düsüren bi tip kesin vardir.
-büyüklü kücüklü kim varsa birer bölüm arayla hastaneye yatarlar. yasliysa kalp krizi, gencse trafik kazasi.
-basrol olan ciftin küsüsmesi, ayrilmasi, barismasi. tekrar ayrilmasi ve barismasi. bunlar tam mutlulugu bulmusken kötü kadinin ya da adamin aralarina girmesi tekrar ayrilmalari..
-fakir ama gururlu gencin zengin olmasi ve intikam almasi. zengin ve kibirlilerin fakirlesmesi, eskiden fakir olana muhtac duruma gelmesi..
bizim senaristlerde mi bir sorun var, hayal gücleri mi kit yoksa biz mi cok amerikan dizisi izliyoruz da kabugumuzu begenmiyoruz orasi tartisilir. ama dizinin kisa sürmesi kendisi icin en hayirlisi.