insanlarda psikolojik travmalara sebep olan hikayeler.
Dizilerde sık sık aldatma, cinayet, komplo, entrika, sonsuz aşk olaylarıyla karşılaşan zihniyetler bu olayları normal, hatta sıradan olarak görmeye başlarlar ve bu güvensizlik, hatta kötü psikolojiye, düşüncelere sürükler.
Yani bu insanların kafalarındaki dünya gerçek dünyadan ya çok daha bulanık, çok daha karanlıktır ya da aksine çok fazla toz pembedir. Yanıltıcıdır.
,her kanalda çeşit çeşit diziler...silahların patladığı ayrı, aşkı meşki bol olan ayrı, ha bir de ağaların olduğu diziler de var. çifter çifter seyrettirip bize her gece, türkiye gerçeklerini öğrenmemiz engelleniyordu. ama galiba bitti ve gözlerimiz açıldı.
dayan türkiye.
Bir dizi izliyorsam beni sasirtmali veya biseyler ogrendirmeli meraklandirmali. bir soz vardir bi karede silah gosteriliyorsa mutlaka o patlar. bence boyle olmamali basindan izleyip dizi oyuncusu rolunu yapmadan onu kestirmemeliyiz. farkli olmali.
televizyon kanallarımızın yayın akışlarına baktığımızda futbol programlarıyla birlikte açık ara en fazla zaman işgal etmekte olduklarını gördüğümüz zaman öldürme ürünleri.
insanların dikkatini her geçen gün daha da içinden çıkılmaz olan, bölünme, antidemokratikleşme, hukuksuzluk ve sayabileceğimiz bir çok olumsuz durum ve olayların dışına çekmek amacıyla kullanılan en etkili silahlardan biridir diziler. zaten haber edinme aygıtları satın alınmış, hapis edilmiş ve evcilleştirilmiş insanlarımız saatlerce süren dizilerin, saçma sapan futbol programlarının karşısında uyuşmaktalar. günlük hayatın sitresinden bir nebze olsun bu diziler sayesinde kurtulduklarını düşünmekteler. kendi açılarından haklı oldukları noktalar elbetteki var izleyici kitlesinin. orası işin ayrı bir boyutu.
diziler tamamen kaldırılsın, yayınlanmasın demiyorum. saatler süren ve hiçbir şey anlatmayan, insan idrakına hakaret olanlarına karşıyım.
tek kanallı televizyon döneminde zorunlu olarak izlediğim, kanal sayısı çoğalınca kurtulduğum ama izlemeye başlarsam uyuşturucu gibi bağımlılık yapacağını bildiğim, bu yüzden sürekli olarak belgesel izlememe sebep olan olay.
dünyada her geçen gün televizyona ve bilgisayara olan bağımlılığın artmasıyla sayıları gittikçe artan, bununla beraber kalitelerinde pek hatırı sayılır bir değişim olmayan uzun metrajlı, düşük bütçeli ve sinemada değil de televizyonda yayınlanan filmler.
türk dizileriyle başlamak istiyorum öncelikle. okuduğum bir habere göre her yıl yüz küsur dizi başlıyormuş. tahmin edeceğiniz gibi çoğu ikinci senesini bile göremeden yayından kaldırılıyor. bu kadar çok kalitesiz dizi varken aradan kaliteli dizileri bulmak hayli zor. türkiye'de yapılan hatalardan biri de eski dizileri ya tekrar çekmeye başlamak ya da başka bir versiyonunu yayına sokmak. çiçek taksi-akasya durağı örneği heralde verilebilecek en iyi örnektir. tabii ki izlenebilecek, dünyada çoğunlukla ortadoğu'da izlense de, dizilerimiz de var. eski kurtlar vadisi, yalan dünya ve leyla ile mecnun şimdi aklıma gelenlerden.
yabancı dizilere gelince o apayrı bir dünya zaten. final bölümü 60 milyon kişi tarafından izlenmiş, bölüm başına 1 milyon dolar alan oyuncuları olan diziler mevcut. bu yüzden türk dizilerle karşılaştırmak adil gelmiyor bana. bunun dışında biz türkiye'de çekilen dizileri dünyadaki 180 ülkede çekilmiş tüm dizilerle karşılaştıramayız. yani tsubasa gibi bir çizgi filmimiz yok, friends gibi bi komedimiz hiç olmadı ya da bi skins'e bak bi kavak yelleri'ne diyemeyiz.
insanlara sunulan modern masallardır.
nasıl herkes her masalı sevmezse her insan da her diziyi sevmez gayet normaldir bu. biri paranormal olaylara ilgiliyken ve bu türden dizilere kendini kaptırıyorken bir başkası korku türüne ilgi duyuyor olabilir.
televizyonda belirli bir periyoda göre, genellikle haftada bir parçalar halinde yayınlanan televizyon programlarına verilen addır. Hafta içi hergün yayınlanan dizilere arkası yarın da denilebilir. Dizinin bir kerede yayınlanan kısmına bölüm adı verilir.
Ya arkadaş bu dizler de hep bir örenek ya bu seferde bi hapishane furyası tutturmuşlar her bölümde hapishane ezelde hapishane , fatmagülde hapishane, kuzey güneyde hapishane ölme eşşeğim olme gencleri özendiriyolar başka da bişi yaptıkları yok.
yersiz uzunlukta, reklam arası izlemek zorunda olunan, hayatımızın büyük bölümünü işgal eden, beyin yıkayıcı veyahut uyuşturucu.
(bkz: yerli dizi yersiz uzun)
türkiyede çok ciddiye alınır. kötü adamsanız sokakta dövülürsünüz, hatta öldüğünüzde cenazeniz bile kaldırılır. bunların gerçek değil, prodüksiyon olduğu, senaryo olduğu hiç düşünülmez. o yüzden ülkemizde hep dram nitelikli diziler tutar.çünkü gerçeğe daha yakındır. bu biraz da dizi oyuncularının sebep olduğu bir durumdur. oynadıkları rolleri dışarda da devam ettirirler. dizi sürelerinin uzun olması da başka bir etken. örnek vereyim; yapan bilir, lost, how i met your mother, dexter vs gibi dizilere kitlenebiliyorsunuz ve bir sezonu sıkılmadan bir günde bitirebiliyorsunuz ama bu bizim dizilerimizde mümkün değil. zamanında iyi diziler izlemedik mi? izledik.şahsi seçimlerim, süper baba, bizimkiler, tatlı hayat .. ama mevcut durum bence pek hoş değil ve hala kavak yelleri..
son yıllarda iyice boku çıkmış televizyon yapıt(lar)ı. hakikaten bokunu çıkardılar. birbirine tıpatıp benzeyen senaryolar, oyunculuktan nasibini almamış zırtapozlar, manken ve türkücüleri birer televizyon yıldızı haline getirmeler, kazanılan milyon dolarlar vs. izleyende en ufak bir iz bırakmayan, saman alevi gibi yanıp sönen yapıtlarla doldu ortalık. bu nedir arkadaş? insanlar bundan ne zevk almakta, hala anlamış değilim. eskiden süper baba vardı, şehnaz tango vardı..hem güler hem ağlardık, mis gibi. şimdi ne var? kurtlar vadisi, lost, ezel, yaprak dökümü, geniş aile..hepsini toplayın, beşle çarpın yine de bir ikinci bahar tadına ulaşamazsınız. ha bir de şu var, diyorlar ki;
"bilmem ne dizisi bu hafta yeni bölümüyle ekranlarda."
bunu da hiç anlamam. yeni bölüm yayınlamak sanki bir lütufmuş gibi. adı üzerinde zaten, bu bir dizi. sike sike yayınlayacaksın afedersin. bir de buna alkış tutan manyaklar var, onlardan hiç bahsetmiyorum bile. başka bir başlık konusu o olmayasıcalar.
son olarak, şu yaz dizilerine bir iki laf sokup entrymi noktalamak isterim. evet, bir de böyle bir şey var. yaz dizisi ve yaz dizisi oyuncuları. diğer -sözde- önemli diziler sezona ara verdiğinde, ekranlarda bir bir boy gösteren ucuz yapıtlar. nedir amaç? izleyiciyi televizyondan uzaklaştırmayalım, reklamları bol bol alalım ki kasamız boş kalmasın. ha bir de, kalitesiz oyuncular ölsün mü canım? onların da para kazanması lazım. peh!
Kanallarda bir dizi furyası zaten vardı ama artık ayyuka çıktı. insanlar sahte hayatlarla, ısmarlama duygularla körleştiriliyor. Gerçeği, yalanı, doğruyu, yanlışı ayırt edemez hale geliyor. Dizilerle seyirciler; liselerde sonsuz aşklara, üniversitelerde cinsel aşklara, evliliklerde ise yasak aşklara teşvik ediliyor. Buna kimse de dur demiyor. insanlar gayrı gülmek istemiyor. Nerde dram var, nerde intikam duygusu, nerde kan var; o kanalı açıp orayı izliyor. Pazarımız reyting üzerine kurulu olduğundan sanat sanat için değil de, toplum için yapılıyor. Toplum ne istediğini bilmiyor. işte o zaman da meydan, dizilerde fink atan şiddet yanlılarına, aldatan insan tiplemelerine kalıyor. izleyicilere; kocasını aldatan, hasımını kurşunlatan senaryoları izlettiren güruha fırsat vermemek düşüyor. Televizyonlarda yaşanan değişim neredeyse bir Türk geleneği oldu. Medya, etik konusunda hassasiyetini kaybetti. Yapılan diziler, programlar hatta karakterler bile artık biraz daha bizden oldu.