dizel motor vs benzinli motor

entry18 galeri0
    1.
  1. benzinli motorlar ile dizel motorlar arasındaki motor parçaları olarak bir kaç parça dışında büyük farklar olmamasına rağmen benzinli motorlarda atesleme, sıkıştırılmış benzin-hava karisiminin buji ile ateslenmesi ile olur. dizel motorlarında yanma, sıkıştırma sonunda sıkışan, sıcaklığı ve basıncı artan hava içine yakıtı basınçlı olarak püskürtmekle sağlanmaktadır.

    - dizel motorlarda mazot dediğimiz daha ucuz bir yakıt kullanılır. mazot yakıtı elde edilirken benzin gibi uzun safhalar gerektirmez.

    - bu yüzden daha ucuz yakıttır.

    - dizel motorların performansı günümüzde benzinli motorların performansını yakalamıştır.

    - düşük maliyetle yüksek oranlarda güç üretmeleri dizel motorlara avantaj sağlar.

    - dizel motorları soğuk iken çalıştırmak biraz güç olabilir. ama günümüz teknolojisi bunu çözmüştür.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. - dizel motorların yedek parçaları, benzinli motorların yedek parçalarından en az %25 daha pahalıdır.
    - dizel motor araçlar, benzinli motor araçlardan en az 4000 tl daha pahalı satılır. (maksimum 5 yıl kullanılan bir benzinli otomobil +4000 tl'lik benzin yakmaz)
    4 ...
  5. 4.
  6. günümüzde enjeksiyonlu benzinli motorların yaygınlaşmasıyla "benzinli motorlarda atesleme, sıkıştırılmış benzin-hava karisiminin buji ile ateslenmesi ile olur. dizel motorlarında yanma, sıkıştırma sonunda sıkışan, sıcaklığı ve basıncı artan hava içine yakıtı basınçlı olarak püskürtmekle sağlanmaktadır." ifadesi geçerliliğini kaybetmeye başlamıştır.
    0 ...
  7. 5.
  8. benzinli motor üste çıkmaktadır. nedeni ise üzerine tüp takılmasıdır. ucuzdur.
    1 ...
  9. 6.
  10. daha yüksek basınçlara ve ısıl değerlere maruz kalan dizel motorlarda parçalar daha pahalıdır, dolayısıyla dizel araçlar benzinli araçlara göre daha pahalıdır ve bakım masrafları daha yüksektir.
    çok yol yapan birisiyseniz dizel motorlu araç kullanmak ekonomik olabilir çünkü yakıtı ucuzdur ancak az yol yapan birisiyseniz mantıklı olanı benzinli araçtır.
    verim açısından incelemek gerekirse dört zamanlı dizel motorlar en verimli içten yanmalı motorlardır verimleri yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişir. benzinli motorların verimleri yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değişir genelde alt değere daha yakındır.
    1 ...
  11. 7.
  12. 8.
  13. benzinli motor 20'lik delikanlı gibidir hırçındır, enerji doludur, savurgandır. Dizel motor 45 yaşında erkek gibidir, ekonomiktir, gücünün bir kısmını halen kaybetmemiştir, geçte olsa işini ekonomik yoldan yapmasını bilir, modifiyeye gerek olmadığını bilir.
    1 ...
  14. 9.
  15. karşılaştırılacak konu başlığına göre üstünlükleri değişecek temelde iki farklı, detaya inildiğinde pek çok farklı motor tipidir.

    yakıt ekonomisi konusuda turbo dizel motorların üstün olduğu bilinen bir gerçektir. sebebine inecek olursak düşük devirde vermiş olduğu yüksek tork, dolayısı ile yüksek beygir gücü ileri sürülebilir. ancak yeni nesil turbo benzinli motorlar da düşük devirde bu beklentiyi karşılayabilmektedir. sakin kullanımda ciddi ekonomik veriler verebilmektedir. tabi bu düşük hacimli turbo benzinli motorlar performanslı kullanımda sahibini ağlatabilmekte 20litre/100km gibi veriler de verebilmektedir.

    performans konusuna gelecek olursak benzinli motorların üstünlüğü tartışılmazdır.
    aynı beygir gücüne sahip, aynı vites oranlarını taşıyan bir şanzıman ile donatılmış dizel bir motor ile benzinli bir motor kıyaslandığında benzinli motorun deneysel şartlar altında nal toplattığı görülmektedir. dizel motor maksimum torkunu dolayısı ile en yüksek beygir gücü değerini daha düşük devirde verip başta üstünlük sağlasa bile devir bandının geniş olmaması sebebi ile maalesef bu gücü uzun süre taşıyamamaktadır. atmosferik benzinli bir motor ise lineer bir devir/tork-hp grafiğine sahip olduğundan ve çok daha fazla devir çevirip bu gücü çok daha uzun süre verebildiği için üstünlük kurmaktadır.
    özdeş şartlarda turbo dizel bir motorun turbo benzinli bir motora karşı zaten hiç bir şansı yoktur.

    ekonomi, bakım masrafları konusu ise tartışmalıdır.

    turbo dizel motorlarda periyodik olarak değiştirilmesi gereken pek çok pahalı parça bulunmaktadır.
    dizel partikül filtresi, turbo düzeneği bunlardan bazılarıdır.
    aynı şekilde turbo benzinli motorlarda da turbo değişimi periyodik ve masraflıdır. ancak turbo benzinli bir motorun bakım masrafı turbo dizel bir motordan daha azdır.

    atmosferik dizel motor şu sıralar pek kullanılmasa da toyata'nın kullandığı 1.4 d-4d gibi motorlar da yok değildir. bakım masrafları turbo dizel bir motordan daha azdır.
    atmosferik, eski usul bir benzinli motorun bakım masrafı ise en az olanıdır.

    burada önemli olan şey ihtiyacın doğru saptanmasıdır.
    bastığımda çok yaksa da gitsin, basmadığımda az yaksın deniliyorsa turbo benzinli,
    yaklaşık sabit bir yakıtı olsun basınca da performans/yakıt eğrisinde üzmesin deniliyorsa atmosferik benzinli,
    az yaksın; bakım masrafları da az olsun deniliyorsa klasik dizel motor,
    az yaksın; güçlü olsun, bakım masrafları önemli değil deniliyorsa turbo dizel motor tercih edilmelidir.
    0 ...
  16. 10.
  17. dizel motorlarda buji yoktur. tekrar ediyorum dizel motorlarda buji olmaz. dizel motorlu aracı "yav abıe elım degmişkana bujilari da tinerlan sildım" diyen sanayici ustası çok büyük orospu çocuğudur.
    1 ...
  18. 11.
  19. dizel motorda ateşleme mekanik iş ile yapılır dolayısıyla buji'nin ji'si bile bulunmaz..

    Bu mekanik iş ise yakıt-hava karışımının sıkıştırılmasından ileri gelmektedir..

    daha verimli olduğu bir gerçek olmakla beraber tutuşma özelliği benzine oranla daha iyi olmasından mütevellit çevreye olan zararı dizel olmayan yakıta göre daha az değildir..

    avrupada kimi ülkeler dizel araçlara siktiri çekmeye başlamış bulunmaktadır ayrıca..
    0 ...
  20. 12.
  21. 13.
  22. 14.
  23. az yakan çok donan motordur.
    arkadaşımın hilux kamyoneti ile * gezerken dedim ki, hocam iyi güzel de erzurum gibi biyerde donar sürekli bu motor. hocam onun da çaresini bulmuş toyota dedi. bir tuşu varmış, basınca önce motoru bir güzel ısıtıp kıvama getiriyomuş. isterse sibiryada olsun. hoş gerçi erzurum sibiryadan daha soğuktu o kış.
    çok sevdiğim bir arkadaştı. sırf hilux kullanıyor diye az şakasını yapmadık onun. hocam kasaya makineli tüfek monte ediliyor mu? hocam montajı toyota bedavaya yapıyormuş doğru mu? arabada siyah bayrak bulunuyor mu? ahahahah. deaşa iyi fiyata okutursun sen bunu..
    (bkz: şimdi reklamlar)
    3 ...
  24. 15.
  25. fiyat olarak pek fark kalmadı ama dizel biraz daha az yakar. en iyisi at gerçi onunda samanını ithal ediyoruz arkadaş.
    4 ...
  26. 16.
  27. ne kış eski kış, ne dizel eski dizel.
    asıl akaryakıt dizelin belini büker.
    1 ...
  28. 17.
  29. Elektrik motoru.

    Yağ gibi, yağ.
    0 ...
  30. 18.
© 2025 uludağ sözlük