yarıiletken diyot: bir anot ve bir katot'dan oluşan yarı iletken devre elemanı, adı da buradan geliyor zaten çift uç yani di-ot. dlyod denmeli ancak türkçemize uygun değil hele diod çok yakışıksız, ingilizcesi diode.
mevzuu: iletkenler akımı geçirir, yalıtkanlar geçirmez, yarıiletkenler ise gelen akıma daha ilginç bir tepki gösterir. p-n eklemi olarak bilinen diyod iki farklı yarıiletkenden oluşur. p çeşidi yarıiletken artı değerli yük taşıyıcıları elde edilecek şekilde, belli sayıda atom katkılanarak elde edilir, n çeşidi yarıiletken ise eksi değerli yük taşıyıcıları elde edilecek şekilde katkılanır.
bu p-çeşit ve n-çeşit yarıiletkenler yanyana geldiklerinde aralarında bir eklem oluştururlar. bu eklem, p'ye artı verildiğinde küçülür ve akımın geçmesine izin verirken, p'ye eksi verilmesi durumunda eklem açılarak akımın geçmesine izin vermez. yani kısacası 1 ve 0 mantığına göre çalışan doğrusal olmayan bir elemandır.
eğer bu p-n ekleminin sağ kısmına bir p daha eklerseniz, pnp eklemi oluşturursunuz ki bunun adı transistordur, tam adı p çeşit çiftkutup eklemli transistordur(p type bjt). transistorların ise kullanılmadığı elektronik sahası yoktur. yiğit olan çıksın desin şurada kullanılmıyor. o derece bir katkıdır bu katkılı üçüncü yarıiletken.
sadece doğru polarma ile iletime geçen, bu şekilde de sadece istediğiniz yöne doğru akımın geçmesini sağlayan elektronik devre elemanı. elektronik güzel şey canım.
n tipi * ile p tipi * yarıiletkenlerin bir araya getirilerek oluşturulan elektriksel malzemedir. kutupsal ve elektromanyetik bir bölge oluşur ve elektronlar bu elektromanyetik bölgeden tek yönlü geçerler. bu ise diyotun çalışma prensibini oluşturur ve endüstriyel elektronikte tek yönlü geçirgen olarak kullanılmasını sağlar.