kanuni'nin fransa kralına gönderdiği mektupta bile diyerbekir diye tanımlanan yere bugün siyasi nedenlerle amed diyenlerdir. hani eski isim diyorlar kürtçe diyorlar ya amed ne demek bir söylesinler.
edit: eksileyen arkadaş bir zahmet amed'in kürtçe anlamını açıklasın. yoksa kelime kürtçe değil mi? rumca latince ya da ermenice olabilir mi?
diyarbakır arapça kökenli bir sözcük amed ise sanılanın aksine kürtçe değil ermenice.ve asırlardır diyarbakır olarak geçiyor, yani amed demenin pek bir mantığı yok. tamam tillo, norşin gibi yer isimleri kültürümüze işlemişse eski haline döndürülmelidir ama amed olmaz hacı.
Saçma bir tartışmadır. türkiye nin bütün bölgelerinde ismi değiştirilsede hala eski isimleri ile anılan bir çok il, ilçe mevcuttur. Eski isimler telaffuz edildi diye kimsenin kimseye o.ç gibi bir kelimeyi söyleme hakkıda yoktur. Silinmesi gereken başlıktır.
Bu nasıl bir mantık dediğim yorumdur. Onca yıl o kadar kan döküldü, kardeş kardeşe kıydı ve hala bu şekilciliğiniz bu ayrımcılığınız bu düz mantıklılığınız devam mı ediyor! Her şehrin tarih öncesinde bir adı olduğu gibi Diyarbakır'ın da var bunu da mı çok görüyorsunuz! Evet Amed diyorum,çünkü Amedde 5 yıl kalmış, asker çocuğu olduğum halde oradaki halkın güzel yönlerini, barışçıl taraflarını gördüm! Evet Amed diyorum çünkü biliyorum ki, hitap şeklinin bölücükle, oç likle bir alakası yoktur! Hayır, tamam Amed demeyi yanlış bulmanızı anlarım, bari bunu tarihi bir süreç içinde anlatabilin, bilgilerinizi önümüze dökün öyle karşı çıkın gerçi yapamazsınız da! Hayır dostlar hayır, Amed demek bölücülük değil, kürt olmak oç olmak değildir, bu zihniyetiniz devam ettikçe, savaş neden devam ediyor demeyin, diyemeyin.