diyanetin vergilerden pay almasi

entry4 galeri0
    ?.
  1. türkiye'nin laik bir devlet olmadığının ispatıdır. bununla beraber laikliği de korumakla yükümlü türkiye cumhuriyetinin raison d'etresinin büyük bir çelişkisidir. ya devlet bu çelişkiden beslenmek üzere tasarlanmıştır ya da sistem iflas etmiştir. bu çelişkiden faydalanmak isteyen bir devlet düşünldüğü zaman bu devlet aldığı vergileri adaletli dağıtmamaktır. Bunun yanında dini işlerin yükünü, hatta daha spesifik olmak gerekirse sadece sunnilere ait dinin yükünü, herkese paylaştırarak bu kesimin baskın kesim olduğu ve diğer sınıflandırmaların bu kesmin gücü ve otoritesi altında olduğu bir devlet yapısı iddia edilmektedir..

    1 lira da olsa 1 milyar dolar da olsa küçük gibi görünen ama çok yaman bir durumdur.
    0 ...
  2. ?.
  3. Diyanet işleri başkanlığının doğrudan laikliğe aykırı bir kurum olduğundan o kadar da dert edilmemesi gereken konudur. devlet dinin kendisine karışmasını engellemek isterken bir yandan da diyanet işleri başkanlığı adı altında bir kurumla dini kontrol altında tutuyor. Çelişki ona ödenek verilmesinde değil ödenecek verilen bir kurum olarak barındırılmasındadır.
    1 ...
  4. ?.
  5. ateistlerin de hristiyanların da alevilerin de vergilerinden alması, sadece sünnilere hizmet veren bu kurum için pek de mantıklı değildir.
    1 ...
  6. ?.
  7. laik olduğunu söyleyen * devletin ecdadın camilerin ve edrese, imarethane vb. bölümlerden oluşan müşteilatınının masraflarının karşılanması için kurulan vakıfları vakıflar genel müdürlüğü bünyesinde topladıktan sonra bu vakıfların geliriyle vakıflar bankasını kurmuş olması düşünüldüğünde şaşırılmayan bir durumdur. zaten camileri genelde vatandaş kendi imkanlarıyla yaptırmakta ve giderleri büyük oranda yine vatandaş tarafından ödenmektedir. hatta diyanet bile diyanet vakfı için camilerde yardım toplamaktadır. sözün özü toplanna vergiler büyük orabda asli din hizmetlerine değil dini kontrol amaçlı yapılandırılmış diyanet bürokrasisinin masraflarına harcanıyor denilirse çok da yanlış olmaz sanırım. devlet dini alanda sömürüyü engelleyecek bir denetim aracı gibi değil bizzat o alanı yöneten olmaya kalktığı sürece bu tartışma uzayacak ama netice alınamayacaktır. ayrıca sunulan islam yorumu da salt sünni islam değil özellikle hassas konularda sünni islam'ın resmi ideolojiye göre yorumudur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük