Objektiflerin f sayısıyla belirtilen diyafram ayarları (f durakları diye de bilinir) yalnızca pozlama süresini değil, netlik derinliğini de etkiler. Bir objektifin elle ya da otomatik olarak odaklandığı noktanın hem önünde ve hem arkasında oldukça keskin netliğe sahip bir bölge bulunur - bu bölgeye netlik derinliği denir.
Keskin netlik bölgesi bütün objektiflerde vardır; fakat, bu bölgenin derinliği objetifin türüne ve diyaframına bağlıdır. Örneğin, geniş açılı objektiflerin cömert bir netlik derinliği vardır (netlik alanı) ve objektif açısı genişledikçe netlik derinliği artar. En geniş açılarda objektifin netlik ayarını yapmak pratik olarak gereksizdir: çünkü, geniş netlik derinliği çerçeve içindeki her şeyin net olmasını sağlar. Öte yandan, tele objektiflerin alan derinliği oldukça dardır. Bu objektifleri (ve teleobjektif zoomları) kullanırken, netlemeye çok dikkat etmemiz gerekir; çünkü bunlar çok fazla hata kaldırmaz.
Diyafram ve netlik derinliği
Diyafram açılığı, bütün farklı tip objektiflerde karakteristik netlik derinliğini etkiler. Diyafram açıldıkça (f sayıları küçüldükçe) netlik derinliği azalır.
Yaratıcı kontrol
Fotoğraf çekerken, diyafram seçimi (ve dolayısıyla netlik derinliği seçimi) size vurgulayacağınız yeri seçme şansı verir. Pozlandırma açısından diyafram açıklığı ve enstantanenin birbiriyle bağlantısını görmüştük. Konunuzun omuz ve baş çekimi olduğunu dikkati dağıtan bir arka planın önünde durduğunu düşünelim. Netleme ayarının tam olarak konunuzun gözüne göre yapar ve geniş bir diyafram kullanırsanız (belki f 2.8), arka planı hafifletip, dikkati dağıtmasını önleyebilirsiniz. Pozlandırmayı dengelemek için hızlı bir enstantane gerektiğini göreceksiniz.
Işık ve filmin dikkate alınması
Diyafram açıklığı ve enstantaneyi seçebilme derecesi büyük ölçüde varolan ışık koşullarına ve kullandığınız filmin türüne bağlıdır. Örneğin, çok az ışıkta f8'in seçilmesi, doğru pozlandırma sağlamak için, olanaksız derecede yavaş bir enstantane gerektirecektir. Böylesine yavaş bir enstantanede, yavaş hareket eden bir figürün bile hareketini 'dondurmak' imkansızlaşacaktır.
Burada ek bir kontrol ölçünüz, filminizin hızı ya da ışığa duyarlılığıdır. Filmin hızının ikiye katlanması durumunda (diyelim ki ISO 200'den 400'e) aynı ışık koşullarında daha hızlı bir enstantane ya da daha kısık bir diyafram kullanarak yine doğru bir pozlandırma elde edebilirsiniz.
Programın yönlendirilmesi
Diyafram ve obtüratör ayarlarını gösterdiği sürece, öncelikli pozlandırma ayarı olan otomatik bir makinede programı kendi istediğinize göre yönlendirebilirsiniz. Diyafram-öncelikli pozlandırma programındayken objektifi f 5.6'ya ayarladığınızı ve fotoğraf makinesinin de doğru pozlandırma için 1 / 125sn. seçtiğini varsayın. Diyafram ve obtüratör arasındaki ters orantılı ilişkiden ötürü, gerçekte 1 / 500sn'lik bir enstane istiyorsanız diyaframı f 2.8'e ayarlamanız yeterli olacaktır.
akciğerin altında,
göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran bir kas..
nefes alırken alçalarak havanın göğüs boşluğuna dolmasını,
verirken de eski biçimini alarak havanın boşalmasını sağlar..
bu kasın asıl adı "diafragma"dır. diafram deyince kızan hocalar mevcuttur, zira diafram, bir kadın kontrasepsiyon aracının adıdır.
bu kas oldukça iyi inerve edilir ve oldukça zor paralize olur.
deneysel fizyolojide çizgili kas-sinir preparatı olarak kullanılır frenik sinir ile birlikte.
nefes alıp vermeyi sağlayan asıl kastır. boyun kırıklarında frenik sinir kesilirse bu kas paralize olur ve kişinin solunumu durur.
türkçesi ışık düzengeci olan* objektifden geçen ışık miktarını ayarlayan sistem. ışık yoğunluğu dolayısıyla netlik derinliğini ayarlamada kullanılır. az ışıkta açılır çok ışıkta kısılır. ayrıca gelen ışığın kırılımı yani odak uzaklığının ayartılması ile de diyafram kısıksa net alan derinliği fazlalaşır, açıksa azalır.
not: nobetci baykus'a uyarısından dolayı teşekkürü borç bilirim.
fotoğraf makinesinin ışık miktarından sorumlu ayara denir.
miktar seçilen pencere değerleriyle belirlenir:
22-16-11-8-5.6-4-2.8-2-1.7-1
(en küçük pencereden en büyük pencereye doğru sıralanır)
opera sanatçısı arkadaşlarınız varsa yaşadınız.
diyaframı nasıl kullanmanız gerektiği konusunda sizi çalıştırmak ve şarkı söyletmek için sıraya girebilirler.
Göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran geniş kastır.Diyafram sayesinde vücudun boşluklarına nefes doldurulur,bu sayede nefes daha doğru ve etkili kullanılmış olur.