Normal Ticaret:
Bir ülkenin dış ticaretinde; kambiyo rejimleri çerçevesinde serbest döviz ile yapılan ve mevzuat ile özel bir ayrıcalık tanınmayan ticarettir. Örnek; Ege AŞ`nin ihracat yönetmeliğine uygun mal ihraç etmesi, ihracat bedelini kambiyo mevzuatına uygun yurda getirmesi, yine ithalat yönetmeliğine ve kambiyo mevzuatına uygun mal ithal etmesi normal ticaret işlemidir.
Bağlı Ticaret:
iki ülke arasında yapılan ticari sözleşmede, ihracatçı ülkenin, ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında başka bir işlem talep etmesi şeklinde yapılan ticarettir.
Örnek; Türkiye ile Rusya arasında 1984 yılında imzalanan doğalgaz anlaşması ile Türkiye Rusya'dan doğalgaz ithal etmektedir. Rusya'da bu doğal gaz bedelinin yüzde otuz beşi (%35) kadar, Türkiye'den ihracat malı satın alma, yüzde otuz beşi (% 35) kadar da Türk müteahhitlere ödeme yapma yükümlülüğünü üstlenmiştir.
Sınır Ticareti:
Komşu iki ülke arasında özel anlaşmalara dayanılarak yürütülen ve her iki ülkenin sınır ve kıyı bölgelerine yakın yerleşim yerlerini kapsamına alan ticarettir. Sınır Ticaret Merkezi işleticisi ya da Sınır Ticaret Merkezi Mağazaları tarafından komşu sınır illerden mal ithali veya ihracatı işlemidir,
Örnek; Türkiye ile Suriye 'nin sınır illeri arasında yapılan ticarettir.
Serbest Bölge Ticareti:
Serbest bölgeler, bir ülkenin ulusal egemenlik sınırları içinde bulunmakla birlikte, gümrük sınırları dışında kalan, ülkede geçerli olan mali ve ekonomik mevzuatın kısmen veya tamamen dışında tutulduğu bölgelerdir.1
Örnek; Mersin Serbest Bölgesi, Bursa Gemlik Serbest Bölgesi, gibi