türkiye sınırları içerisinde yaşayan insan sayısına 74 milyon dersek ve bu 74 milyon insanın 70 milyonunun konuşma yetisine sahip olduğunu varsayarsak yaklaşık 69 milyon insan diş hekimine dişçi diyor, ki o 1 milyonu da diş hekimleri, diş hekimleri yakınları ve literatürcüler olarak düşündüm de literatürcü nedir arkadaş? fazla matematiğe girince zihnim platin meme yapıyor. en iyisi mi ben bir zımparacı bulayım.
-cı, -ci ekleriyle insanlar katlediliyor. varsın dişçi olsun, bi süreliğine göz yumalım. çağdaş medeniyetler mertebesine ulaştığımızda falan filan.
okullarda senelerini veren, masteri ile birlikte 6 sene süründürülen elektrik mühendisine elektrikci demek, kimya mühendisine kimyaci demekle hemen hemen es degerde olan bir durumdur.
yanlis da degildir.
dislerle ugrasilan bir isse disciliktir.
laboratuvarda calisiliniyorsa, kimyacidir.
elektrikle ugrasiliniyorsa, elektrikcidir.
sebze meyve satiliyorsa manavdir, et satanda kasaptir.
ne dediğini bilmeyen insandır. ve diş hekimlerince kınanmaktadır. işte ona gönderilen bir mektup:
" diş hekimi, hekim sıfatı taşır,bir doktor kadar hasta sağlığı ile ilgilenir. hastanın genel sağlığının ağız ve diş sağlığını etkilediğini,ağız ve diş sağlığının vücuttan bağımsız olmadığını bilir. . dişçi ise hastanın bırak genel sağlığını bırak ağız içini yalnızca dişleriyle ilgilenir. hastanın canı, sağlığı umrunda olmaz, hekimlikten anlamaz teknisyenden farkı yoktur. hastayı yalnızca dişten ve paradan ibaret görmektir dişçilik. hekimlikse hastanın sağlığına zarar vermeden, onun bir insan olduğunu unutmadan dişlerinin tedavisini yapmak, ağız hijyenini en üst seviyeye çıkarmak, hastanın estetik ve fonksiyonel beklentilerini karşılamaktır. bir diabet hastasını düşün. . kontrolsüz diabetinin periodontal hastalıklara (dişeti ve diş çevresi ile ilgili) yol açma olasılığı oldukça yüksektir. diş hekiminin yapacağı periodontal tedavi diabete olumlu etki ederken, diabetin kontrol altına alınması da ağız sağlığına olumlu etki edecektir. yani ağız sağlığı vücudun genel sağlığından bağımsız değildir anlayacağın. bir dişçi için senin diabetin ya da tansiyonun hiç bir şey ifade etmez. onun için önemli olan çektiği dişin yerine yapacağı köprü protezinden alacağı paradır. eğer sen de bir dişçiye rastlarsan o zaman dişçiyle diş hekimi arasındaki farkı anlarsın. umarım anlatabilmişimdir ve sen hiç bir zaman bir dişçiyle karşılaşmazsın. .
YAZAN: BiR DiŞ HEKiMi"
açık konuşmak gerekirse kimse günlük hayatında konuşurken "bugün diş hekimine gideceğim" demez. dişçidir o kişi. dişçi olmak ise hakaret değildir, günlük kullanımdır.ama nedense -çi eki kompleks yaratan bir ektir.din kültürü ve ahlak bilgisi hocası asla dinci olmaz, olamaz. eğer kişi diş hekimi diyorsa evde çürükleri için yumurta testi de yapar.
diş hekimine dişci diyen kişide bir sorun yoktur çünkü diş hekiminin türkçede ki karşılıkları diş doktoru ve dişcidir...
türkcede -ci eki yalnızca bir şey satanlar için kullanılmaz bir işle uğraşmakta anlamına gelir örneğin tamirci deyince siz tamir satan kişiyimi anlıyorsunuz, yoksa tamir yapan kişiyimi?