Arka tarafta oturan kurnaz görevlinin sürekli seninle konuşması. Sakın arkanı dönüp bakma. Konuşma demiyorum dikiz aynasına bakarak konuş. Ayrıca park sıkıntılı mevzudur, park etmeyi öğren.
her gün direksiyon dersi alın. heyecan yapmayın filan diyenlere de kulak asmayın. direksiyon başına her gün geçerek heyecanınızı atabilirsiniz ancak. kurs mırın kırın ederse gidin milli eğitime şikayet edin. o kadar para veriyorsunuz amk, tabi ki size verecekler arabayı. arabayı yokuş yukarı kaldırmayı özellikle çalışın. bunu yaparken el freninden yardım alabilirsiniz. sınavda da gözetmenlerden tepki gelirse, gel sen kaydırmadan kaldır da görelim amk dersiniz. hiçbirinin dötü yemez buna, merak etmeyin. park etme mevzuuna da iyice yoğunlaşın. ilk önce geri geri gitmeye alıştırın kendinizi. geri manevra yaparken aynalara güvenmeyin; atın kolunuzu yan koltuğa, arka camdan görün arkanızı. arada sırada sol yan aynaya bakmayı da ihmal etmeyin. camın görüş açısı yeterli olmayabilir. iki araç arasına park edeceğiniz zaman, öndeki aracın aynasıyla sizin aynanız aynı hizaya gelecek kadar gidin. daha sonra direksiyonu tam kırarak geri gelin, kaldırıma çıkmadan ve öndeki araca da sürtmeden direksiyonu düzelterek devam edin. en acemi şoför bile, bunu en fazla 10 denemede başarır. çalışırken kontağı açmadan evvel şu sıralamayı da alışkanlık haline getirin:
1. emniyet kemeri
2. koltuğun sırt, yükseklik ve ileri/geri ayarı
3. yan ve dikiz aynaların ayarı
4. aracı çalıştırdıktan sonra sinyal
Koltuk ayna kemer gibi kontrolleri ilk olarak sırasına göre yapılmalıdır, Sonra debriyaja tam basıp kontağı çevirdiğinizde aracı kaldırmaya çalıştığınızda kalmıyorsa bilin ki el frenini indirmeyi unutmuşsunuzdur ve eğer fark etmemeye devam ederseniz utanacağınız bir uyarı alabilirsiniz ve epey bir puan düşerler.
"istop ne laayn?" diye höykürmek isterim önce. sınavda aracı sürerken sağda solda tanıdık görürseniz el sallamayın.
yaşanmıştı; ehliyeti aldığım sene bizimle sınava giren bir kadın tam bitiş yerinde kocasını görünce direksiyonu bırakıp el sallamıştı. hocalarda ablaya salladılar tabiki.
yeni sisteme göre, tek hatada arabadan inersin. bundan ötürü dikkatli olmak şart. bunun yanında rahat olmak önemli. dik durun, titremeyin. güven verin ama gevsek olmayın. aynalar, koltuk, emniyet kemerini düzgün ayarlayın. sinyali unutmayın. gözünüzü yoldan ayırmayın. heyecanlı biriyseniz çok kasmamak kaydıyla rahat görünmeye çalışın. heyecanı yenmek derin bi nefesle çözülür, ama o nefesi de abartmayın. rahat olmadığınızı kanıtlar nitelikte olmasın. onun dışında standart trafik kurallarına uymak şart. yazılınıza guvenmeyin, şöyle veya böyle geçirirler düşüncesini de kafanızdan atın. sınavı kucumsemeyin, ama abartmayın. sınavdan önce mutlaka çalışın. eğer kendi aracınız yoksa mutlaka kursa gidin. otomobil kullanmaya ilgiliyseniz zaten 1-0 önde başlıyorsunuz.
- yokuş yukarı çıkarken devir düşüyorsa vites küçültmeye, düzde giderken veya yokuş aşağı giderken devir artıyor ise vites büyütmeye özen gösterin. bunlar komisyon gözünde çok önemlidir.
- arabayı istop ettirmeyin lakin ettirirseniz sıçtınız demektir.
- emniyet kemerinizi takın.
- başlangıçta, aynaları, koltuğu kendinize göre ayarlayın, ayarlı olsa bile bunların ayarlanacağını gösterme amaçlı kesinlikle elinizi bir o bölgelerde gezdirin.
kalkışlarda ve duruşlarda sarsmayın, vites değiştirirken vitese bakmayın, şerit değiştirmeden önce sinyal vermeyi ve aynaya bakmayı ihmal etmeyin. ha bide sohbet edip gevşeyin direksiyonu sıkıca tutarsanız denetmenlerin gözlerinden kaçmaz, rahat olun.