Ehliyetimi alırken çok iyi hocam vardı eğitim yerine benim getirip götürmeme izin verirdi 100ü görmüşlüğüm vardı. 4. sınavımda anca geçeebilmiştim niye öyle oldu acaba
geçen yıl aldığım kurstur. eğer daha önce hiç araç kullanmadıysanız çok kötü zamanlar yaşayacaksınız.
bi kere bu kurs hocaları umursamaz adamlar. en ufak hatanızda söylenirler. adamlarda bıkkınlık olduğu için sormadan anlatmazlar. kendileri bildiği için sizide biliyor zannederler ancak yeni başlayan için zordur. kas hafızası egzersizle, hata yapa yapa kazanılan bir sistem bunu bilmezler. yani bir enstrüman kullanabilmek gibi.
tavsiyem bu kurslara gitmeden önce çok yakın bir arkadaşınız ve onun arabasıyla şu debriyaj olayını bi kavrayın ondan sonra gidin kursa, yola ve parkura odaklanın. debriyaj-gaz-fren ilişkisi ilk etapta çok karıştırılan bir şey dediğim gibi kas hafızanız yok. yola mı bakıcam aynalara mı bakıcam yoksa bu pedal ilişkisini mi anlıcam diye şaşırırsınız sonra stop edersiniz, trafiği alt üst edersiniz üstüne hocanızdan azar yer iyice motivasyonunuzu düşürürsünüz. bu adamlar hiç bişey anlatmıyorlar bıkmışlık var üzerlerinde.
direksiyon sınavını geçmek için tecrübeye gerek yok. sınav heyecanına kapılıp aptalca hatalar yapmayın yeter.
adamların amacı sizin sürücülük için gerekli olan minimum yeteneğe sahip olup olmadığınızı ölçmek. yok vitesi devirinde geçirmedin, yok çukura girdin diye puan kırmazlar zaten. sen sinyalini ver, aynanı kontrol et, söylenmediği sürece sollamaya çıkma yeter. hee bir de aracı stop ettirmemeye çalışın.
Babamdan aldığım derstir. Ehliyeti alalı 5 yıl oluyo adam hala karışıyo hala karışıyo. Aynen baba sen demesen 2km ötemizdeki kamyona balıklama dalacağım.
3 gün önce yaklaşık 4 saate yakın bir sürede pedal yerlerinden başlayıp trafiğe(hafif) çıkabilecek kıvama getirdiğim arkadaşımın seniorkhan birader sen direksiyon dersi versene diyerek girişimci ruhunu ortaya koymasına sebep olan, Sürücü Kursları tarafından genelde üstünkörü ve arızalı araçlarla verilen eğitimdir.
tatlış birinden eğitim alıyorsanız çok zevkli geçer.. sohbet muhabbet gır gır şamata birbirini kovalar.. bizim eğitimci gaza daha çok basmam için ver çoşkuyu ver çoşkuyu diye gaza getirirdi hal böyle olunca 90km hızla kullanırdım diğerleri gibi uyuz uyuz kullanmazdım öyle evet.
Henüz debriyaj pedalının ne olduğunu,nerede bulunduğunu bilmeyen ve daha önce hiç araba kullanmaya yeltenmemiş bir insan için ölümdür, zulümdür. Hocayla aramda geçen diyalog şu şekilde:
Hoca:H Ben:B
H: Hadi bakalım B kaldır arabayı.
B: Nasıl kaldırayım hocam?
H: Evladım kaldır işte. Anahtarı çevir. Debriyaj ayağını yavaş yavaş çek. Çekerken de gaz ver.
B: Hocam debriyaj ne?
H:?!
ilk dersimizde bu konuşma geçtikten sonra arabaya biraz alıştığımı düşünmekteyim. Ertesi gün ikinci derste arabayı sorunsuz (!) bir şekilde kaldırdım ama hocanın bir sözü bütün özgüvenimi yerle bir etti: Sen şimdi arabayı kaldırdım sanıyorsun ama ben kaldırdım, yardım etmesem istop edecekti.
Yeni başlayan ve sıfır bilgisi olan insanların en önemli problemi her şeyin ezberletilmeye çalışılması. Hoca debriyajdan neden arabayı kaldımamız gerektiğini anlatmaz, ne kadar yavaş kaldıracağımızı da anlatmaz. Hatta bana ilk seferde frene sağ ayağımla basmam gerektiğini bile söylememişti. Yeni başlayacaklara tavsiyem, trafikten korkmamaları, vitesi bakmadan değiştirmeye çalışmaları. Sakin olmaları ve araştırmaları. Araba kullanmak zor değil ama sıfırdan öğrenmek zor.