din insanın içinde olan, vicdani ve kişi ile allah arasında birşeydir. bence enel görümek için dinsiz gibi yasamak aptallık. çünkü bir insanın dinini iyi bilip bilmemesinin entellikle bir ilgisi yok. hatta günümzde dini süistimal edip rant elde eden insanlar arttı. bence türkiyenin dinini tanıyan ve etrafına da anlatabilen ve bu konuda halkın duygularını süistimal eden insanlara karsı mücadele veren entellektüel kişilere ihtiyaç var.
dinsiz olmayı övünülecek bir durum sanmak zaten entele uygun bir davranıştır.
zira entel yeterli bilgi birikimine sahip olmadığı halde kendini entelektüel zanneden aydın geçinen kişidir. http://www.tdk.gov.tr
bir entelektüel ise dinsiz olsa bile bu durumla övünmez.
entelektüellik bunu gerektirir.
(bkz: entel ile entelektüel arasındaki farklar)
din tercihi gibi bir konuda "özenti, entel görünme kaygısı" v.b. gibi etkenlerin belirleyici olduğunu savunanları görünce bir taraflarımla gülmemi sağlayan başlık.
dinden bahsediyoruz arkadaşım din, özentisi mi olur bunun? cehennemde cayır cayır yanmaktan korkan bir insan dinsizliğe özenebilir mi allasen? ne diyecek, "yav ben tanrı'ya, ahirete v.s. inanıyorum ama dur dinsiz görünüp karizma yapayım, öbür tarafta da cayır cayır yanarız artık ne yapalım..." mı diyecek?
bir insan "ben dinsizim!" diyorsa emin olun ki dinsizdir.
bunun sebepleri irdelenebilir o ayrı, ama komik duruma düşmeden...
hangisi olursa olsun din dogmatik kurallar bütünüdür. sorgulayamazsın, harfiyen uyman istenir.
bir kısım gencin kendi mantık süzgeçlerinden geçirip "ben x dîninde geçen y emrini doğru bulmuyorum" şeklinde kurdukları cümlelerle hemen dinsiz diye fişlendikleri görülür.
bu da, genelde bu fişleyen tayfanın eleştirdiği konudur.
son günlerde moda olan saçma sapan düşünce.
ezik bünyelerde çok sık görülür. entel olunca en süper gacıların kendisine bakacağını düşünmeye çalışırlar. düşünemediğini farkedinceye kadar epey sene geçer. gençliğinde metal müzik dinleyen, siyah siyah giyinen gotikler gibi çocuklarına anlatmaya utanacak bir geçmişe sahip olurlar. akabinde hayırsever insanlarımız sayesinde * islam ile tanısır beş vakit namaza başlarlar. olay bundan ibarettir.
yanlış bir hipotezdir. bununla birlikte, ilk olarak dinsiz olmakla ateist olmanın birbirinden ayrıldığının farkedilmesi gereklidir. ve de inanç saçmalığı diye bir şey yoktur inanç özgürlüğü vardır ki bu özgürlük inançsızlığı da kapsar.
Dini duygularını entel bir şekilde yaşayan şovenist dindarlar ile karşılaştırıldığında aradaki farkın sadece "pahalı siyah gucci güneş gözlüğü ve iğrenç hacı kokusu" olduğu gözlemlenen , şekilci müminin mülayim ateiste bok atma amacı güttüğü halüsinasyon durumudur.
zavallı insanların düştüğü durumdur. bir kere entel ne demek onu bile bilmeyen insanların dinsizlikten entelliklerine pay çıkarmaları gayet şuursuz bir harekkettir. bir de bu tipler sıkışınca "Allah korusun", "Allah'a şükür" demez mi?o noktada o insan bitmiştir gözümde.
günümüz insanlarında, daha çok gençlerde sıkça görülen durum.
özenti insanımızın farklı olmak adına girmeyeceği yol kalmamış.
bir örnekle açıklayayım.
seminer salonunda öğrenciye soru yöneltti sunum yapan şahıs.
inancı olmayan, tanrıya inanmayan varmı içinizde. bir kişi hariç kimse parmak kaldırmadı.
tüm gözler o kızın üzerindeydi. yanlış anlaşılmasın kimse yadırgamıyor sadece merak ediyor acaba neden?
kızın cevabı gayet saçmaydı. çünki bu seçimin cevabı sadece saçmalamaktan geçer.
"bence saçma yani" kızın cevabı buydu. evet evet buydu. böyle sıradan, yüzeysel, kıt bir araştırma ile dinsiz olduğunu söylüyordu. inanmadığını söylüyordu.
entel olmak uğruna bu kadar ezik duruma düşmenin anlamı nedir?
"ben okudum araştırdım, din diye bir şey yok" demek uğruna entel olmanın anlamı nedir?
gözümden kaçmayan bir anektod daha vereyim. elit kesim diye tabir edilen entel güruhun büyük bir kısmı dinsiz olduğunu söyler. bu benim değil istatistik kurumlarının verileri.
bu kısım neden dinsiz? elit olukları için mi? tabiki hayır. entel görünme çabasında oldukları için.
netice itibari ile adam olamadım bari entel olayım düşüncesindeki insanların yapacağı eylemdir dinsizliği entellik sanmak...