bazı dinsizlerde kendini abarti bir şekilde ortaya çikaran durum.
bunu dinsizlerin ne olduklarını bilmemelerine mi yoksa oluşacak olan ortamin sosyal evrime olan kendilerince negatif etkisinden çekinmelerine mi yormak lazım bilemeyeceğim ama bu benim hoşuma pek de gitmiyor.
bir insana dinsiz dediğinizde dinsiz de olsa nedense şöyle bir suratını ekşitiyor.
sözgelimi laiklik dinsizliktir denildiğinde de aynı şekilde çürük zeminlere inşa edilmiş kokuşmuş ideoloji sahipleri böğürüşlerine devam eder. vay vay senin senin laiklikten anladığın bu derler. yahu gülüm peki senin anladığı nedir?
bir kişi ya da ideoloji ya da sistem dine göre iş yapmıyorsa, dinden bağımsız ise buna dinsiz denir, değil mi?
kişinin neye göre dinsiz dediğine göre meydana gelen rahatsızlıktır. inanan birisine dinsiz derseniz bundan rahatsız olması doğaldır ki kimsenin de bu konuda bir yargıda bulunma yetkisi yoktur. mesela laiklik dinsizliktir denildiğinde devlet işlerine dinin karıştırılmaması gerektiğine inanan herhangi bir dinin mensubunu bundan rahatsızlık duyacaktır. sadece insanlar mükellef olduklarına göre, bir devlet yada kurumun inancı olamaz. bir devletin cehenneme gitmesi yada bir yönetim şeklinin oruç tutması gibi birşey olamayacağına göre zaten sistem yada ideolojilere dinsiz denemez, eğer ki deniyorsa burada sadece üstü kapalı bir şekilde o düşünceyi savunan insanlara dinsiz deme isteği vardır. aksi olsaydı dinsel bir rejimin savunucaları dışında herkese dinsiz demek gerekirdi sanırım bazı insanların lafı getirmek istedikleri nokta bu. işte bu nedenledir ki kimse laiklik dinsizliktir diyemez, sadece laik düşünce yapısını benimsemiş insanlar dinsizdir diyebilir ki işte bunun da dinine bağlı laik kişiler tarafından hakaret olarak algılanması oldukça normaldir.
genelde kelimelerin kullanım biçimi algıyı etkiler. kel sözcüğü hakaret değildir ama adama öyle bir kel! dersiniz ki, onu aşağılamaya çalıştığınızı anlar.
elbette dinsiz, kelime anlamı olarak, din içermeyen demektir. örneğin kola içmek dinsiz bir harekettir, sonuçta bu eylem esnasında dini bir duygu veya düşünce oluşmaz.
ancaak, dinsiz kelimesi, genel olarak, birini suçlamak veya yanlış yolda olmakla itham etmek amacı ile kullanıldığından hakaret etkisi yaratır.
verdiğim örnekte olduğu gibi, kola içerken, abi bu yaptığın dinsizlik derse türkçe gramer ve anlam uyumu bakımında doğru, ama kastedilen olarak çok saçma bir cümle kurmuş olur.
yani kelimelerin birebir anlamında kullanılmamasından ileri gelir. örnekleri çoktur, ilk aklıma gelen (bkz: kancık)
"-siz" ekinden kaynaklanan durumdur. kulağa kalpsiz, merhametsiz, kişiliksiz.. vs gibi, bir olgunun olmama durumu gibi gelir.
kanımca, dinsiz olmak, birçok dinden daha hayırlıdır.
yani, dinsiz sifatini hakaret olarak algilamak denyoluktur, pislikdir, aptallıkdır.
sözlüksel anlamına bakacak olursak dini olmayan kişi gibi algılanan, tdk sözlük'te de
" Dinî inancı olmayan." şeklinde karşılık bulan "dinsiz" kelimesinin yarattığı gerilimdir.
Burada belirleyici olan sözlük anlamından çok söyleyenin nasıl algılayıp yansıttığıdır. Başlığı açan arkadaş daha çok dinleyenin nasıl algıladığına vurgu yapmış.