Sözlüğün en güzel yanı da sığ insanları hangi başlıkta bulabileceğin gerçeği!
Elbetteki dinsiz ahlak olur.
Bakınız doğu toplumları.
Bakınız iskandinav ülkeleri. Ateist oranı en yüksek ülkeler en ahlaklı davrananlar.
Sorsan bizde ahlak çok ama tecavüz taciz sırasında ilk üçte.
bilinen tüm ahlaki değer yargılarının kökü her zaman dinsel öğretilere dayanmaktadır. din kavramı aslında ahlaki kurallar bütünüdür. birey ateist olup ahlaklı davransa bile farkında olmadan toplum tarafından ahlak çerçevesinde içselleştirilmiş din kanunlarına uymaktadır. dinsiz birey ahlaklı olabilir ama yaptığı şey farkında olmadan dinlerin eski ve tabulaşmış kurallarına uymaktan öteye gidemez.
Ateistleri çok kızdıracak bir sorunsal gibi görünüyor. Açıkcası ben , namaz kılan hacı hocalık yapan din tüccarlarından daha ahlaklı namuslu şerefli görüyorum kendilerini (ateistleri)
Din ile ahlak ayrılmaz bir bütün olarak görülse de bence öyle değil.
Yapılan arastırmalar sonucu. Ateist ve deistler daha müslüman yaşıyormuş. Müslümanların yaşaması gereken ahlak değerlerini daha cok ateist ve deistler yasıyormuş. Doğa ve cevre sevgisi, yardımsever, sevgili,saygılı. Müslümanlar sanırım sadece namaz kısmını almış olayın.
Onun yerine pek sağlam temel olduğunu iddia ettikleri dinlerine bir bakalım: o -sözde- temele göre kölecilik, kız çocuklarıyla evlenmek serbest, din yalnız Allah'ın oluncaya kadar savaşmak icap ediyor, insanları taşlayarak öldürmek pek makul bir ceza!
elbette olabilir. Ama yazılı kurallara, yaptırımlara dayanmayan bir ahlak oportinist olabilir. Benmerkezci olabilir. Sonuçta bütün diktatötler kendilerine göre ahlaklı ve idealisttir. will durant 'ın medeniyetin temelleri ni okursanız ahlakın evrimini görebilirsiniz.
"Kendi ahlâk sistemlerini açıktan açığa böylesine rasyonel [mantıkî] bir iktisadî ve siyasî temel üzerinde kurmakla yetinen pek az cemiyet vardır. Çünkü fert, kendi şahsî çıkarlarını grubun menfaati altında tutmasına zorlayacak, veya görülebilir uygulama vasıtalarından mahrum olmakla beraber, insanı rahatsız eden yönetmeliklere boyun eğmeğe mecbur kılacak tabiî özel yeteneklerle teçhiz edilmemiştir. Tâbir câizse, görünmez bir bekçi hizmetini gör-meleri, güçlü ümit ve korkular yaratmak suretiyle ferdiyetçilik karşısında sosyal dürtüleri kuvvetlendirmek için, cemiyetler, kendilerinin icad etmedikleri dini kullandılar."
dini olan biri ahlâklı olabilir mi? sorusuna verilebilecek tüm cevaplar bu soru için de geçerlidir.
şayet ahlaklı olmak için eğer bir tanrıya ihtiyacınız varsa sizden bir bok olmaz.
din ve ahlak arasında negatif bir kolerasyon olduğunu düşünüyorum. hani dini değerleriniz arttığında ahlâkî değerleriniz artmak zorunda olmuyor.
Ahlâkî inanışlar, dinî yaptırımlarla takdis edilerek sunulur, çünkü sır, gizlilik ve tabiat-üstü’lük, tecrübe ile bilinen ve jenetik bakımdan anlaşılabilen vakıalara hiçbir zaman eklenmeyecek ağırlığı verir; insanları tahayyül yolu ile yönetmek, ilim yolu ile idare etmekten çok daha kolaydır.
Kendi ahlakını başka bir yerden aldığını iddia eden birisinin ahlakı yoktur. O ahlak başkasının ahlakıdır. Dışarıdan monte edilen ahlak, insanın üzerinde eğreti durur. Bu yüzden kimsenin görmediği yerlerde en büyük ahlaksızlıkları yaparlar.
Ayrıca bu insanlar kendilerine, ben kendi ahlakımı oluşturamayacak kadar geri zekalıyım demektedirler. Doğruyu yanlışı ayırt edecek kapasitem yok demektediler.
Ne diyeyim? madem kendinizi aşağılıyorsunuz durun yapmayın demem. Ama bizim kendi ahlakımızı oluşturacak kapasitemiz var. Ve temeli de gökten indiği sanılan kitapların dogmaları değil, doğrudan doğruya hayatın kendisidir.
Bir dine inananlarda ahlaklı ve ahlaksızlar olduğu gibi dinsizlerde de aynı olduğunu düşünüyorum. Dinsiz olup ahlaklı olanlara hayranım onlar gerçek ahlaklılar. Bir tanesini yakından tanıyorum öyle bir şey var.
Arkadaşım ben ölü yemediğimi hiçbir ahlaki temele dayandırmıyorum. Ölü yemek iğrenç bir davranış olduğu için yemiyorum. Bıraksak ölü yiyeceksin yani ne salak salak örnekler bunlar.
Ahlak üzerinde atıp tutanların ahlakın tanımı ile ilgili hiçbir şey bilmediğine eminim.
o çok netameli bir konu. aslında çalışmalar ahlak için dini bir referansa ihtiyaç olmak zorunda olmadığını gösteriyor. bunu insanlar üzerinde deney yapıyorlardı. sadece belli sorulara verilen cevaplardan evet gerçekten de ahlak konusunda sadece insan olarak belli asgari müşterekleri sağlayabiliyoruz. ama bunun kaynağı nedir? bu değer sosyal olarak öğrenilmiş midir? eğer bunun kaynağı sırf insan olmaktan gelen bir şey ise, mesela vicdan, o da subjektif bir şey. ne bileyim işte yav.