Kesinlikle doğru olan gerçeklik. Eğer eski yunan zamanında bi yunana zeus meus kalmayacak deseydiniz size he yavrum he derdi kesinlikle. Şimdi de aynı durum.
insanlar bir şeylere inanmak ister o arayışta olur hep hristiyanlık islam vesaire hepsi bir anda yok olsa insan oğlu kendi kendine yeni dinler ûretir çünkü bir ustün yaraticının varlığına ölümden sonra hayata inanmak ister.
Ne yazık ki güzel bir hayaldir. Bilime teslim olma kaçınılmazdır ama fantastik-kurgu yazmasını bilen birkaç adamın tekrar "evrim'in nasıl gerçekleştiğine dair vahiy geldi" diye ortaya çıkması olasıdır. Ayrıca insan, psikolojisi gereği bir şeylere sığınmak isteyecektir. Bu sebepten insanlar sürekli yeni dinler yaratmaya devam edeceklerdir. Gönül isterdi ki bu iddia gerçek olsun.
kısmen gerçek olabilecek bir öngörü. fakat dinler tamamıyla yok olmaz işlev değiştirir. insanlar, bilimin ilerlemesi ile daha da bilinçli ve iradeli davranıp, sahte ruhani liderler tarafından yönlendirilmeyi bırakıp; daha çok kendi benliğini geliştirmek, manevi doyuma ve olgunluğa ulaşmak, iç dengesini bulmak için dinleri araç olarak kabul edecektir. bu yeni ütopik ortamda(teknoloji tamam oldu, iyi, güzel... ancak dünya bizi kaldırır mı sorusu var. ekolojik denge, kaynaklar filan) insanlar gerçek anlamda "hoşgörü" ile birbirlerinin farklılaşmış, kişisel inançlarını kabul ederek yaşarlar...
zaten çoğu yok oldu. koca zeus gitti lan. geriye kalanlar da biraz dünyadaki eşitsizlik ve yoksullukla ilgili. o sorunlar çözüldükçe dinler otomatikman tarihe gömülecek.
aynen zamanında uğruna savaşlar edilen yunan tanrıları şimdi nasıl sinemada insanlara film konusu yapılıyorsa çok uzun vadede benzerleri de günümüz dinleri için olacak.
Din insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Bir gün insanlık gerçekten insan olmak için ya da tanrıya ulaşmak için dinlere ihtiyaç olmadığını anlayacaktır. Ve bu sayede din ihtiyaç olmaktan çıkacak. Ama 300 yıl çok az bi süre bunun için. Çok daha uzun sürecektir.