dinlerin dejenerasyonu

    2.
  1. dejenere toplumlara gelen dinler dejenere olur. Farzı misal Türk Milleti'nin Ahmet yesevi'den, Hacı Bektaşi veliye Müslümanlık anlayışıyla Arapların, Farsların müslümanlık anlayışını yanyana koyunca çok güzel görülmektedir.

    Dergahta Kadınla erkek yanyana oturacak diyen Ahmet yesevi nerede kadına köpek muamelesi yapıp hala hak hukuk tanımayan araplar, farslar nerede.

    Bir de bu köpeklerin anadolu şubeleri vardır ki onlar da zaten milli rabıtalarını kaybetmiş milletsiz arapçılıkla beraber dini rabıtalarını da kaybetmiş dinsiz soysuzlardır.
    2 ...
  2. 1.
  3. bir kürşat demirci kitabı. tevhid inancı, politeist ve monoteist temayüller ve bu temayüllerin suni ve doğal bozulum süreçleri hakkında güzel bir kitap.
    0 ...
  4. 3.
  5. dejenere olmak bir bozulmanın ifadesiyse, milletlerin bozulmasıyla, dinlerin bozulması arasındaki direkt bağlantıyı safdışı etmek gerekir düüncesindeyim. aksi halde bu durum bizi dinler gerçeğini miletler gerçeğine indirgemeye götürür. bu da tüm efsaneleri(!) yıkar.
    dinler milletlerle mi doğru orantılıdır? yahudilik dışında eski ve yeni millet kavramıyla bütünleşen dinleri sayarsak kaç tane sayarız? gibi soruları sormaya başlarız.

    efsaneleri yıkarak baktığımızda gördüğümüz şey, dejenere olmuş suudi müslümanlığı, iran müslümanlığı, afgan müslümanlığı, türk müslümanlığı gibi milli müsümanlıklar çukuru olur. ya da arap, fars, türk vb. biraz daha kapsayıcı milliyetler dini çukuruna düşeriz.

    insanın yarattığı ve çoğunlukla başrol oynadığı her şey kendisiyle birlikte sonsuzluk değişkeninde hareket eder. bu hareketler tarih boyu her bir alanda yeni bozulmaları ve yeni dizilmeleri meydana getirmiştir.

    kendi yarattığı efsanesinin ateşinde yanmaktan korkan insanoğlu, yine kendi yaratacağı efsanelerle kendi korkularını yenmeyi öğrenecektir.

    dinler, yeni br dizilişe ihtiyacı olan dejenere toplumlar içinde doğmuş ve kendinden önceki dini dizilişi de dejenere ederek gelişmiştir.

    her toplumsal düzenleme, hareketin kurallı ve kuralsız salınımıyla kendini yeni bir toplumsal düzenlemenin kucağında bulur. bu bazan, bin yılları bulan sancılı süreçlerde içerebilir.

    hareketin kendini donduran bütün din ve kuramlar, zamanın içinde, hareketin ahengli ya da ahengsiz sallamalarıyla yok olmaya, dejenere olmaya mahkumlardır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük