Benzer. Çoğu dinde hac, oruç, namaz(budizm yahudilik, islam) gibi kavramlar benzer. Zina alkol domuz eti gibi yasaklar da benzerlik gösterir.
mesela hristiyanlikta alkol serbest deselerde şu incil ayetinde bile içki içmemenin kutsal sayıldığı görülebilir. Ki bu tahrif edilmiş haliyle bile böyle.
"Korkma, Zekeriya” dedi, “Duan kabul edildi. Karın Elizabet sana bir oğul doğuracak, adını Yahya koyacaksın. O, Rab’bin gözünde büyük olacak. Hiç şarap ve içki içmeyecek; daha annesinin rahmindeyken Kutsal Ruh’la dolacak.."
Bunların nedeni de dinlerin başlangıçtan beri aynı kaynaktan gelmesidir.
"Sana söylenen senden önceki peygamberlere söylenmiş olandan başka bir şey değildir.Rabbin, hem elbette mağfiret sahibidir, hem de acı bir azab sahibidir."(fussilet 43)
"Allah'ın öteden beri süre gelen yasası budur. Allah'ın yasasında asla bir değişiklik bulamazsın." Fetih 23
Yahudilik ve Müslümanlık birbirine benzer evet. Hatta Kur'an kıssalarında ve peygamber hadislerinde Tevrat'a atıflar vardır. Ama Müslüman inanışına göre, bu yine de Tevrat'ın tahrif edilmediği anlamına gelmez. Hatta bu iki kutsal kitabı da okuyan biri olarak, üslup, olayların kronolojik anlatımı, yapılan örneklendirmeler, kesinlikle aynı kalemden çıkmış iki ayrı kitap olduğunu defalarca bana düşündürttü. Bunu sadece ben düşünmemiş olmalıyım ki, islam'da israiliyat diye bir kavram vardır. Yahudi efsaneleri ve mitleri o kadar üslup ve kavram olarak islam teolojisine benzer ki, bunlar islam inanışı içerisinde kendilerine yer edinmiş, hatta islam anlayışından ayıklanması için, ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır.
Ama incil'i de okuyan biri olarak, kesinlikle her anlamda bu 2 kitaptan farklı olduğunu söyleyebilirim. Kuran ve Tevrat direk insanlara emir veren, bir sesleniş gibi iken, incil'in üslubu 3. bir şahısın olayları bir başka kitleye anlatması gibi duygu vermekte. Ayrıca gerek islami gerekse de Yahudi şeriatında birbirine çok benzeyen noktaların olması ve bu konuların incil'de ya hiç yer bulmaması ya da üstü kapalı geçiştirilmesi, bu düşüncemi kuvvetlendirmiştir.
ilahi kaynaklı olduğuna inanılan 3 ortadoğu dini birbirine benzer, budizm hinduizm şintoizm gibi ilahi kabul edilmeyen doğu dinleri de kendi içinde birbirine benzer.