dinin tanrı ile insan arasında bir şey olması

entry32 galeri0
    32.
  1. neyzen tevfik tarafından son nokta koyulan durum:

    ne ararsın tanrı ile aramda
    sen kimsin ki orucumu sorarsın?
    hakikaten gözün yoksa haramda
    başı açığa neden türban sorarsın?

    (bkz: neyzen tevfik)
    0 ...
  2. 31.
  3. inanan her nefis,din diye birşeyin olmadığı gerçeğini malesef öldügünde tadacaktır.
    0 ...
  4. 30.
  5. dini yaşamı istemyen ucube yozlaşmış katolik özentisi tiplerin farklı algılatma çabasında oldukları durum.

    eğer sadece allah ile kul arasında olsa kuran-ı kerime ne gerek vardı. zaten Allah'a tanrı diyen zihniyet söyleminin hemen başında ne olduğu bize gösterir.
    0 ...
  6. 29.
  7. dinin, yaratıcı ile insan arasında bir şey(!) olduğu fikri dinin yani allah yolunun(islam) hayattan soyutlanarak, seküler bir hayat nizam etme çabasıdır.
    evet bir zaman gelecektirki her nefis sadece rabbiyle başbaşa kalacaktır. işte o hesap gününde araya hiç bir şeyin girmesine izin verilmeyecektir.

    "insan ancak insan ile yaşar, dinde insanlar arasında yaşanır."
    0 ...
  8. 28.
  9. 27.
  10. 26.
  11. aldığınız ve nasıl kullanıldığına dair hiçbir fikrinizin olmadığı teknolojik bir aygıtın kullanma kılavuzunu "kullanma kılavuzu aygıtla arama giriyor " diyerek bir kenara atanlardan ve "ben hissederim doğru kullanım şeklini" diyerek rastgele kullananlardansanız, diyecek fazlaca bir söz yok.

    ama yok, aldığı yeni bir şey bozulmasın, uzun ömürlü olsun diye kullanma talimatlarını satır satır dikkatlice okuyanlar, din tanrıyla arama giriyor diyerek komik olmasınlar.

    edit:imla.
    1 ...
  12. 25.
  13. dinin sadece (bkz: allah) ile insan arasında yaşanan birşey(!) olduğunu söylemek dini hayattan arındırmaya çalışmak demektir. allah insanlara dünyada birbirleri ile nasıl yaşamaları gerektiğini emreder. yani insan arası ilişkiler dinin emrettiği konuların genel çerçevesidir. dinin sadece yaratıcı ve kul arasında yaşanacağını idda etmek dinden kaçışın bir tezahürüdür. dini kurumsallaştırmaktır, tıpkı hıristiyan inancındaki gibi kliseye hapsetmektir.

    (bkz: allah) ın tek dini islamın insanlığa verdiği mesajlara bakılırsa genelin insanlar arası ilişkileri içerdiğini görürüz. örneğin zekat-hac gibi açık belli olanlarından tutunda namaz-oruç gibi kişisel gibi görülen fakat toplumsal amaçları olan ibadetlerde insan merkezlilik vardır. bu ibadetler dışında diğer emir ve yasaklar, örneğin; yalan söylememek, zina etmemek, hırsızlık etmemek, içki içmemek, helalinden kazanmak ve yemek, faiz, gıybet ve daha birçok konu toplumsal konulardırki esasta yaratılışımız gereği toplumsal yönü olmayan konu yoktur.

    bu saydığımız vede saymadığımız konular toplum içinde yaşayan herkesin sürekli karşısına çıkan konulardır. yok eğer dağda tek başınıza yaşıyorsanın o zaman değişir. böyle bir insanda kısa bir sürede insanlıktan çıkar yani kafayı yer. deliyede mükellefiyet yoktur zaten.
    1 ...
  14. 24.
  15. islam dini ortadan kalksın isteyenlerin düşüncesi.

    Böyle bir din yoktur, değil islam, değil semavi dinler. Bu görüşü savunan bir alevi arkadaşı ele alalım ve soralım; allah ile tanrı arasında kalacaksa inancın, tenhada kendin çal sazını kendin dön semahını. Var mı böyle bir şey ? Müsahiplik var, cem var, helalleşmek var. Danayı tek başına kes, ye. Kmseye çaktırma öyle ki geğirme, böğürme, osurma. Ki anlaşılmasın kurban kestiğin, tanrıya yaptığın ibadetin. Aksi durumda bu kaidenin dışına çıkmış olursun. Çok gerizekalca bir anlatım oldu ama yerini bulacaktır, eminim.
    2 ...
  16. 23.
  17. din kişiseldir. dini toplumsallaştırırsak eğer din devlete karışır ve bir revizyon sürecine girer. (bkz: iran)

    işte bu yüzden din insan ile tanrı arasında kalmalıdır. bu bir kural değil düşüncedir. fakat doğru ve yerinde bir düşüncedir. kural olma kapasitesi vardır.
    1 ...
  18. 22.
  19. tanrı ile insan arasına daima başka insan ya da insanlar girdiği için günümüzde geçerliliğini yitiren gerçektir.
    1 ...
  20. 21.
  21. türkiye'de bu böyle değildir. tanrı ile insan arasına her kurum ve kuruluş girebilir bu ülke topraklarında.
    1 ...
  22. 20.
  23. ve şakirtlerin bunu bir türlü anlayamaması.

    oldukça doğrudur. gel gör ki din yobazları insanların inançlarını yargılamakta asla geri kalmaz. bırak, yanacaksa o yanacak, hurilerle sevişecekse de o sevişecek. sana ne?
    0 ...
  24. 19.
  25. doğru bir önermedir. bunun sonucunda herkesin dini kendisinedir. ister ateist olur isterse dinini sever. kimseyi alakadar etmez.
    1 ...
  26. 18.
  27. din toplumsaldır. onu kişisellik kafesine sokarsanız dinin kolunu kanadını kırarsınız. tabii ki toplumun düzelmesi için önce kişiler düzeltilmelidir ancak bu toplumsallık niteliği dolayısıyla kişilselliğin gerekliliği anlamına gelir. herkesin fert fert kendi ahlak anlayışı, kendi hukuk anlayışı olamayacağı gibi burada da toplumsallık gerekmektedir. din, kitleleri ilgilendirir. bunu şahıslardan yola çıkarak yapar. şahıslar, din kurallarına harfiyyen uyarak onu toplumsal planda ayakta tutmaya gayret ederler.
    0 ...
  28. 17.
  29. ama dinin kurallarını öğrenip, yaşamak gerekir.
    allah ile benim aramda diyorsun. tamam kabul haklısın.
    ama sen alim misin? dini %100 biliyor musun?
    efendimiz "din allah ile benim aramda" deyip de bize tebliğ etmeseydi,
    doğruyu yanlışı öğretmeseydi
    hangimiz müslümandık?
    1 ...
  30. 16.
  31. din allahın insanlara * göndermiş olduğu; bu dünyada zamanını nasıl geçirmesi gerektiğinin teferruatlı mesajıdır.

    inanmak veya inanmamak evet allah ile kul arasındaki bir meseledir: özgür irade ile karar verilir.

    ama din kişiye göre değil insanların tamamına göre gönderilmiştir. allah yeryüzünde yaşayan insanların bu kural ve kaidelerle yaşamasını istemiştir. allahın emirleri arasında sadece kişiyi alakadar eder konular olduğu gibi kişinin topluma etki etmesini gerektiren konularda vardır. bu sebepten ötürü başlık yanlıştır.

    (bkz: şey derken ney)
    0 ...
  32. 15.
  33. din tanrının bize vereceği sevapları hesaplama sistemi değildir, dolayısıyla bence din tanrı ile insan arasında değil insan ile insan arasında bir şeydir.
    0 ...
  34. 14.
  35. din evet allah ile kişi arasındadır ama allah' ın gönderdiği kitap ve peygamberde onun kurallarını tebliğ eder, elçidir. bildirilen kurallara uyulmalıdır. uymazsan ne olacağını da tabiki allah bilir ama kitabında bunları bildirmiştir. bu araya girme çabası değil, allahın başına gelecekleri anlatım yoludur. ister inan, ister inanma.
    0 ...
  36. 13.
  37. dinin aslında öncelikle insanın kendiyle arasında bir şey olması var birde.
    1 ...
  38. 12.
  39. Birçok insanın anlamadığı olay. Yargılamakta, boş konuşmakta ısrar edip kafa siken insanlar çoktur. ilk okula dair bir anım vardı. Din hocası o gün derste bir şeyler söylemişti, böyle olmaması lazımdı korkunçtu dedikleri. Allaha sordum galiba cevapta aldım. Belki de o gündür, kendi bildiğimi okurum.
    0 ...
  40. 11.
  41. din Allah ile kul arasında olması kısmı doğru bir düşüncedir. Ancak biraz da ayrıntı bilgiye ihtiyaç vardır. ibadet kısmı için yüzde yüz doğrudur. Kimsenin ne yaptığı ne düşündüğü kimseyi ilgilendirmez, kimsenin kimseyi cennete cehenneme göndermes hakkı ve yetkisi yoktur. bir inanca sahip olan insan, kendi inancını ve doğru bildiklerini başkalarına da anlatmalıdır. Bu sadece din için geçerli değildir. bir sağcı da, solcu da, faşist de, komunist de inandığı değerleri başkalarına anlatabilir, propagandasını yapabilir, bunda kötü birşey yok. yeter ki düşünce özgürlüğü hakkına sahip olunsun, karşı fikre saygı duyulsun.

    Din insanlara iki ayrı konuda öğütler, emirler, yasaklar ve cezalar vermiştir. Biri ibadetler ve kişisel davranışlar yani bir kişinin kendi başına başkasını ilgilendirmeyen davranışları, giyimdi oturup kalkmaydı yemeydi içmeydi gibi. Diğeri de toplumsal ilişkileridir. nedir? adam öldürmek yasaktır cezası vardır, hırsızlık yasaktır cezası vardır, zina yasaktır cezası vardır gibi. Bunların cezalarını da sen ben değil, hukuk verecektir. Kişisel davranışlar kimseyi ilgilendirmez, kimse kimseye hesap soramaz.
    0 ...
  42. 10.
  43. inanıp inanmamak Allah ile kul arasındadır.
    1 ...
  44. 9.
  45. kimlerinin anlamak istemediği gerçek.
    kimileri ise bunu insanların gözüne sokmak istiyorlar. dinlerini allah'ı için değil, millete şov yapmak için kullanıyorlar.
    yazık bunlara...
    1 ...
  46. 8.
  47. Teoride doğru ama pratikte asla uygulanamayan olay.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük