kişi istiyorsa zaten dini kaldırır kendi hayatından. ortadan bir dinin tamamen kalkması bir ateist bir deist için neden bu kadar önemlidir anlamış değilim.
-olmadığını düşündüğün bir şeyin kalkmasını ister misin kamil?
+ zaten olmadığını düşünüyorum nasıl kadırılabilir ki?
- kamil sence din ortadan kalkmalı mı?
+ evet bence kalkmalı
- kamil olmadığını düşündüyün şeyi kaldıramazsın diyorsun?
+ evet ama inananları rahatsız etmek için yapıyorum mastürbasyon gibi oluyor
- afferin kamil hayatında başarılar diliyorum çok doğru düşünmüşsün.
sanat bağlamında düşünüldüğünde, bir filmin ya da kitabın işleyebileceği ilginç konu. örneğin, inanç geni diye bir hede keşfedilir ve biyolojik aktivitelerle insanların inanma içgüdüsü ya da eğilimi yok edilir, dolayısıyla dinler de ortadan kalkar. insanlığın yok oluşu mu yoksa yüzyıllardır düşlenen ütopya mı gerçekleşir, onu bilemeyeceğim. muhtemelen, bu konuyu işlemiş olan/işleyen/işleyecek hayali senarist/yazar da bilemeyecektir.
100-150 yıl gibi bir gelecekte gerçekleşeceğini tahmin ettiğim hadise. ne bir sosyolojik ne de bir felsefi temeli vardır ama kişisel gözlemlerim ve temennilerim bu yöndedir.
mümkün gibi görünmeyen hadise. inanan biri için ise imkansız.
şu var ki din, büyük bir çoğunluğun temsil ettiği şekil olarak algılanırsa zaten ortadan kalkmıştır. çünkü islam diye anlatılan ve yaşanan şeylerin allahın buyurduğu din ile ilgisinin olmadığını düşünüyorum.
ve bu gelenekçi islam anlayışının her türlü yanlışıyla tıpkı musevilik, hristiyanlık gibi ortadan kalkması, sökülüp atılması ve gerçek islamın yeryüzüne hakim olması sağlanmalıdır.
dinin ahlak ile ilişkisi çok tartışmalı bir konu olduğu ve insanın insan olmasından kaynaklı, dine ihtiyaç duymayan bir ahlaki norm geliştirme yeteneği olmasından dolayı ahlaki dejenerasyonun zirvesine tekabül etmeyen durum