tabi ki insandır insanın ihtiyaçları dahilinde ortaya çıkmış bir şey olmakla birlikte artık kendi içinde olan yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyulmasa çokta bir eksiklik çekilmeyecek hale gelmiştir.
birincisi insanların korkusu, kendisini tek başına güçsüz hissetmesi ve inanacak bir şey arama dürtüsüdür, tabii bu dürtü, medeniyetin daha başlarında iken insanlar için kuşkusuz normal bir şeydi ancak medeniyetin üstünden 21 asır geçmesine rağmen hâlâ varlığını sürdüren bir dürtü olması da ilginç bir vakadır kuşkusuz.
ikincisi de insanlardaki bu ihtiyacı ve açığı görerek, dini onları gütmek, yönetmek için bir politika haline getirme zihniyetindeki insanlar ve onların iktidar hırslarıdır. Ki bunun böyle olduğu medeniyet boyunca ortaya çıkan neredeyse tüm savaşların din kaynaklı, dinlerin çatışması sebebiyle ortaya çıkmasından görülebilir.
kaynağı ne olursa olsun, itikadı olan bir kişi, dinin kaynağına çok dikkatle bakarsa, inancı kaybolmaya başlayacaktır. O yüzden ki, dinde sorgulama pek istenmez, ritüellerin ve aynı metin okumalarının sürekli tekrarlarıyla inancın kişinin benliğine oturması istenir ve teolojik metinlerde belirtilenlerden başka şey düşünülmesi, ifa edilmesi haram veya mekruh görülür...
Bana hangi dinden olursa olsun, bir ayet uzmanı o ayetlerin yaraticidan geldiğine dair en ufak bir delil getirsin söz veriyorum ömrümün sonuna kadar onun dediklerini yapacağım.
Öncelikle hangi dinin. Eğer islam ise Kuranı kerim ve hazreti Muhammed (sas) in sünnet ve hadisleri. Kuran'ı Kerim ile sünnet ve hadisler zaten kitabın uygulanış halidir. Uydurma olup olmadığı kitaba bakılarak anlaşılabilir.
okuyup dinlediklerimden bi kaçını yazayım. katılıp katılmamam söz konusu değildir. sadece bildiklerim, duyduklarımdır.
-madem adem cennetten dünyaya geldi. adem allah ı biliyordu ve dinle ilgili bilgileri vardı. bunları torunlarına aktardı. zamanla bazı bilgiler bozulup, çok tanrılığa kaydı. zaman zaman da aslına dönülüp tek tanrıya inanıldı.
adem in allah ı görmüş ve konuşmuş olduğu çoğu dini metinlerde yeralmaktadır. haliyle de ondan aldığı emirleri torunlarına aktarmıştır. gayet mantıklı.
bu durumu destekleyen başka şeyler de var. mesela çoğu dinde namaz oruç gibi ortak ibadetler olması. mesela yanılmıyorsam, budistlerde namaste diye bişey var. tıpkı namaza benziyor. böyle secdeli falan bi ibadet.
- diğer bir görüşte insanın içinde bulunan inanç geni diye tanımlanan şeyi gen değil tabi de, duygu gibi bişey. büyük bir güce inanmak herkesi rahatlatıyor. beni de ve bundan rahatsız olmuyorum çünkü hayat karşısında çoğu zaman güçsüzüm. inançlı olmamın bir zararı yok.
tabi ki dengeli davrandıkça ve başkalarını da benim gibi düşünmeye zorlamadıkça.
şimdi sen kendin için dine inanıyorsun, çıkarın için diyecekler olabilir.
evet ben böyle olduğunu söylüyorum ama çoğu insan da cennete gideceği için inanıyor. amaç aynı yani. aynı kapıya çıkıyor.
-bir de kitleleri daha iyi yönetmek için bir araç olarak ortaya çıkarılmış diyenler var ki, sonuçlara baktığımızda bir müslüman olarak, yabana atamadığım bir görüş.
din hakkaten insanları bir araya getiren birlikte hareket etme ve yönlendirmeye müsait hale getiren bir olgu.
malum dine dayalı bir çok büyük imparatorluk kurulmuşve uzun yaşamşlar.
şimdi napalım?
inanın bişeye inanın. inanç büyük bir motivasyon kaynağıdır. aşırıya kaçmadıktan sonra, sizi psikoloğa gitmek zorunda olmaktan kurtarır. hayatınıza anlamlar kazandırır ve huzurlu hissetirir.