dinin bilim olarak görülmesi

entry9 galeri0
    9.
  1. dinin bilim olarak kabul edildiği bir yaklaşım mevcut değildir. ama dini olgu ve olayları kendine has bir metodolojiyle inceleyen bir bilimsel disiplin mevcuttur ki bunun adı teolojidir. biz ilahiyat diyoruz. ya da din bilimi.

    örneğin tarih de deney ve gözlem gibi pozitif bilimlere özgü metodların uygulanabildiği bir saha olmamakla birlikte, bir sosyal bilim olarak kabul edilegelmiştir.

    esasen metodoloji alanında da, sosyal bilimlerin klasik anlamda bilim olup olmadıkları hususu tartışmalıdır. fakat genel kabul, pozitif bilimler olarak sınıflandırılan fen bilimlerinden farklı yöntemler kullanan ayrı bir bilimsel saha olarak sosyal bilimleri tasnif etmek ve bilim kategorisinde bunlara da yer vermek şeklindedir.

    deney ve gözlem yapılamayan her sahayı bilim dışına itmek yerinde bir yaklaşım olarak görülemez. bu değerlendirmeyle, matematik de, hukuk da ve diğer sosyal bilimler de bilim tanımımız dışında kalacaktır
    1 ...
  2. 8.
  3. 7.
  4. 6.
  5. islam dininin bilim olarak görülmesine ihtiyacı olduğunu zannedenlerin beyanıdır. islam bilimsel olmak zorunda değil, bilim islami olmak zorundadır. deney ve gözlemin kapsamı, garantisi nedir? deney ve gözlem mevcut araçların seviyesi nispetince insanlara bir şeyler sunar. hiçbir garantisi yoktur. ayrıca mevcut bilim maddeci olduğundan deney ve gözlemle ulaşılamayacak gaybi unsurları reddeder. bilim ve akıl her meseleyi açıklığa kavuşturacak kudrette değildir. hakikatin ortaya çıkması; ancak kitabi, enfüsi ve afaki işaretlerin bir bütün olarak meydana çıkması ile mümkündür.

    her meselede bilimi 'ölçüt' kabul edenler, bilimin kimin tekelinde olduğunu göz önünde bulundurmuyorlar. bilim insanların tekelindedir. insan da kusurlu, sınırlı ve taraflı bir varlıktır. dolayısıyla ortaya koyduğu bilimsel faaliyetler de ya eksik ve kusurlu olacak ya da kendi çıkarlarına hizmet edecektir. böyle de olmuştur. bilimsel faaliyetlerini yoğunlaştıranlar 'atom bombası' kullanmışlardır.

    islam bilimsel her türlü faaliyete açık olmasına karşın, belli kırmızı çizgiler de getirmiştir. bilimin meşruiyeti hizmet ettiği şeye ilişkindir. bilim eğer insanlara, islama karşı bir araç olarak kullanılıyorsa meşruiyetini kaybeder. bilim insanların evrene zarar veriyorsa meşruiyetini kaybeder. bilim ancak, insanlara hakikati göstermekte bir araç olarak kullanılabilir.
    2 ...
  6. 5.
  7. felsefe de bir bilimse, bilim denilebilir. Ancak felsefe, bilim değildir. Düşünce sanatıdır.

    O zaman da dinler düşünce sanatı ile oluşturulmuş ahlaki felsefelerdir.

    Biraz daha zorlarsam kakaoyu çikolata yapacağım, ha gayret...
    1 ...
  8. 4.
  9. çarpık bir düşüncedir. bilim varolanı ortaya koyan ve konusu sadece fizik alem olan yanlışlanabilirliği bulunan bilgi çeşididir. din ise inançla ilgilidir. bilimsel verilerin yorumunda kimisi başka sonuç çıkarır bir başkası başka sonuç! yorumlayan insandır nihayetinde. din ise inanan için en hakiki gerçeklik inanmayan için ise yerine bilimi koyamayacağı bir boşluktur.
    0 ...
  10. 3.
  11. bilim her boku kapsayan gerçekler bütünü değildir. bir şey bilimle açıklanamıyor diye ona külliyen yanlıştır demek şarlatanlıktır. zamanında her boku din adına yontan şarlatanlarla şimdi her boku bilime yoran şarlatanlar ruh ikizidirler.

    din gibi lamaddi bir şeyi işi gücü madde olan bilimle nasıl açıklamaya çalışıyorsunuz hayret ediyorum doğrusu.
    3 ...
  12. 2.
  13. boş adam söylemi. öyle görünse ne olur görünmese ne olur halbuki? inanıyorsan inanıyorsun inanmıyorsan da inanmıyorsun. saçma sapan laf sokmaya çalışmak için açılan başlıklardan biri daha. sen bir ceviz ağacısın öyle de kal.
    1 ...
  14. 1.
© 2025 uludağ sözlük