dinin amacı

entry21 galeri0
    1.
  1. dinin amacını anlatan, dikkatle okunması icap eden açıklamadır.
    dinin amacı insanın dünya ve ahiret mutluluğunu temini için insanı tanrıyla, kendisiyle, diğer insanlarla ve tabiatla tanışık ve barışık olarak yaşatmaktır. din bu amacı aşağıda yazacağım yollarla gerçekleştirir;
    insanı, yaratılış amacına uygun olarak, potansiyelinin sınırlarına taşıyarak.
    aktif bir akıl, irade ve vicdan inşa ettiği insana sorumluluk bilinci kazandırarak.
    değerler sistemiyle, insanı içgüdü ve tutkularının köleliğinden kurtararak.
    allah'a, yaratana karşı haddini, eşyaya karşı değerini ve insana karşı sorumluluğunu öğreterek.
    allah kulunun her zaman iyiliğini ister bunu sakın unutmayalım. allah sonsuz merhamet sahibidir(er-rahman, er-rahim). rab kulunu adaletiyle değil merhametiyle yargılar. rahmetiyle haşreder. eğer adaletiyle yargılasaydı hiçbir insan cennete girmeye hak kazanamazdı. hatalarımız çok. biz niyetlerimizi allah'ın rızasını kazanma odaklı yaparsak o işten her zaman karlı çıkarız. çok önemli dostlar. bir kulaktan girip diğerinden çıkmaması lazım. "yav he hee" durumları olmaması gerekir. bu kısa hayatta dikkat etmemiz gereken ince ayrıntılar.
    1 ...
  2. 2.
  3. dinden dine göre değişir.

    yahudilik:
    ibrahimin soyundan gelen yahudiler, ilk dönemlerinden bu yana monotesit olmadılar. yahova ile birlikte filistinin yerel tanrılarına da taparlardı. tevratta bu durum sık sık dile getirilir ve yahudilerin bu nedenle cezalandırıldığı açıklanır.
    yahudilikteki tek tanrı inancı, israil kahinlerinin (peygamberlerinin) gördükleri rüyaları ve hayalleri tanrıya atfetmeye başlamalarıyla ortaya çıkmıştır.
    babil imparatorluğu tarafından sürgüne gönderilmeden önce yahudiler, kudüste yaşıyorlardı ve süleyman tapınağı hemen yanlarındaydı. bu tanrılarını ulaşılabilir kılıyordu, istedikleri zaman tapınağa gidip ibadet edebiliyorlardı. sürgüne gönderilsikleri zaman tapınak yıkıldı ve yahudiler kendilerini dayanaksız hissetmeye başladılar. her yerde olan, hazır ve nazır bir tanrıya ihtiyaçları vardı. işte bu dönem gerçek anlamda monoteizmin doğuşudur.
    tevrat ana bölümleri m.ö 500 küsürlü yıllarda kaleme alınmıştır. emirleri bellidir. dağınık ve düzensiz israil oğullarına düzen getirmek, işte size on emir:
    Karşımda başka ilahların olmayacak.

    Kendin için oyma put, yukarda göklerde olanın, yahut aşağıda yerde olanın, yahut yerin altında sularda olanın hiç suretini yapmayacaksın, onlara eğilmeyeceksin ve onlara ibadet etmeyeceksin.

    Yehova'nın, Rab'ın ismini boş yere ağıza almayacaksın.

    Sebt gününü takdis etmek için onu hatırında tutacaksın. Altı gün işleyeceksin ve bütün işini yapacaksın, fakat yedinci gün efendin Rab'e Sebttir. Sen ve oğlun ve kızın, kölen ve cariyen ve hayvanların ve kapılarında olan garibin hiçbir iş yapmayacaksınız. Çünkü Rab gökleri, yeri ve denizi ve onlarda olan bütün şeyleri altı günde yarattı.

    Babana ve anana hürmet edeceksin.

    Öldürmeyeceksin.

    Zina etmeyeceksin.

    Çalmayacaksın.

    Komşuna karşı yalan şahitlik yapmayacaksın.

    Komşunun evine tamah etmeyeceksin, komşunun karısına, yahut kölesine, yahut cariyesine, yahut öküzüne, yahut eşeğine, yahut komşunun hiçbir şeyine tamah etmeyeceksin.

    tevratın tesniye bölümünün tamamına yakını bu maddelerin etrafında şekillenmiştir. hatta bu maddeler tevratın özetidir denilebilir. mezmurlarda tanrıyı öven yücelten ve ilginç bir biçimde bize o dönemdeki yaşam tarzı ile ilgili bilgi veren kısımlardır. bunun dışında ise gerçeklik payı olayan masallar bulunur.
    sonuç olarak yahudilik bir ulusu bir milleti kurma çabasıdır. bu nedenle tevratta milliyetçilik içeren bölümlere sık sık rastlanır.

    devamı yarın....
    1 ...
  4. 3.
  5. yönetilecek toplumu oluşturan bireylerde itaat duygusu oluşturmaktır.
    2 ...
  6. 4.
  7. insanların hayal dünyasını süsleyerek parayı, malı, ganimetleri götürme işidir.
    2 ...
  8. 5.
  9. insanoğlunun dünyada nasıl amacına uygun ve yaşayacağını öğreten ve insan doğasını bozmadan yaşamasını nasıl mümkün kılacağını anlatan kullanma kılavuzu gibidir din kuralları.
    1 ...
  10. 6.
  11. din, insanların yaşama yol ve yöntemlerinin ne şekilde olması gerektiğini açıklayan bir çeşit anayasadır. ana teması yaradana şükretmek ve iyi insan olmaktır.
    1 ...
  12. 7.
  13. dinin amacı, insanoğlu it oğlu itlik *yapmasa allah niye peygamber yollasın? * şeklinde içinde cevabın saklı olduğu * bir sorudur efenim.
    2 ...
  14. 8.
  15. zavallı insanları kandırmak.
    0 ...
  16. 9.
  17. 10.
  18. 11.
  19. Al işte sapla samanı ayırt edemeyenlerin cuhelanın yorumları beni benden alıyor... Yahu dinin amacı ahlaklı yaşamayı sağlamak değil! Tamam ahlak temellidir fakat dinin amacı yaratıcısına ibadet etmeyi ve onun için yaşamayı amaçlar.

    Şimdi lütfen buradan git dersine çalış öyle gel.
    Yazdığım iki satıra yazık amk. Neyse melisi seviyorum melis için yaşıyorum.
    0 ...
  20. 12.
  21. Sadece ibadet, ahlak felsefesi kendisinden ayrılır!
    0 ...
  22. 13.
  23. 14.
  24. Sadece ibadet, ahlak felsefesi kendisinden ayrılır!yaratıcıya yaklaşma yolu! Hrıstiyancılık, islamcılık farketmez!
    0 ...
  25. 15.
  26. insana iç huzuru yaşatmaktır,
    boşta kaldığında sığınacak yerlerin olduğunu bilmektir.

    not: yalnızca islamı kastetmiyorum.
    0 ...
  27. 16.
  28. ateistler açısından pis pis sırıtılarak cevaplanan sorudur.
    2 ...
  29. 17.
  30. Dinin amacı yoktur din amaçtır din araçtır kurtuluşa ermek isteyenler islamı amaç edinmeli araç gibi kullanmalı.
    0 ...
  31. 18.
  32. Huzursuzluk yaratmak, katliamcı olmak! Kimileri için anlamı budur! Kendin gibi inanmayanları fişlemektir!
    0 ...
  33. 19.
  34. "hangi din ?" diye sorulması gereken durum.
    0 ...
  35. 20.
  36. Islam için kan dökmek kafatası ile futbol oynamak hırsızlık uçkaat vs bütün günahları işlemek ve cumaya gitmektir!

    (bkz: ışid)
    0 ...
  37. 21.
© 2025 uludağ sözlük