dini sorgulamaktan korkan zihniyet

entry24 galeri0
    24.
  1. Sorguluyorum diyip yanlış yorumlayacaksa en iyisini yapandır. Fakat insan gibi sorgularsa bazı şeylerin kendi vildiğinden çok daha farklı olduğunu görüp üzerindeki baskıdan da kurtulacaktır. Her şeyin cevabı en güzel şekilde verilmiştir çünkü. Sorgulama yoluna gitmezse hep korkularla soru işaretleriyle yaşayacaktır, dininin gereklerini yapmak zorunda hissettiği için yapmaya çalışacaktır. Dış etkilerden uzak kalarak dininizi sorgulayın, anlamaya, yaşamaya çalışın kesinlikle.
    0 ...
  2. 23.
  3. normaldir. allah'tan korkan dinini sorgulamaktan da korkar. daha çocukken ürkütücü bir silüet gibi belirir tanrı. neden çünkü allah yakarla geçer bu dönem. haliyle korkanlar olabilir. ha bunların samimi olanları var olmayanları var. kimi her şeyin kurgu (kader) olduğuna inanır kimi her şeyin kurcalanabilir olduğuna. insanlar soru sormaktan bile korkar halde. bin takva atsan da insan kendisine soru sormadan yenemez korkusunu?
    1 ...
  4. 22.
  5. yoo katılmıyorum.
    dinimi gayet güzel sorguluyorum.
    hüküm belirten ayetlere dair birbirinden farklı mealler okuyorum. okuduğum farklı meallerdeki yorum farklılıklarını dikkate alıyorum.
    konuyla ilgili hadisleri inceliyor ve o hadislerin güvenilirliklerini öğreniyorum.
    islam tarihi ile inen ayetlerin kronojisini ve bağlı hadiseleri öğrenmeye çalışıyorum.
    gayette güzel dinimin gerçeklerini sorguluyorum.

    illa tanım gerekiyorsa, hayatı ve doğmatik sanrıları sadece kendisinin sorguladığını zanneden ergen ateist bozuntusu yazarın açacağı başlıktır.
    1 ...
  6. 21.
  7. dininde, sorgulamak yasak olan zihniyettir.
    0 ...
  8. 20.
  9. Din sorgulanmak için varıdır.insanlar koyun gibi onlara öğretilenleri düşünmeden ve sorgulamadan kabullenmesi açıkçası doğru değildir.tabi göreceli bir kavram bu ama insan inandığı ve sığındığı şeyi bilmeli ve onu öğrenmelidir.
    0 ...
  10. 19.
  11. imam gazalinin şüphe etmeden iman meşru değildir sözlerine bir gözatması gereken zihniyettir.

    bu eylem yapıldığı taktirde inananlar için din ilim kuyusu olabilir.
    0 ...
  12. 18.
  13. 17.
  14. Doğru yapan zihniyettir. Şöyle ki dini sorgulamak birşey kazandırmaz insana. Din bir inançlar bütünüyse sorgulamaya da gerek yoktur. Niye namaz kılıyorlar? Haydi bunu sorgulayalım, sonunda ne olacak, islam değişecek mi hayır. Ama şu açıdan güzel olabilir en azından daha iyi öğrenirler. Dini sorgulamaktan korkmak aslında onlar için güzel birşeydir, çünkü vicdanı inanmasını söylüyor. Buna karışmaya da kimin hakkı var ki? Varsın korksunlar.

    Dini sorguladıkça insanın din kavramı değişir. Dinin dogmatik olması da galiba burdan geliyor. Karışmayın abi, inansın adamlar işte. He ateistler olarak dini sorgulayıp, vay a.q mantıklıymış yada mantıksız bu diyebilirsiniz. Ulan ben neyim? Bir dakika ben sorgulamaya başladım, kesin çarpılıcam.
    0 ...
  15. 16.
  16. "tahkik-i iman"dan bihaber olan zihniyettir.
    fıkıhçılara göre imanını tahkik yoluyla değil de taklid yoluyla edinenlerin imanı tam olmaz. malumunuz "tahkik-i iman" da ancak ve ancak sorgulayarak olur. ondan kelli bu sorgulamaktan korkan zihniyete diyorum ki "korkmayın, sorgulayın. islamiyet size bunu emreder"...
    0 ...
  17. 15.
  18. din sorgulanmaz. sorgularsan dinden çıkarsın. çünkü tanrı insan aklını şaşırtmak için çeşitli tuzaklar hazırlamıştır insana. ve insan bunu yutar. evet yutar. oysa bilmez ki tanrı nın yaptığı şaşırtmaktan başka bir şey değildir.

    ayrıca kendi aklıyla algıladığı her şeyin doğru olduğunu sanan adamın aklına sokarım. senin düşünme yeteneğin ve zekan her şeyi algılayabilecek kapasitede mi diye sorarlar adama. bu yüzden dini sorgulamak absürdtür. bazı şeylerde insan beyni tıkandığı için 2 seçenek kalır ya olduğu gibi kabul etmek ya da diğer tarafı seçip inanmamak.

    bu seçim de akıl değil kalple yapılır.
    0 ...
  19. 14.
  20. "aman dinden çıkarım" korkusuyla düşünmeden, sorgulamadan inandığını sanan, aslında imanı pamuk ipliğine bağlı zihniyettir. böyle bir itikat da varsın olmasın dedirten bir inançtır.

    kuran ın, hiç düşünmüyorlar mı, akletmezler mi.. diyerek gerçek müminleri tefekkür etmeye çağırdığından bihaber yaşayan insanların zihniyetidir.
    1 ...
  21. 13.
  22. eğer müslümansa algılarında bir aksama tespit edilebilecek olandır. zira içerisinde defalarca ve tekrar tekrar "düşünmeyi" öğütleyen bir kılavuzu vardır elinde ve onlar, bunu kullanmayı bilmezler. ancak öyle yerler vardır ki düşüncenin dengesini şaştırabilir... çok sorgulayınca insanı "akıl fukarası" eyleyebilir, devreleri yaktırıp sonunda da sorgulayabilecek bir inanca sahip olmasını dahi engelleyebilir... işte en büyük içsel boşluk ve sonsuz buhran da bu noktada gelip yerleşir bulduğu boşluğa. sonra sosyal hayattan soyutlanır ve insan içine çıkamaz bir hal alır insanoğlu. örnekleri yakın ve uzak çevreden oldukça tanıdık olsa da rencide olmalarını istemem. burada susuyorum...
    1 ...
  23. 12.
  24. yobaz şahısların zihniyetidir. tanrının, yaradılışın, günahın, sevabın, meryemin, musanın, muahmmedin, isanın ne olduğunu sorgulamaktansa sadece tapan aptaldır. sadece korkar.
    1 ...
  25. 11.
  26. sorguladim ve bir acigini bir yanlisini bulamadim peki sen? sen dinsizligi sorguladin mi?
    2 ...
  27. 10.
  28. dini sorgulamak elbette gereklidir. hangi dine, hangi inanca bağlı olursa olsun, bu neden böyle demelidir insan. çünkü ister istemez işin içinde, mucizeler, allah tarafından gönderilen ayetler, melekler, cennet ve cehennemler vardır. bu da insanı konu hakkında bilgi edinmeye ve sorgulamaya zorlar. ben bir müslüman olarak, ailem ve çevrem sayesinde, içinde bulduğum dini sorgulayarak daha çok bağlı oldum.

    insan gerçekten de bir inanca ya çok körü körüne bağlanır ya da körü körüne saldırır. aslında belki de her ikisinin nedeni de araştırmadan ve sorgulamadan davramaktır.
    1 ...
  29. 9.
  30. "dini sorgulamak!" diye bir şey olamayacağı için, bu çarpık mantığın karşısında duran zihniyettir. din sorgulanmaz, din hesap vermez, din insanı sorgular. yanlış din algısından bahsediliyorsa, o zaman sen benden daha iyi yaşa olsun bitsin cabbar'ım.

    dini sorgulamaya kalkanların ideolojilerine laf ettirmemesi de oldukça ironiktir.

    dini sorgulayacağım ayağına indiragandi yapmaya çalışan çakallara buradan söylüyorum; siz şimdi gidin fikir babalarınız gelsin.
    0 ...
  31. 8.
  32. Sorgulamayı bilmeyen insan cahil kalmaya ve hayatını belki zevkle ve rahat kafayla yaşayacak olmasına rağmen hiç bir zaman öğrenemeyecek, gelişemeyecek insandır. Neden budur ki sorgulayan insanlar sayesinde insanlık gelişim gösterebilmiştir Din bile sorgulayan insanlar sayesinde gelişebilmiştir.
    0 ...
  33. 7.
  34. yıllar boyunca dogmaları bozamazsın zihniyetini beynine yerleştirilmiş insandır. oysa din bile düşünmeyi, sorgulamayı sevap sayar.
    0 ...
  35. 6.
  36. ben nerden geldim, nasıl yaratıldım diye sorgulamaktan aciz insanların garipsediği zihniyettir.
    1 ...
  37. 5.
  38. sorgulandığında suyu çıktığından bundan çekinen dogmatik yapılı insandır.
    1 ...
  39. 4.
  40. dinin hala var olma sebebi...
    4 ...
  41. 3.
  42. Sorgulamadan inanmak, kancaya yem takmadan balık tutmayı beklemek gibidir.
    1 ...
  43. 2.
  44. dindar olmayan zihniyettir.

    siz hiç akletmez misiniz?
    5 ...
  45. 1.
  46. gözü kapalı uçurumdan atlayan zihniyettir. korkan ve çekingen bir zihniyettir. önce bir bakmanın, incelemenin ve analiz etmenin yararlarını göremeyen bir topluluktur. evrensel bir geçerliliği olan 'sorgulama' kavramını yanlış anlayan bir düşüncedir. dayatılan veya var olan her türlü şeyi sorgulamadan kabul etmekle at gözlüğü takmak arasında bir fark yoktur. ama nedense sorgulamanın, soru sormanın yasak sanıldığı bir modern çağdayız. sorgulamak anlamak için en gerekli en temel niteliktir.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük