doğada özgür bir şekilde yaşayan dinsiz bülbüller için geçerli olan durum. bunların dini yok ya, vatanı da olmaz haliyle.
bu şerefsizleri ancak kafes içine alınca ah vatanım derler.
(bkz: bulbulu altin kafese koymuslar)
eğer bir devleti inançları ayakta tutacaksa bu devlet fazla ayakta tutmaz yıkılır , ki her toplumun içinde farklı dinlere inanan insaların olacağı düşünülerse bu yanlış bir önermedir.
Düşünce özgürlüğü olduğu gibi din özgürlüğü de vardır.
savaşanlar, ölüme bile bile gidenler sadece ahirete inananlar mıdır? sen sadece dinin için mi savaşırsın? özgürlük, onur, şeref, insanın en sevdiği varlığının çocuklarının ya da torunlarının geleceği... hiç mi önemli değildir senin için? insanlar için (ya da en azından benim için) din-iman, bi yaratıcıya inanmak ne kadar gerekliyse; özgürlük, onur, şeref de o kadar gereklidir. "bu dünyayı dedelerimizden miras değil, torunlarımızdan emanet aldık" sözüne katılmak bile vatanına sahip çıkmak için bi nedendir.
din ve devlet işlerini birbirinden ayıramamış beyinlerin saçma lafları olarak algılanan bu söz ateizme karşı bir hareket olup türkiyeyi sarıklı adamlar ve çarşaflı kadınlarla dolu bir türkiye islam cumhuriyetine çevirmek isteyen bir zihniyetin vatn severlikten vurarak insanları dine çevirme çabasıdır. unutmayalım ki herkesin dini kendine bu ülkede sadece müslümanlar şehit olmuyor yahudisi de, hristiyanı da, ATEiSTi de var
tam tersi de olabilir. aslında olabilir değil. tam tersi olması daha kötüdür. eğer vatanın yoksa dinini hürce nasıl yaşayabilirsin?
(bkz: vatanı olmayanın dini de olmaz)
Sosyal hayatı düzenleyen 4 temel kural vardır.
-Ahlak kuralları
-Görgü Kuralları
-Din Kuralları
-Hukuk kuralları
Dinin bütünleştirici,toplayıcı bir arada tutucu bir yapısı ve kuralları vardır.
Dinin doğru olarak varlığını sürdürdüğü yerde tüm iyi düşünceler mevcuttur,bunlardan biride birlik beraberlik,vatan ve insan sevgisidir.
Dinin olmadıgı ya da din olgusunun zayıf oldugu toplumlarda dikişi tutturmak zordur çünkü insanları bir amaç dogrultusunda birleştiren ve sorumluluk taşımasına neden olan bir yapı yoktur.
Dini olmayanı bağlayan,kendini sorumlu hissedeceği bir kudret ve vicdan yoktur bu yüzden vatan kavramıda çok fazla birşey ifade etmez diyebiliriz.
galiba türk milliyetçiliğinin hep ortalığı batırmasının ve bir şekilde akp'ye ve dahi diğer siyasi yaltaklanmalara karşı hep çetegaz kalmasının sebebi de bu.
"hani komünizmde din yoktur deniliyor ya sovyet rusyayı hatırlıyoruz hep beraber, sonra ikinci dünya savaşını, eveeeet şimdi de sıra stalingrad da....." şeklinde cevap verilesi önermedir kendileri.
not: stalingrad'daki herkes inanmayan insanlardı söylemi yanlıştır, hepsinin inandığını söylemek kadar ki o dönemde devletin bir dini olmadığını söylemeye gerek yoktur sanırım.
"dinsiz insan gereksiz insandır" sloganını benimsemiş bünyelerce geliştirilmiş olması muhtemel teoridir. bir üst leveli "müslümansız vatan vatan değildir" olabilir.