dini inanc geregi ortunmek

entry3 galeri0
    ?.
  1. "bilmiyorsan, yaşamıyorsan yorum yazma diyesi gelir insanın..
    meseleyi şekilciliğe vurup, "ama avrupalılar, amerikalılar uzaylılar filan bizi hâlâ çarşaflı biliyoo, oysa diğiliz di mi concon! hem bunun hesabını atalarımıza nasıl veririz, sizi iyi temsil edemedik, bağışlayın n'lur nasıl deriz... " diyen zihniyetin beynini değil de başındaki tüylerini çalıştırmasıyla anlaşılamayacak kadar içsel ve o tüyleri (bakın kılları demiyorum, zira kıl ağır kaçar) tereyağından tek tuşla çekmek kadar da basittir efendim..
    örtünmek Allah'ın bir emridir.. şekli Kur'anda belirtilmiştir. nasıl olacağı gayet açıktır. inanmayan insan zaten rahatsız olmamalıdır kendi adına. inanıp da örtünmeyen de bir farzı yerine getirmemiş olur. bunu yapamıyorsa bunu başka farzları da yerine getirmemesine engel sanmamalıdır."
    2 ...
  2. ?.
  3. aldatılmadır. aslında dini inanç değil arap örf ve adetleri örtünmeyi zorunlu kılar. ancak malesef dinimizde kadının başının kapanması geleneği farzlaştırılmış, erkeğin başına sarık takması da sarıklı namaz kılanın 70 kat daha fazla sevap alacağı izahlarıyla dini bir kıyafete dönüştürülmüştür. Oysa ne erkeğin sarığının, ne kadının başını örtmesinin Kuran'da geçmemesi, bunların dinsel bir nitelikleri olmadığının delilidir. Allah isteseydi ''Erkekler sarıkla namaz kılsın'' veya ''Kadınlar saçlarının tek teli gözükmeyecek şekilde başörtüsü taksın'' izahlarıyla konuya açıklık getirirdi.

    Alıntıdır * :

    Peygamber'in döneminde kadınların bir kısmının çırılçıplağa yakın, göğüsleri açıkta dolaştığı, hatta islam'ın hakimiyetinden önce putperestlerin Kabe'de haccı çıplak yaptığı söylenir. (Kurtubi, el Camiil Ahkamil Kuran 7/189) 33Ahzab suresi 33. ayetten de islam'dan önceki cahiliye döneminde kadınların süslerini açığa vurduğunu anlayabiliriz. Kendi dönemindeki ölçüyü ve fahişe kadınların açıklığının derecesini bilen kadınlar, elbiselerini ona göre ayarlayıp bu tacizden kurtulurlar. Günümüzde de eğer böyle bir durum olursa; kadınlar, kendi yörelerini, geleneklerini, şartlarını gözönünde bulundurup, kendilerini fahişe tipli kadınlardan ayırıp tacizden kurtulurlar. Burada şuna dikkat edelim;
    kadınlar elbise giyip tanınmamaktan dolayı oluşan tacizden korunur. Toplumda kadın nasıl giyinirse giyinsin taciz edecek adamlar da olabilir. Ayet namuslu bilinmemeden dolayı oluşan tacizi önlüyor ve bunu önlerken ''daha uygundur'' tarzında yumuşak ifadeler kullanıyor. Yoksa bazı erkeklerin beğendiği bir kadını terbiyesizce taciz etmesi bu ayetin konusu değildir. Ayetin esnek ve şartlara göre ayarlanacak ifadesinden anlaşılmaktadır ki kadın cilbabını (elbisesini) öyle giyecektir ki; çıplaklığıyla fahişe mesajı verenlerden ayrılacak, tanınacak ve böylece tacizden korunup, daha uygun bir hareket tarzında bulunacaktır. Kıyafet nasıl olmalıdır sorusu görüldüğü gibi ayetin içinde gizlidir; kıyafet ayetin amacına uygun olmalıdır. Eğer ki amaç yerine sınırlar önemli olsaydı ve bunda katılık gerekseydi, Allah ayeti ona göre indirirdi.

    Kadınların giyimine değinen son ayetse 24Nur suresi 60. ayettir:

    Nikah arzuları kalmamış, hayızdan kesilen kadınların süslerini göstermeye çalışmadan siyablarını (giysilerini) çıkarmalarında kendilerine bir günah yoktur. Sakınmak için iffetli davranmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah işitendir, Bilendir.

    Bu ayette geçen ''siyab'' kelimesi de hiçbir şekilde belli bir yerden belli bir yere kadar olan bölgeyi kapatan bir elbise manasına gelmez. Bu ayetten, belli bir yaşa gelmiş kadınların, kıyafetlerine daha az dikkat edebileceğini anlıyoruz.

    SICAKTA BAŞIN ÖRTÜLMESi KÜLTÜRELDiR :

    Kuran'ın tarif ettiği kapanmada, islam adına bugün uygulanan kapanma şekillerinin, peçelerin, çarşafların, başörtülerinin tarifi yoktur. Yani bunların temeli dinimiz değil, örflerin, geleneklerin dinselleştirilmesidir. Peygamberimiz'in döneminde erkek, kadın birçok kişinin gelenek olarak başını örttüğü söylenir. Kıyafetlerin giyilişindeki temel sebeplerden birinin sıcaktan korunma olduğunu 16 Nahl suresi 81. ayette söylemektedir. Sıcak yörelerde başı örtmek, böylece güneşin etkilerinden, güneş çarpmalarından korunmak birçok sıcak iklimli bölgenin kültüründe vardır.

    Fakat ne yazık ki dinimizde kadının başının kapanması geleneği farzlaştırılmış, erkeğin başına sarık takması da sarıklı namaz kılanın 70 kat daha fazla sevap alacağı izahlarıyla dîni bir kıyafete dönüştürülmüştür. Oysa ne erkeğin sarığının, ne kadının başını örtmesinin Kuran'da geçmemesi, bunların dinsel bir nitelikleri olmadığının delilidir. Allah isteseydi ''Erkekler sarıkla namaz kılsın'' veya ''Kadınlar saçlarının tek teli gözükmeyecek şekilde başörtüsü taksın'' izahlarıyla konuya açıklık getirirdi.

    Günümüzde başörtüsü için yapılan şamatayı ve eylemleri görenler Kuran'da geçmeyen bu hükmün islam'ın en temel hükümlerinden biri olduğunu, Kuran'da ısrarla üzerinde durulduğunu sanmaktadırlar. Geleneğin savunulması, radikal hareketlerin karşı radikalizmi artırması, başörtüsünü birçok kere gündemin birinci maddesi yapmıştır. Başörtüsünü ısrarla savunup eylemler yapanlara, her eylemin, zıtlaşmanın sonunda, uğrunda bu kadar zahmete katlandıkları şeyin, din değil de gelenek olduğunu anlatmak daha da zorlaşmaktadır. Yapılan her eylem akıllı düşünmeyi, objektifliği kenara bıraktırıp, akılcılık, Kuran'ı samimi değerlendirme yerine örfe sahip çıkmayı, inadı ön plana aldırmaktadır. Başörtüsü yüzünden okulundan ayrılan bir kıza, ''Başörtüsü diye, pardesülü kapanma diye bir şey dinde yok, sen din adına Arap örf ve adetlerine, Emevi ve Abbasi döneminin uydurmalarına sahip çıkıyorsun'' deyince o kız sizi ne kadar objektif değerlendirebilir? Bu yüzden hepimiz dinci yobazlık kadar, kişisel hak ve özgürlükleri kısıtlayan; başörtüsü, kıyafet yasağı gibi gereksiz uygulamalarla insanları radikal çizgilere iten yasaklamacı kafalarla da mücadele etmek zorundayız. Çünkü bu kafalar ancak dinci yobazlığın ve radikalizmin artmasına sebep olurlar.

    KADINLARI POŞETE SOKMA:

    Kuran'da gerekli malzemeyi bulamayan gelenekçilik , uydurma hadislerle, uydurma yorumlarla, mezhep izahlarıyla kadınları poşete sokulmuş şekilde kapatacak malzemeyi türetmiştir. Kuran’da 33Ahzab suresi 52. ayette Peygamber'in, bu ayetin inişinden itibaren güzelliği hoşuna giden bir kadın dahi olsa, artık evlenmesinin helal olmadığı söylenir. Demek ki Peygamber'in döneminde kadınların kıyafetleri kimin ne kadar güzel olduğunu bilmeyi engellemiyordu. Oysa mezheplerin izahlarındaki çarşaftan, peçeden, başörtüsünden hangi hanımın ne kadar güzel olduğu nasıl anlaşılabilir? Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da Kuran'ın gözardı edildiğini görüyoruz.

    Her zaman olduğu gibi uydurma hadislerle dolu kitaplardan ise, işe gelen hadis alınmış, işe gelmeyen hadis görmezlikten gelinmiştir. Oysa hadis külliyatında Peygamber döneminde kadın ve erkeklerin aynı kaptan abdest aldıkları da geçer.(Bakın Buhari, vudu 43Ebu Davud, taharet 39 ibni Mace, taharet 36Nesai, taharet 56) .
    2 ...
  4. ?.
  5. Mensup olduğu dinin emrine uyarak zaruri yerler dışında vücudu örtmektir.

    isteyen yapar isteyen yapmaz, kimse kimseyi bu nedenle yargılayamaz.

    Zira Allah ile kul arasına kimse giremez.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük